Το «καθισιό» αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο

Οι άνθρωποι που κάθονται τουλάχιστον 6 ώρες τη μέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, συγκριτικά με εκείνους που κάθονται λιγότερες από 3 ώρες. Αυτό προέκυψε από μεγάλη έρευνα της Αμερικανικής Καρκινολογικής Εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 53.440 άνδρες και 69.776 γυναίκες, ηλικίας 50 με 74 ετών. Η έρευνα διήρκεσε 14 χρόνια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, από πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν όσοι κάθονται πολύ και γυμνάζονται λίγο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν πρέπει να ανησυχούν.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ρωτούσαν σε ετήσια βάση τους εθελοντές πόσες ώρες της ημέρας ήταν καθισμένοι σε μια καρέκλα (εκτός δουλειάς).
Αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες (όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, το ύψος, το βάρος κλπ), οι επιστήμονες χώρισαν σε δυο ομάδες τα άτομα που κάθονταν περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα και τα άτομα που κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα.
Όπως διαπίστωσαν, το καθισιό για περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα:
- αύξανε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο κατά 40% στις γυναίκες.
- αύξανε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο κατά 20% στους άνδρες.
- αύξανε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο κατά 94% στις γυναίκες που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα.
- αύξανε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο κατά 48% στους άνδρες που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα το καθισιό αύξανε τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο, αν και η κύρια αιτία θανάτου ήταν οι καρδιοπάθειες.
Πηγή WebMD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...