O Sawiris χτίζει την Ευρώπη

BusinessWeek
O Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Samih Sawiris αναπτύσσει με την ίδια ευκολία θέρετρα στις Ελβετικές Άλπεις ή μια όαση στην Αίγυπτο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πραγματικότητα, ο Sawiris τα κάνει και τα δύο. 

«Η άμμος και το χιόνι είναι τα ίδια», λέει, εξηγώντας την επέκταση στην Ευρώπη της εταιρείας του Orascom Development Holding. «Αυτά είναι τα αξιοθέατα που κάνουν τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα σπίτι ή να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο, και το ξενοδοχείο δημιουργεί δουλειές, κάνοντας τους ανθρώπους να θέλουν να έρθουν να ζήσουν στην πόλη», λέει. «Από τη στιγμή που παρέχουμε τα πάντα, βγάζουμε χρήματα».

Ακόμη και καθώς η παγκόσμια κρίση στην αγορά ακινήτων έχει αναγκάσει πολλούς developers να ακυρώσουν ή να περιορίσουν projects, η Orascom επεκτείνεται πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η Sawiris στοιχηματίζει σε ένα μοντέλο που λειτούργησε πολύ καλά στο παρελθόν: Δημιουργεί θέρετρα από το μηδέν και τα επεκτείνει σε μικρές πόλεις. Εκτός από το όφελος που αποκομίζει από την κατασκευή και την πώληση των διαμερισμάτων καθώς και από τα ξενοδοχεία, η Orascom συνεχίζει να παίρνει έσοδα, παρέχοντας τα πάντα, από τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τη λειτουργία γηπέδων γκολφ.

Το πρώτο project του, το El Gouna στην Ερυθρά Θάλασσα της Αιγύπτου, ξεκίνησε ως τίποτα περισσότερο από μερικά σπίτια στην παραλία και ένα ξενοδοχείο. Είναι τώρα μια πόλη με περίπου 35.000 μόνιμους κατοίκους, 16 ξενοδοχεία, διεθνή σχολεία με 1.500 μαθητές, ένα οινοποιείο και μια ζυθοποιία. Έχει ακόμη και μια ομάδα ποδοσφαίρου που παίζει στην Premier League της Αιγύπτου, λέει ο Sawiris, απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, στο γραφείο του στο Κάιρο, με θέα στο Νείλο.

Ο Sawiris χρησιμοποίησε το μοντέλο της El Gouna στην... Ιορδανία και το Ομάν και στη συνέχεια αποφάσισε να το μεταφέρει παντού. Το 2009, ένα χρόνο μετά τη μετακίνηση της έδρας της Orascom στην Ελβετία, άρχισε να χτίζει το συγκρότημα Andrematt στις Άλπεις. Αυτό το έτος ανακοίνωσε project στο Μαυροβούνιο, τη Βρετανία και τη Ρουμανία, καθώς και ένα σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων.

«Το γεγονός ότι γίναμε μια διεθνής εταιρεία, εισηγμένη στην Ελβετία, πραγματικά διευκολύνει το πρόγραμμα επέκτασής μας έξω από την Αίγυπτο», λέει. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ελβετική εταιρεία είναι περισσότερο ευπρόσδεκτη στο Μαυροβούνιο» από έναν αιγυπτιακό developer.

O Samih είναι το δεύτερο από τα τρία αδέλφια που αποτελούν την πλουσιότερη δυναστεία της Αιγύπτου. Ο Naguib, ο μεγαλύτερος, είναι επικεφαλής της Orascom Telecom Holding, του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας στη Μέση Ανατολή, με βάση τους χρήστες. Ο Nassef, ο νεότερος, είναι πρόεδρος του ομίλου Orascom Construction Industries, της μεγαλύτερης εισηγμένης κατασκευαστικής της περιοχής.

Για τον Samih, τα projects στην Ευρώπη κινούνται πιο αργά από το κανονικό, λέει ο Patcrick Gaffney, αναλυτής της HSBC Securities Αίγυπτο. «Οι κανονισμοί είναι πολύ πιο αυστηροί», λέει. «Ακόμα και απλά πράγματα, όπως πότε μπορείς να χτίσεις και πότε όχι. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση γι΄ αυτούς, που πιστεύω ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν, αλλά θέτει σίγουρα κινδύνους».

Είναι ένα εμπόδιο που ο Sawiris υποβαθμίζει, λέγοντας ότι το γεγονός πως έχει πολλά έργα σε εξέλιξη θα αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις σε ένα μεμονωμένο project. Τα καθαρά κέρδη της Orascom αυξήθηκαν 20 τοις εκατό το 2009, σε 138,6 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ή 130,2 εκατομμύρια δολάρια, και ο Sawiris δήλωσε ότι αναμένει παρόμοια αποτελέσματα φέτος. Είναι πεπεισμένος πως η Orascom θα επιτύχει το στόχο της, που είναι πωλήσεις ύψους 100 εκατ. φράγκων στο Andrematt φέτος, βοηθούμενη από το γεγονός ότι η Ελβετία έχει αποφύγει τις συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης στο real estate.

«Είμαστε προστατευμένοι», λέει η Sabine Schofield, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής real estate Schofield & Partners στη Γενεύη, αναφερόμενη στην ελβετική αγορά ακινήτων. «Είχαμε ένα σταθερό ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Υπάρχουν θετικοί δείκτες, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις γύρω χώρες».

Το έργο Andrematt θα προσφέρει μέχρι και 30 ιδιωτικές βίλες, 490 διαμερίσματα και 6 ξενοδοχεία, καθώς και ένα γήπεδο γκολφ και 35.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων. Το πρώτο διαμέρισμα θα είναι έτοιμο να κατοικηθεί το 2014.

Αντί να περιμένει τις προπωλήσεις των διαμερισμάτων για την παροχή των ιδίων κεφαλαίων για όλα τα ξενοδοχεία που ο Sawiris θέλει να κατασκευάσει, θα επιταχύνει την ανάπτυξη συγκεντρώνοντας μέχρι και 200 εκατ. ελβετικά φράγκα σε πρόσθετα κεφάλαια για την Orascom Development πριν από το τέλος του 2010. Από αυτά, 85 εκατομμύρια φράγκα θα προέρχονται από δικά του χρήματα.

Ο Sawiris στοιχηματίζει πως αυτό θα βοηθήσει την Orascom να επωφεληθεί, καθώς η οικονομία της Ευρώπης ενισχύεται. Επίσης, λέει πως το κέρδος δεν είναι το μόνο του κίνητρο. «Είναι τρομερό να χτίζεις μια πόλη από το μηδέν», λέει. «Και είμαι ο μόνος που ξέρει πώς να το κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...