«Τοξικό» σκάνδαλο Trafigura: ξανά στην επικαιρότητα…


Η πετρελαϊκή εταιρείαTrafigura αρνήθηκε την Τρίτη τις κατηγορίες για δωροδοκία, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πλήρωσε μάρτυρες ώστε να καταθέσουν ψευδώς αναφορικά με το σκάνδαλο ρίψης τοξικών αποβλήτωνστην Ακτή Ελεφαντοστού το 2006».
Το 2006 η Trafigura προσέλαβε μια εταιρεία για να αναλάβει την απόρριψη των αποβλήτων. Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι εκατοντάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων είχαν απορριφθεί παράνομα σε διάφορες περιοχές στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού.
Λίγο καιρό μετά την απόρριψη των τοξικών αποβλήτων, χιλιάδες κάτοικοι του Αμπιτζάν αρρώστησαν , όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα προκάλεσαν κάτι περισσότερο από συμπτώματα γρίπης».
Τώρα η Trafigura υποστηρίζει ότι ένας από τους δυο οδηγούς που προσελήφθησαν για τη μεταφορά των αποβλήτων την εκβιάζει από τις αρχές του 2010, καταγγέλλοντας ότι τραυματίστηκε από τα απόβλητα.
Ωστόσο η πετρελαϊκή εταιρεία τονίζει ότι «οι καταγγελίες του οδηγού έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε καταθέσει μέχρι σήμερα».
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας κάποιοι άνδρες που υποστηρίζουν ότι είχαν συμμετάσχει στη μεταφορά των τοξικών αποβλήτων το 2006, παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης και κατήγγειλαν ότι οι προηγούμενες καταθέσεις τους σχετικά με το σκάνδαλο δεν ήταν απόλυτα αληθείς. Περιείχαν δηλαδή ψευδή στοιχεία αναφορικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace τονίζει ότι στο παρελθόν είχε ζητήσει από τη Γενική Εισαγγελία της Ολλανδίας να διερευνήσει τις καταγγελίες των ανδρών.
«Τώρα εξαρτάται από τους εισαγγελείς να αποφασίσουν αν θα διερευνήσουν την υπόθεση προκειμένου να μάθουμε αν οι οδηγοί λένε την αλήθεια και αν η Trafigura είχε ενεργήσει παράνομα.
Η Trafigura είναι ολλανδική πολυεθνική εταιρεία με γραφεία σε πολλές χώρες. Το σκάνδαλο έχει απασχολήσει τα δικαστήρια του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...