Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας


Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Εκτός από πληθώρα οργανικών προβλημάτων υγείας, η παχυσαρκία φαίνεται τώρα ότι μπορεί να προκαλέσει και άνοια. Ερευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γεροντική άνοια. Οπως μάλιστα προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους έχει κανείς τόσο μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου διαθέτει.

Δεδομένου ότι η άνοια έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν με τον μικρό όγκο του εγκεφάλου, η Βρετανική Ενωση Αλτσχάιμερ επισημαίνει, με αφορμή τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η σύνδεσή της με την παχυσαρκία. «Ολοι μας έχουμε ακούσει ότι η μεγάλη κοιλιά κάνει κακό στην καρδιά μας, όμως αυτή η έρευνα αναφέρει ότι το υπερβολικό κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας» λέει η επικεφαλής ερευνών της Βρετανικής Ενωσης Αλτσχάιμερ επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτέλεσαν έκπληξη για κανέναν.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα μέσης ηλικίας. «Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην παχυσαρκία και την άνοια» καταλήγουν οι ειδικοί σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Annals of Neurology».
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...