Την έρευνα για δημιουργία συστήματος πρόληψης και προειδοποίησης για τσουνάμιχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος η προστασία ευάλωτων σε τέτοιου είδους φαινόμενα περιοχών, όπως η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα που μέτρησαν χιλιάδες νεκρούς από το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004.
Τότε, η εγκάρσια μετακίνηση τεκτονικής πλάκας μήκους1.600 χιλιομέτρων κοντά στις ακτές της Σρι Λάνκα στον Ινδικό Ωκεανό προκάλεσε τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σεισμό στα χρονικά, μεγέθους 9,2 ρίχτερ μαζί με παλιρροιακά κύματα τσουνάμι ύψους 30 μέτρων.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κινητοποιήθηκε για τη δημιουργία συστήματος πρόληψης από Τσουνάμι ήταν η Γερμανία σε συνεργασία με την Ινδονησία.
Τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία χρηματοδότησε το DEWS (‘Distant early warning system’) με 4 εκατομμύρια ευρώ από το έκτο κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Σύμφωνα με τον Andreas Küppers του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεω-Επιστημών (GFZ), «είναι αδύνατο να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, αλλά αν το DEWS λειτουργούσε το Δεκέμβριο του 2004 θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι».
Το σύστημα εντοπίζει και αναλύει σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και εν συνεχεία αξιολογεί την πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι και προειδοποιεί τις χώρες που βρίσκονται στην “διακεκαυμένη” ζώνη.
Όλα αυτά μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού που περιλαμβάνει ανιχνευτές σεισμικών κυμάτων, επίγεια και επιθαλάσσια συστήματα GPS, μετρητές παλιρροιακών κυμάτων και συσκευές μέτρησης της υποθαλάσσιας πίεσης στους ωκεανούς.
Τα δεδομένα που συλλέγει ο μηχανισμός μεταδίδονται μέσω δορυφόρου στον Κεντρικό Σταθμό στηνΤζακάρτα της Ινδονησίας για επεξεργασία.
Η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς διαρκεί τέσσερα λεπτά, αντί για 12 με το παλιό σύστημα.
Όταν η σεισμική δόνηση θεωρείται ικανή να προκαλέσει τσουνάμι, το σύστημα μοντελοποιείμαθηματικά τον κίνδυνο με βάση δεδομένα του παρελθόντος προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.
Η μαθηματική ανάλυση παρέχει στοιχεία ακόμα και σε σχέση με την κατεύθυνση των παλιρροιακών κυμάτων ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές τώρα στρέφουν το βλέμμα τους στη λεκάνη της Μεσογείου και στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, καθώς θεωρείται ότι αυτές οι περιοχές είναι «επίφοβες» για την εκδήλωση τσουνάμι.
Πηγή: cordis.europa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...