"Η συμπεριφορά του Παπανδρέου προσβάλλει τους Ευρωπαίους ηγέτες " / του Γκίντερ Κριτσμπάουμ



Pour la CDU, «Papandréou joue avec le feu»
©Le Monde

Φρεντερίκ Λεμέτρ (Frédéric Lemaître, FL): Τι σκέφτεστε για τηνπροαναγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα;

Γκίντερ Κριτσμπάουμ (Gunther Krichbaum, GK): Είμαι έκπληκτος. Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.Την ώρα που μετά τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής είχαν κάπως ηρεμήσει οι αγορές, αυτή η ανακοίνωση προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μεγάλη νευρικότητα και εκνευρισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Η συμπεριφορά του προσβάλλει τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Παίζει με τη φωτιά. Είναι ακατανόητο. Αλλά δεν έχει ακόμα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά από τους βουλευτές του.

FL: Όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου έχουν ακόμα νόημα;

GK: Καλή ερώτηση... Εξακολουθεί ακόμα να εκκρεμεί η έγκριση της «μπούντεσταγκ» για ένα μέρος της βοηθείας προς την Ελλάδα, το λεγόμενο «πακέτο Ελλάδα-2». Στη βάση όλων των συζητήσεων που έγιναν, πολύ αμφιβάλλω αν εξακολουθεί να υπάρχει μια πλειοψηφία που να το εγκρίνει. Ήταν σαφές πως η βοήθεια συνεπαγόταν ορισμένους όρους εκ μέρους της Ελλάδας. Αλλά σήμερα αναρωτιέμαι αν η Ελλάδα προτίθεται ακόμα να τηρήσει τους όρους αυτούς. Αλλά δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την «μπούντεσταγκ» να υπερψηφίσει κάτι τέτοιο χωρίς να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα.

FL: Τι θα συμβεί σε περίπτωση επικράτησης του «όχι»;

GK: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μόλις αποδέχτηκαν να χάσουν το 50% της αξίας των ελληνικών τους ομολόγων. Χωρίς αυτό, η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία. Πώς θα κατορθώσει να παραμείνει η χώρα αυτή στην ευρωζώνη; Η Ελλάδα είναι η μόνη που κρατάει την απάντηση στο ερώτημα αυτό, αν και δε διαθέτω αρκετή φαντασία για να προβλέψω τι θα σήμαινε τυχόν αποχώρησή της. Ποιος άνθρωπος στον κόσμο θα εξακολουθεί στο μέλλον να εμπιστεύεται την Ελλάδα αρκετά ώστε να της δανείζει λεφτά;

FL: Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ);

GK: Η «ευρωπαϊκή επιτροπή» χρειάζεται να σκεφτεί ένα «σχέδιο Β'» κυρίως όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...