Από που πήραν την ονομασία τους 10 διάσημα προϊόντα τεχνολογίας

1. iPod
Κατά την φάση ανάπτυξης του Mp3 player της Apple, o Steve Jobs μιλώντας για την στρατηγική της εταιρίας, όρισε τον Mac ως ένα κομβικό σημείο (hub) για τις άλλες συσκευές. Ο Vinnie Chieco, ένας συγγραφέας διαφημίσεων που προσέλαβε η Apple για βρει όνομα για τον player πριν την επίσημη διάθεση του το 2001, κατέληξε στην ιδέα να παρομοιάσει το "κομβικό σημείο" Mac με ένα διαστημόπλοιο. Ο συνειρμός δηλαδή συνοψίζεται στο εξής. Μπορείς να απομακρυνθείς από αυτό αλλά πρέπει να επιστρέψεις για ανεφοδιασμό. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσοψη του player κάνανε την τελευταία συνειρμική σύνδεση... Αν ο Mac είναι διαστημόπλοιο, ο player είναι ένα αποσπώμενο τμήμα του διαστημοπλοίου (pod). Πρόσθεσε και ένα "i" και η σύνδεση με τον iMac ολοκληρώνεται.

2. BlackBerry
Το 2001, η Καναδική Research in Motion (RIM) ζήτησε από την Lexicon Branding βοήθεια για το όνομα της καινούργιας της ασύρματης συσκευής e-mail. Το γραφείο συμβούλων απομάκρυνε την RIM από της χρήσης της λέξης e-mail για την οποία έρευνα έδειξε πως αυξάνει την πίεση του αίματος. Ψάξανε λοιπόν για ένα όνομα που θα έδινε αισθήματα χαράς και ηρεμίας. Όταν κάποιος παρομοίασε τα μικρά πλήκτρα της συσκευής με σπόρους, η ομάδα της Lexicon προσανατολίστηκε σε ονόματα όπως φράουλα, πεπόνι και διάφορα άλλα φρούτα πριν καταλήξει στο βατόμουρο (blackberry. Είναι μια λέξη που είναι ευχάριστη και επιπλέον σχετίζεται και με το μαύρο χρώμα της συσκευής.
3. Firefox
Επιλέγοντας ένα όνομα που περικλείει την ουσία ενός προϊόντος και που είναι διαθέσιμο, μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση όπως ανακάλυψαν οι άνθρωποι πίσω από την Mozilla. Η πρώιμη έκδοση του browser ονομάστηκε Firebird αλλά εξαιτίας μιας άλλης open-source εφαρμογής με το ίδιο όνομα, οι πρεσβύτεροι της Mozilla του δώσανε το όνομα Firefox, που είναι ένα άλλο όνομα για το κόκκινο πάντα. Γιατί? "Είναι εύκολο να το θυμάσαι. Ακούγεται καλά. Είναι μοναδικό. Μας αρέσει," είπαν. Και το καλύτερο απ'όλα? Κανένας δεν το χρησιμοποιούσε.
4. Twitter
Όταν ο συνιδρυτής Biz Stone είδε την εφαρμογή που έφτιαξε ο Jack Dorsey το 2006, του θύμισε τον τρόπο που επικοινωνούν τα πουλιά "μικρές ριπές πληροφοριών... όλοι κελαηδάνε, περνώντας ευχάριστα την ώρα τους". Σε απάντηση, ο Stone συνέλαβε την λέξη "twttr" και η ομάδα τελικώς πρόσθεσε μερικά φωνήεντα.
5. Windows 7
Για να καταλάβει κάποιος γιατί η Microsoft επιστρέφει στον παλιό τρόπο ονοματοδοσίας, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο τι συνέβη με την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows... ναι... αναφέρομαι στα ακατονόμαστα. Έτσι ο Mike Nash της Microsoft, είπε για το όνομα τα παρακάτω: "Απλά, αυτή είναι η έβδομη έκδοση των Windows και επομένως το όνομα Windows 7 είναι λογικό".... καλά ότι πεις λέω εγώ.
6. ThinkPad
Τα pc notebooks ήρθαν στο προσκήνιο το 1992 και στην IBM υπήρχε αναταραχή ως προς το όνομα που θα έδιναν. Το pen-computing group της IBM ήθελε να είναι απλό και πρότειναν το ThinkPad. Η επιτροπή ονοματοδοσίας όμως της εταιρίας δεν ήθελε τέτοιο όνομα γιατί δεν διέθετε νούμερο (και ως γνωστόν όλα τα προϊόντα της IBM έπρεπε να έχουν ένα νούμερο) και γιατί δεν μπορούσε να μεταφραστεί εύκολα σε άλλες γλώσσες. Όμως εξαιτίας της κίνησης ενός από τους υπαλλήλους να το αποκαλύψει πρώιμα, το όνομα ThinkPad κέρδισε και τελικώς πουλήθηκε στην Lenovo το 2005.
7. Android
Πίσω στο 2005, η Google ίδρυσε μια εταιρία με επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο internet, με το όνομα Android Inc. και η οποία λειτουργώντας κάτω από ένα μανδύα μυστικότητας ανέπτυσσε software για κινητά τηλέφωνα. Το αποτέλεσμα της μυστικότητας αυτής και της προώθησης του internet ήταν το ντεμπούτο του T-Mobile's G1 στις 22 Οκτωβρίου 2008.
8. Wikipedia
Σύμφωνα με την ίδια την Wikipedia αποτελεί συνθετικό του Wiki ( μιας τεχνολογίας για την συνεργατική ανάπτυξη ιστοσελίδων ) και της λέξης encyclopedia (εκείνα τα χοντρά βιβλία... ξέρετε τώρα).
9. Mac OS X και "οι μεγάλες γάτες"
Το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Χ της Apple για τους Mac ουσιαστικά αποτελεί το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αριθμού 10 μιας και είναι η 10η έκδοση του λειτουργικού. Ενδοιαφέρον βέβαια παρουσιάζουν τα κωδικά ονόματα που δίνονται σε κάθε επιτυχημένη Χ έκδοση. Έτσι έχουμε Cheetah (10.0), Puma, Jaguar, Panther, Tiger και τώρα Kitty Leopard. To Snow Leopard έχει δωθεί στην έκδοση 10.6 και φήμες θέλουν τα Lynx και Cougar να βρίσκονται στα σκαριά.

10. Red Hat Linux
Ο συνιδρυτής Bob Young (που φαίνεται στην φωτογραφία) δίνει μια πολυδιάστατη εκδοχή για την καταγωγή του ονόματος.
1. Ονομάστικε Red επειδή στην ιστορία της Δύσης είναι το σύμβολο της απελευθέρωσης και της πρόκλησης της εξουσίας.
2 Ο συνιδρυτής Marc Ewing φορούσε το κόκκινο καπέλο του παπού του στο κολλέγιο, και όντας γνωστός για τις γνώσεις του στην τεχνολογία, όλοι όσοι είχαν πρόβλημα πήγαιναν για συμβουλές "άνθρωπο με το κόκκινο καπέλο".
3. Ο Ewing ονόμαζε τα προγράμματα που δημιουργούσε με τα ονόματα Red Hat 1, Red Hat 2 κ.ο.κ. Έτσι όταν ξεκίνησε το σχεδιασμό του Linux, το ονόμασε Red Hat Linux.

psaxtiria.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...