Το μέλλον της φαλαινοθηρίας κρίνεται στο Μαρόκο

Στο Αγκαντίρ του Μαρόκου συνεδριάζει η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας(IWC) με στόχο τη ρύθμιση του πλαισίου της φαλαινοθηρίαςγια την επόμενη δεκαετία.
«Αγκάθι» των συνομιλιών η πρόταση για επιβολήποσοστώσεων στις παραδοσιακές φαλαινοθηρικές χώρες την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία, αλλά και για απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου.
Η συνάντηση στο Μαρόκο σηματοδοτεί το τέλος μιας διετούς διαδικασίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ,  κατά την οποία χώρες με αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις πάνω στο ζήτημα της φαλαινοθηρίας όπως η Αυστραλία και η Ισλανδία, επιχείρησαν να βρουν σημεία συμβιβασμού.
Η επίτροπος της Αυστραλίας Ντόνα Πετρατσένκο επέμεινε πως πρέπει να διατηρηθεί το μορατόριουμ κατά της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς, με ισχύ από το 1986: ένα μορατόριουμ που Ισλανδία, Νορβηγία και κατά κύριο λόγο Ιαπωνία παραβιάζουν συστηματικά, με πρόφαση την επιστημονική έρευνα, με περισσότερα από 33.000 «θύματα» τα τελευταία 25 χρόνια.
Ο επίτροπος της Ισλανδίας στην IWC Tomas Heidar μίλησε για δύο αντιτιθέμενα μπλοκ και ισάριθμες λογικές: από τη μια πλευρά εκείνοι που μιλούν για «αειφόρο φαλαινοθηρία» και από την άλλη εκείνοι που δέχονται τη φαλαινοθηρία μόνο για σκοπούς επιβίωσης τοπικών πληθυσμών.
Οι χώρες που ανήκουν στο αντι-φαλαινοθηρικό μπλοκ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, είναι διατεθειμένες να επικυρώσουν μια συμφωνία δεδομένου ότι καλύπτονται σε κάποια βασικά σημεία.
Ειδικότερα, ζητούν δραστικό περιορισμό της φαλαινοθηρίας των Ιαπώνων στην Ανταρκτική -κατά 50% την επόμενη πενταετία, από 400 φάλαινες σε 200- διάθεση και κατανάλωση του κρέατος μόνο στην εγχώρια αγορά, απαγόρευση αλιείας των απειλούμενων ειδών και επιβολή επιπρόσθετων μέτρων όπως η δημιουργία καταλόγου-DNA για το κρέας των φαλαινών.
Εμπόδιο στη συμφωνία είναι η άρνηση της Ιαπωνίας να περιορίσει τη φαλαινοθηρία στηνΑνταρκτική.
Στόχος είναι της επιτροπής είναι η φαλαινοθηρία να τεθεί υπό διεθνή εποπτεία μέσω της θέσπισης κοινά αποδεκτών κανόνων.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Πηγή: BBC και econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...