Ηράκλειο, υπερήφανη πρωτεύουσα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα της Κρήτης, ψάξαμε παντού και σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, τις top επιλογές διαμονής, τα καλύτερα εστιατόρια και πραγματικά ξεχωριστές επιλογές για τη διασκέδαση και τα ψώνια σας.
Η πρωτεύουσα της Κρήτης είναι μια δυναμική μεγαλούπολη που με την προσωπικότητά της ξέρει να κερδίζει το ενδιαφέρον όλων! Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, το κέντρο της Μεγαλονήσου...

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
- Το βενετσιάνικο λιμάνι, μια από τις κλασικότερες και πιο χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης, αλλά και η πρώτη για τον επισκέπτη που έρχεται ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Στην είσοδό του ξεχωρίζει ο Κούλες, το υποβλητικό ενετικό φρούριο, που κάποτε προστάτευε την πόλη από τους εισβολείς, για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ σήμερα φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Απέναντι από το λιμάνι, επί της παραλιακής λεωφόρου, βρίσκονται τα ενετικά νεώρια, θολωτές στοές που
κάποτε παρείχαν στέγη στις υπό συντήρηση γαλέρες του στόλου της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας.
- Από τα νεώρια ξεκινά η Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, ο πιο γνωστός πεζόδρομος στο Ηράκλειο. Εδώ θα περπατήσετε χαζεύοντας και φωτογραφίζοντας νεοκλασικές κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κριθεί διατηρητέες.
- Τα ενετικά τείχη, σύνορο της Παλιάς Πόλης, που κάποτε είχαν καταστήσει τον Χάνδακα (παλιά ονομασία του Ηρακλείου) την καλύτερα οχυρωμένη πόλη στη Μεσόγειο. Μπορείτε να περπατήσετε στους προμαχώνες τους, ξεκινώντας από τον Άγιο Ανδρέα και συνεχίζοντας στον Άγιο Γεώργιο και τον Παντοκράτορα, πάνω από την περίφημη Χανιόπορτα. Ο πιο γνωστός είναι ίσως ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, μιας και εδώ βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.
- Στο κέντρο της κρητικής πρωτεύουσας θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Τίτου, που ειδικά το βράδυ φωτίζεται μαγικά... Στο ναό του Αγίου Μάρκου μπορεί σήμερα να μην τελούνται θρησκευτικές τελετές, ωστόσο, αξίζει να περιηγηθείτε στην πλούσια Δημοτική Πινακοθήκη.
- Απέναντι από τον Άγιο Μάρκο θα αντικρίσετε τα Λιοντάρια ή Κρήνη του Μοροζίνι, ένα γλυπτό σήμα-κατατεθέν της πόλης, στην πάντοτε γεμάτη από κόσμο Πλατεία Βενιζέλου, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Μηνά -πολιούχος του Χάνδακα.
- Περάστε από τη Λότζια (Loggia), στην 25ης Αυγούστου, ένα εντυπωσιακό κτήριο, σε παλλαδιανό ρυθμό, μνημείο σπουδαίας αρχιτεκτονικής αντίληψης. Χτισμένο κι αυτό δια χειρός Βενετών, το 1628, χρησίμευε αρχικά ως χώρος συγκέντρωσης των ευγενών. Σήμερα στεγάζει το Δημαρχείου του Ηρακλείου, καθώς και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου.
- Στην οδό 1866, την πρώτη κεντρική αγορά του Ηρακλείου, θα πάρετε μια γεύση από το πώς ήταν ο τόπος στις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ στην οδό Δαιδάλου θα κάνετε τα ψώνια σας σε καταστήματα με επώνυμες φίρμες.
- Η Δαιδάλου καταλήγει στην Πλατεία Ελευθερίας, εδώ όπου λαμβάνουν χώρα και πολλές διαδηλώσεις. Μετά την τελευταία της ανάπλαση, δίνει έναν μοντέρνο τόνο στην πόλη, χάρη στους πανύψηλους μεταλλικούς στύλους που ξεχωρίζουν από μακριά.
- Έξω από το Ηράκλειο, μην χάσετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με τα ανάκτορα του μυθικού βασιλιά Μίνωα.
- Επισκεφθείτε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (στην παλιά αμερικανική βάση Γουρνών). Εδώ θα δείτε το ενυδρείο του «Θαλασσόκοσμου» (Cretaquarium), ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συγκροτήματα θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο. Ανοιχτά καθημερινά 09:30-21:00. Γενική είσοδος: €8. (Τηλ. 2810 337788, www.cretaquarium.gr).
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
OLYMPIC HOTEL
Φιλοξενία «ολυμπιακών» προδιαγραφών, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να απομακρυνθείτε από το κέντρο της πόλης. Στο Olympic Hotel θα μείνετε σε κάποιο από τα 73 ευρύχωρα δωμάτιά του, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και παροχές, θα πιείτε τον καφέ σας στο roof garden με πανοραμική θέα σε όλη την πρωτεύουσα της Κρήτης, ενώ στο cafe-bar του ξενοδοχείου θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ποτά, ελαφριά γεύματα, γλυκά και παγωτά. Τιμή: €75 το δίκλινο με πρωινό. (Πλατεία Κορνάρου, τηλ. 2810 288861,www.hotelolympic.com)
GALAXY
Ανακαινίστηκε πριν 2 χρόνια και σήμερα αποτελεί μία από πλέον ενδεδειγμένες επιλογές διαμονής. Με 127 δωμάτια και executive suites, 2 εστιατόρια, wellness club με γυμναστήριο, hammam, μασάζ και μεγάλη πισίνα το Galaxy προσφέρει πραγματικά ένα «γαλαξία» ανέσεων και παροχών κορυφαίας ποιότητας. Τιμή: Από €90 το δίκλινο. (Λ. Δημοκρατίας 75, τηλ. 2810 238812, www.galaxy-hotel.com)
LATO BOUTIQUE HOTEL
Δεν είναι μόνο η προνομιακή του τοποθεσία -απέναντι ακριβώς από το παλιό λιμάνι, με πανοραμική θέα στον Κούλε- που το αναδεικνύει· καθένα από τα δωμάτια του Lato Boutique Hotel έχει τη δική του ταυτότητα, με κοινό γνώμονα τις μοντέρνες γραμμές και το ευ ζην του επισκέπτη. Στο εστιατόριο «Aroma» θα γευτείτε δημιουργική κρητική κουζίνα και διεθνείς συνταγές, ενώ θα περάσετε ξεχωριστές βραδιές στο φουτουριστικής αισθητικής bar. Τιμή: Από €99 το δίκλινο με πρωινό. (Επιμενίδου 15, τηλ. 2810 228103, www.lato.gr)
GDM MEGARON LUXURY HOTEL
Πολυτέλεια 5* στην καρδιά του Ηρακλείου, σε ένα κτήριο-πραγματικό στολίδι, του 1925. Με μοντέρνα άποψη και ιδιαίτερη καλαισθησία σε όλους τους χώρους του, το Megaron προσφέρει άνεση, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το εστιατόριό του στον 5ο όροφο, ατενίζει το ενετικό λιμάνι -ιδανικό φόντο για ένα καλό γεύμα κρητικής και μεσογειακής κουζίνας. Τιμή: Από €149,11 το δίκλινο. (D. Beaufort 9, τηλ. 2810 305300, www.gdmmegaron.gr)
ΞΕΝΩΝΕΣ ΘΑΛΟΡΗ
Ένα συγκρότημα 15 αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών, στο χωριό Καπετανιανά περίπου 65 χλμ. από το Ηράκλειο, χτισμένο με απόλυτο σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και τις απαιτήσεις του σύγχρονου επισκέπτη. Οι ξενώνες μπορούν να φιλοξενήσουν 2-6 άτομα, ενώ προβλέπεται δωρεάν μεταφορά στις παραλίες και off road εκδρομές στο βουνό και τα φαράγγια! Τέλος, στην ταβέρνα του Θαλορή θα απολαύσετε καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά της γύρω περιοχής. Τιμή: Από €65-145 (8% έκπτωση στην 3η διανυκτέρευση). (Καπετανιανά, τηλ. 28930 41762, www.thalori.gr)
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
ΚΥΜΑΤΑ
Ένα εστιατόριο που «κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα και σερβίρει φρεσκότατο ψάρι και συνταγές από τις καλύτερες στιγμές της Κρήτης και ολόκληρης της Μεσογείου, με έμφαση στα αγνά προϊόντα. Δύο εξαιρετικά πιάτα είναι το λαβράκι σε κρούστα αλατιού και η σαλάτα θαλασσινών με καβουρόψιχα, ενώ από φέτος θα βρείτε και εξαιρετικό sushi! Οι μουσικές επιλογές μετατρέπουν την κάθε βραδιά σε ξεχωριστό γεγονός. (Αγίας Παρασκευής 55, Χερσόνησος, τηλ. 28970 22386)
KOUZINERIE
Η δημιουργική κουζίνα του πατά γερά σε ελληνικές βάσεις και χρησιμοποιεί τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά της αγοράς. Δοκιμάστε κότσι μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο, εκλεκτά risotti και πολλά χειροποίητα γλυκά, όπως πανακότα και σουφλέ σοκολάτας. Επίσης, από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε και εμφιαλωμένο κρασί απ' όλη την Ελλάδα, σε πολύ προσιτή τιμή. Ανοιχτά καθημερινά 12:30-00:30. (Λ. Μαρινέλλη 11, απέναντι από το φρούριο Κούλες, τηλ. 6930 574115)
7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Για εσάς που τα θαλασσινά είναι το παν, οι «7 Θάλασσες» θα γίνουν μια από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Καθίστε στο bar-βάρκα, δίπλα στο σιντριβάνι του κήπου, και απολαύστε σφυρίδα με ντομάτα και κρεμμυδάκι, καθώς και ροφό με μπάμιες συνοδεία γνήσιας κρητικής τσικουδιάς. (Ηρακλείτου & Ηροδότου, τηλ. 2810 342945)
DISH BAR RESTAURANT
Party restaurant στο κέντρο του Ηρακλείου, που συνδυάζει έξυπνα το φαγητό με το ποτό, προσφέροντας δημιουργίες υψηλής ποιότητας από τη μεσογειακή κουζίνα, υπό τους ήχους καλής ελληνικής μουσικής. Από τον κατάλογό του ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο φιλέτο pepper και η σαλάτα με πράσινα λαχανικά εποχής, φρέσκο μανούρι σχάρας και προσούτο. Για επιδόρπιο επιλέξτε τη σοκολάτα με γεύση μοσχάτου. (Πλατεία Αγίου Τίτου, τηλ. 2810 227118, www.dishbar.gr)
ΑΓΟΡΑ
Αν αναζητάτε μοναδικές κρητικές γεύσεις, το μεζεδοπωλείο Αγορά πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις σας. Στην οδό 1866, στην πρώτη κεντρική αγορά της πόλης, θα απολαύσετε το φαγητό σας σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, με ζωντανή λαϊκή μουσική κάθε Τρίτη και Πέμπτη. (Οδός 1866 25-27, τηλ. 2810 223848)
ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟΣ
Από το μενού του σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα το χοιρινό φιλέτο με σύκα και τα παϊδάκια με μέλι, όπως επίσης χορταστικές σαλάτες, με προσεκτικά διαλεγμένα προϊόντα εποχής και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. Συνοδέψτε την παραγγελία σας με κρασί από την πλούσια κάβα του και κλείστε το γεύμα σας με μια σπιτική τυρόπιτα με μυζήθρα, μέλι, κανέλα και σουσάμι. (Σκαλάνι, τηλ. 2810 731283)
ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
CAFE CENTRAL
Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ και snacks, το μεσημέρι για προσεγμένο και συγχρόνως οικονομικό φαγητό και το βράδυ για δείπνο και ένα πρώτο ποτό. Εστιάζοντας στο finger food, το Central διαθέτει έναν εξαιρετικό κατάλογο με δροσερές σαλάτες και ποικιλία πιάτων, απ' όπου θα σας προτείναμε το μπιφτεκοπιτάκι με χαλούμι ή την τορτίγια με κοτόπουλο, αλλά και χειροποίητα γλυκά, όπως πορτοκαλόπιτα με παγωτό φιστίκι. (Αρκολέοντος 19, τηλ. 2810 346500, 6944 582364)
ISLA BEACH BAR-RESTAURANT
Μοδάτο all-day εστιατόριο θαλασσινών στην οργανωμένη παραλία των Γουβών. Χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα, καθίστε αναπαυτικά στην ξαπλώστρα σας και παραγγείλετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας, από ριζότο αχινού και φιλέτο σφυρίδας στο φούρνο με ντομάτα μέχρι γαρίδες mojito (με δυόσμο, βασιλικό και ρούμι). Λειτουργεί και ως bar, πάνω στη θάλασσα, με lounge μουσικούς προσανατολισμούς, ενώ πολύ συχνά διοργανώνονται πάρτι και συναυλίες. (Μαρίνα Γουβών, τηλ. 28970 41540)
ΠΟΥ ΘΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
CROESUS JEWELLERIES
Στο Croesus Jewelleries, στη Χερσόνησο, θα βρείτε ό,τι καλύτερο στο κόσμημα και το ρολόι. Με εμπειρία σχεδόν 3 δεκαετιών στο χώρο και όλες τις κορυφαίες επώνυμες φίρμες να φιγουράρουν στις προθήκες, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ποιότητα των αγορών σας. (Αγίας Παρασκευής 55, Χερσόνησος, τηλ. 28970 22062, www.croesus.gr)
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Αεροπορικώς με την Olympic Air (τηλ. 210 9666666, www.olympicair.com) με κόστος €96,18 το άτομο μετ' επιστροφής (με φόρους). Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά στοΗράκλειο με την Superfast Ferries (τηλ. 210 8919130, www.superfast.com) με κόστος από €19 (απλή μετάβαση, οικονομική θέση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...