Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έκλεισε τα 60 και παρά τις εξαιρετικές της επιδόσεις, υπάρχουν τρεις βασικές ανησυχίες που προβληματίζουν σοβαρά τους οικονομολόγους για το Έτος της Τίγρης: πληθωρισμός, προστατευτισμός, ανισότητα.
Σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη παρατηρηθεί οι πρώτες ενδείξεις πληθωρισμού στην κινεζική οικονομία. Χάρη στο υπέρογκο πακέτο κινήτρων 1,5 τρισ. δολαρίων που εκπόνησε η κυβέρνηση και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό, οι τιμές των χρηματοοικονομικών τίτλων, όπως οι μετοχές, και των ακινήτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Παράλληλα, στη μερικώς ελεγχόμενη από το κράτος κινεζική οικονομία, οι αρχές έχουν προσφύγει σε περιορισμούς προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις σε νομισματικό επίπεδο. Η επιτυχία των μέτρων, ωστόσο, είναι αβέβαιη, καθώς οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ίσως έχει ως αποτέλεσμα οι πόροι να μην κατευθύνονται προς τα πιο αποδοτικά κανάλια.
Εκτός από τον προστατευτισμό όμως, την κινεζική ανάπτυξη απειλεί και η ανισότητα –ο τρίτος και πιο ύπουλος κίνδυνος, σύμφωνα με το Reuters. Με τις τιμές να ανεβαίνουν με μεγαλύτερους ρυθμούς και τους μισθούς να παραμένουν«παγωμένοι», η ψαλίδα μεταξύ των κατόχων περιουσίας και του «φτωχού προλεταριάτου» θα ανοίξει ακόμη περισσότερο. Τα επίσημα στοιχεία που τοποθετούν την ανεργία στο 4% παραβλέπουν τα 150 εκατομμύρια των μεταναστών που εργάζονται στη χώρα.
Η ανησυχία των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικής στη χώρα έγκειται στις κοινωνικές αναταραχές που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν οι σοβαρές οικονομικές ανισότητες. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της επαρχίας Ζετζιάνγκ, το 96% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι πλούσιοι τους προκαλούν «αγανάκτηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...