Δέρμα από βλαστοκύτταρα με... μηδενικό χρόνο αναμονής είναι το νέο επίτευγμα Γάλλων επιστημόνων. Πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία θα σώσει τις ζωές πολλών ασθενών με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις τις εβδομάδες κατά τις οποίες περιμένουν ένα δερματικό μόσχευμα.Η ερευνητική ομάδα στο ινστιτούτο I-Stem κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομμάτι ανθρώπινου δέρματος στην πλάτη ενός ποντικού χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να μετατρέπονται σε ανθρώπινα κύτταρα. «Έγινε έγχυση κυττάρων στην πλάτη ενός ποντικού στην οποία προκαλέσαμε μια πληγή και παρατηρήσαμε 12 εβδομάδες αργότερα ότι η επιδερμίδα είχε αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ξαβιέ Νισάν, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Σήμερα τα δερματικά μοσχεύματα δημιουργούνται από καλλιέργεια κυττάρων του ασθενούς, μια διαδικασία η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, ένα επικίνδυνα μεγάλο διάστημα για ασθενείς με εκτεταμένα εγκαύματα.
Με τη νέα μέθοδο τα νοσοκομεία θα μπορούν να παραγγέλνουν ένα τετραγωνικό μέτρο ανθρώπινου δέρματος την ίδια κιόλας ημέρα εισαγωγής του ασθενούς, το οποίο θα είναι ένας προσωρινός τρόπος να καλυφθούν τα εγκαύματα.
«Αυτό που καταφέραμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε το σημείο του εγκαύματος για το διάστημα των τριών εβδομάδων με ένα κομμάτι επιδερμίδας, το οποίο θα παραχθεί εργαστηριακά και θα σταλεί στον γιατρό αμέσως μόλις εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μαρκ Πεσανσκί.
Περίπου 200 με 300 άτομα τον χρόνο διατρέχουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με τον Πεσανσκί, ο οποίος ελπίζει ότι η νέα μέθοδος θα γίνει ένα διαδεδομένο θεραπευτικό εργαλείο.