Φαλαινοθηρία: η Αυστραλία προσφεύγει κατά της Ιαπωνίας

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της Ιαπωνίας, προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι των φαλαινών στην Ανταρκτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.
Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, ύστερα από πολλές δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.
Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.
Κάθε χρόνο η Ιαπωνία σκοτώνει εκατοντάδες φάλαινες για «ερευνητικούς σκοπούς», όπως  υποστηρίζει.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία επικαλούνται την επιστημονική έρευνα ως κάλυψη, ενώ στην πραγματικότητα το κρέας των φαλαινών πωλείται σε εστιατόρια.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Peter Garrett ο Γενικός Εισαγγελέας Robert McClelland σε κοινή τους δήλωση, τόνισαν ότι η στάση της Ιαπωνίας υπονομεύει τη δέσμευση για την κατάργηση του προγράμματος της φαλαινοθηρίας για «ερευνητικούς σκοπούς».
Αυτή την εβδομάδα δικάζεται ο ακτιβιστής Peter Bethune της οργάνωσης Sea Sheperd Conservation Society, επειδή επιβιβάστηκε παράνομα σε ένα φαλαινοθηρικό με σκοπός, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυνήγι των φαλαινών.
Ο Peter Bethune αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης.
Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...