Εσείς μέχρι πού ξέρετε να μετράτε; (μάθημα απλής αριθμητικής)

Θα έχετε ακούσει μικρά παιδιά να λένε: “ξέρω να μετράω μέχρι το εκατό” ή “ξέρω να μετράω μέχρι το τετρακόσια”! Και αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά μαθαίνουν να μετρούν σιγά – σιγά, μέχρι κάποιο όριο κάθε φορά.
Εσείς, μέχρι πού ξέρετε να μετράτε; Μέχρι το τρισεκατομμύριο;
Η πρόσφατη κρίση χρέους που χτυπάει όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα μας βοηθήσει να μάθουμε να μετράμε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα!
Το χρέος της Ελλάδας φθάνει στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ (σε αριθμό αυτό γράφεται: 350.000.000.000). Αν αυτό το κάνουμε σε δραχμές (ώρα τους καλή), τότε το χρέος φθάνει σε 119.262.000.000.000 δραχμές. Αυτό διαβάζεται 119 τρισεκατομμύρια, 262 δισεκατομμύρια δραχμές.
Το χρέος των ΗΠΑ φθάνει στα...
 12,4 τρισεκατομμύρια δολλάρια (και όταν με το καλό συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι, αυτό θα ανέβει ακόμη περισσότερο). Αυτό, με αριθμούς γράφεται 12.400.000.000.000 δολάρια. Αν αυτό το μετατρέψουμε σε δραχμές (ώρα τους καλή) -και το κάνουμε αυτό μέσω μίας αρχικής μετατροπής τους σε ευρώ και στη συνέχεια σε δραχμές- τότε το χρέος των ΗΠΑ φθάνει στα 3.018.071.000.000.000 δραχμές (ώρα τους καλή). Πώς διαβάζεται αυτό;
Αυτό διαβάζεται ως εξής: 3 τετρακισεκατομμύρια, 18 τρισεκατομμύρια, 71 δισεκατομμύρια δραχμές!
Με άλλα λόγια, τί μάθαμε στο σημερινό “μάθημα”; Ότι, μετά το τρισεκατομμύριο, ακολουθεί το τετρακισεκατομμύριο (ή τετράκις εκατομμύριο). Ο όρος τετράκις εκατομμύριο υποδηλώνει τον ακέραιο αριθμό 1.000.000.000.000.000, δηλαδή ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια. Η εκθετική μορφή του αριθμού είναι “10 υψωμένο στη 15η δύναμη”, δηλαδή το 1 ακολουθούμενο από 15 μηδενικά.
Και για να το μάθουμε και στα αγγλικά (έτσι όπως πάει το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ, σύντομα θα χρειαστούν να το μάθουν και αυτοί): Το τρισεκατομμύριο λέγεται trillion, το τετρακισεκατομμύριο λέγεται Quadrillion.
Το οδυνηρό βέβαια είναι ότι, όλα αυτά δεν αποτελούν απλή αριθμητική. Αποτελούν μία τραγική πραγματικότητα, την οποία οι κυβερνήσεις (όλων των αναπτυγμένων χωρών) άργησαν να αντιληφθούν και σήμερα παλεύουν να “τετραγωνίσουν τον κύκλο”. Να διατηρήσουν και (κατά το δυνατό) ανέπαφο το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών τους και τις δαπάνες τους αυξημένες και το …σκύλο χορτάτο. Όμως, στη σκληρή πραγματικότητα των αγορών, αυτά είναι “παιδικά όνειρα’…
Και επειδή κανείς δε ξέρει που μπορεί να φθάσει η κατάσταση με τους άβουλους πολιτικούς που ο δυτικός κόσμος είχε την ατυχία να τον κυβερνούν αυτά τα χρόνια, μάθετε περισσότερα για τους “μεγάλους αριθμούς”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...