Γιατί οι σταγόνες της βροχής δεν είναι ίδιες?

Το πρόβλημα που απασχολούσε τους επιστήμονες, γιατί οι σταγόνες της βροχής, δεν έχουν το ίδιο σχήμα, φαίνεται ότι είναι κοντά στην λύση του.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση μετά από τις παρατηρήσεις των σταγονιδίων του νερού, με την χρήση μια κάμερα υψηλής ταχύτητας.
Όπως παρατήρησαν, μια στάλα ξεκινά σαν μια σφαίρα, αλλά μέσα σε λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου μεταμορφώνεται σε ένα "ντους" μικρότερων σταγονιδίων.

Πρώτο η στάλα από σφαιρική, μετατρέπεται σε επίπεδη, σαν τηγανίτα. Η πίεση του αέρα τότε, την αναγκάζει να φουσκώσει όπως ένα μπαλόνι. Όταν η φούσκα μεγαλώσει πέρα από την ικανότητα του νερού να συγκρατήσει το σχήμα του, διαλύεται σε δεκάδες μικρότερα σταγονίδια.
Πριν από αυτό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποιες σταγόνες, ενώνονταν με άλλες, σχηματίζοντας μεγαλύτερες σταγόνες, ενώ άλλες παρέμεναν μικρές.
Κάθε σταγόνα, ακολουθεί την διαδρομή της, ανεξάρτητη από τους γείτονες της, αναφέρει ο Emmanuel Villermaux, από το πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Nature Physics θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην κατανόηση της βροχόπτωσης και πώς αυτή επηρεάζει π.χ. τον ψεκασμό των καλλιεργειών.
Στον ψεκασμό των φυτοφαρμάκων για παράδειγμα, με τους υπάρχον ψεκαστήρες, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό αεράκι για να καταλήξει η μισή ποσότητα από το φυτοφάρμακο στο γειτονικό χωράφι.
Μπορείτε να δείτε και το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.

πηγή : [link]