Ανακάλυψαν νέο πρόγονο του ανθρώπου

Ανακάλυψαν νέο πρόγονο του ανθρώπου
Διεθνής ομάδα επιστημόνων βρήκε στην Αιθιοπία και μελέτησε ένα τμήμα σκελετού ηλικίας 3,58 εκατομμυρίων  ετών, που εκτιμούν ότι ανήκει σε ένα πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή της διάσημης «Λούση» και αρχαιότερο κατά περίπου 400.000 χρόνια σε σχέση με αυτήν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες  φαίνεται ότι περπατούσε σε όρθια θέση, κάτι που σημαίνει ότι η όρθια βάδιση, όπως των σημερινών ανθρώπων, συνέβη νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Ο σκελετός του νέου ανθρωπίδη,  βρέθηκε στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, περίπου 330 χιλιόμετρα. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Το απολίθωμα πήρε το όνομα «Καντανουούμουου», που σημαίνει «μεγάλος άνθρωπος» στην τοπική γλώσσα,  καθώς πρόκειται για ένα αρσενικό με ύψος κοντά σε δύο μέτρα, ενώ η «Λούση»  είχε ύψος μόνο ένα μέτρο.
Η Λούση είναι ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπίθηκου, που βρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογείται πριν από 3,2 εκατομμύρια  χρόνια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο απολίθωμα αποκαλύπτει  περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη «Λούση» και επιβεβαιώνει ότι όταν πια εκείνη ζούσε, η όρθια βάδιση είχε για τα καλά επικρατήσει. Ο παλαιότερος ανθρωπίδης που έχει ποτέ βρεθεί, επίσης στην Αιθιοπία, είναι ο Αρδιπίθηκος, που χρονολογείται πριν από 4,4 εκατομμύρια  χρόνια και ο οποίος είχε πιο έντονα στοιχεία πιθήκου στα χέρια και τα πόδια του, τα οποία όμως ο νέος σκελετός Αυστραλοπίθηκου δεν διέθετε πια, έχοντας πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο σκελετό του.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...