Αφανίστηκε σπάνιο είδος πάπιας


Ένα σπάνιο είδος πάπιας που ζούσε μέχρι πριν λίγο καιρό στη Μαδαγασκάρη, ανήκει πια στη λίστα με τα εξαφανισμένα είδη, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μελέτη για τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα τουBBC, η βουτηχτάρα της λίμνης Αλαότρα (Tachybaptus rufolavatus) εθεάθη για τελευταία φορά το 1985.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επισήμως την εξαφάνιση του σπάνιου υδρόβιου πτηνού,  λόγω της λαθροθηρίας και ενός σαρκοφάγου ψαριού.
Είναι  η πρώτη επιβεβαιωμένη εξαφάνιση πτηνού από το 2008, αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Ήταν ένα πτηνό μεσαίου μεγέθους με μικρά φτερά, το οποίο ζούσε κυρίως στη λίμνη Αλαότρα, αλλά και σε άλλες λίμνες της Μαδαγασκάρης.
Λόγω των μικρών φτερών της δεν μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και έτσι είχε «καθιστική ζωή» στις λίμνες.
Το Δεκέμβριο του 1982 εθεάθησαν 12 τέτοιου είδους πάπιες στη λίμνη Αλαότρα, ενώ άλλες δύο εντοπίστηκαν στη λίμνη Αντρέμπα το Σεπτέμβριο του 1985.
Ορισμένα πτηνά με τα χαρακτηριστικά της εν λόγω πάπιας παρατηρήθηκαν το 1985, 1986 και το1988, αλλά τελικά ανήκαν σε άλλο είδος.
Επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 1999 και το 2000 δεν βρήκαν κανένα άλλο πτηνό που να ανήκει στο συγκεκριμένο είδος.
Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε καμία άλλη έρευνα.
Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birdlife International, Dr. Leon Bennun, δήλωσε ότι «Δεν απομένει καμία ελπίδα για το συγκεκριμένο είδος. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις».
Η εξαφάνιση της οφείλεται στη λαθροθηρία, στη χρήση των αλειυτικών διχτυών από ναίλον και στην ύπαρξη ενός σαρκοφάγου ψαριού.
Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...