Γιατί τα Venture Capital χρειάζονται περισσότερες γυναίκες

BusinessWeek
Του Nick Leiber

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν συντονιστής σε ένα πάνελ στο συνέδριο We Own It  στο  Μανχάταν. Η εκδήλωση, που περιελάμβανε εκπροσώπους από οργανώσεις όπως η Astia, το Kauffman Foundation, και το Springboard Enterprises, είχε ως στόχο το διαμοιρασμό πρακτικών ιδεών σχετικά με την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.

Το πάνελ μου ασχολήθηκε με τα Venture Capitals. Παρέθεσα στοιχεία από τοΚέντρο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που δείχνουν ότι, ενώ περίπου 41% των ιδιωτικών εταιρειών στις ΗΠΑ ανήκουν σε γυναίκες, μόνο 3% με 5% από αυτές παίρνουν venture capitals. Στη συνέχεια, το πάνελ, που αποτελούνταν από τους έμπειρους επιχειρηματίες και επενδυτές Heidi Messer (World Evolved), Diane Mulcahy (Babson College), Divya Gugnani (Behind the Burner), και Anu Shukla (ΚΜ), περιέγραψαν με ειλικρίνεια τις εμπειρίες τους και από τις δύο πλευρές του νομίσματος σε ένα ακροατήριο περίπου 45 γυναικών και λίγων ανδρών. Ένα από τα σημαντικά (εάν και προφανή) συμπεράσματα: τα χρήματα για  ventures είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια  που σχετίζονται με το φύλο. Μετά από αυτό, η συζήτηση ξεκίνησε, με τους πανελίστες και το ακροατήριο να καταθέτουν τις απόψεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η Cindy Padnos, διευθύνων σύμβουλος της Illuminate Ventures, ανέφερε πως η αύξηση του αριθμού των γυναικών partners σε επιχειρήσεις VC είναι σημείο κλειδί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις με τουλάχιστον μια γυναίκα partner έχουν 70% τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να κατευθύνουν τις επενδύσεις σε μια εταιρεία που διοικείται από γυναίκες σε σχέση με τις επιχειρήσεις VC όπου υπάρχουν μόνο άντρες partners. (Η Padnos δημοσίευσε πρόσφατα μια λευκή βίβλο που συγκεντρώνει τη νέα έρευνα σχετικά με τις γυναίκες επιχειρηματίες.)

Φυσικά, το θέμα δεν είναι μόνο η προσθήκη γυναικών partners- πρέπει να αλλάξει επίσης η κουλτούρα της επιχείρησης. Η Padnos είπε στο κοινό αυτό το ανέκδοτο: «Όταν βγαίνω με γυναίκες από εταιρείες και τις συστήνω σε γυναίκες επενδυτές VC, ακούω συχνά ένα σχόλιο που με συγκλόνισε, αλλά όταν το σκέφτηκα, κατάλαβα ότι είχαν δίκιο. Λένε, «Είμαι καινούργια εδώ. Έχω κάνει ήδη μια συμφωνία με εταιρεία που ηγείται από γυναίκες. Δεν μπορώ να κάνω άλλη». Τώρα, σκεφτείτε αντί για συμφωνία με εταιρεία που διοικείται από γυναίκα, συμφωνία  με εταιρεία που διοικείται από ινδιάνο, από Ασιάτη, και θα σκεφτείτε πως κάτι πάει στραβά. Αλλά στην πραγματικότητα, όταν είσαι σε μια εταιρική σχέση όπου είσαι η μόνη γυναίκα partner... και είναι junior partner σε μια επιχείρηση και ήδη ρισκάρουν έχοντας επενδύσει σε επιχείρηση που διοικείται από γυναίκα, θέλουν να δουν κάποια επιτυχία πριν νιώσουν άνετα και ξαναρισκάρουν».
capitral.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...