34GB πληροφοριών δέχεται ο εγκέφαλος καθημερινά




Αλήθεια, αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν ηλεκτρονικός υπολογιστής τότε πόσα GB πληροφοριών θα δεχόταν κάθε μέρα; Σε αυτήν την ερώτηση απαντά μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος δέχεται καθημερινά 34GB πληροφορίες.

Αυτός ο αριθμός σε λέξεις αντιστοιχεί....






100.500 (δηλαδή 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο) μέσα σε 12 ώρες καθώς δεν υπολογίζονται τα διαστήματα του ύπνου, φαγητού και άλλων αναγκών στα οποία δεν προσφέρεται πληροφόρηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συνολική κατανάλωση πληροφοριών το 2008 άγγιξε τα 3,6 εκατομμύρια GB από τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και άλλα μέσα με τα δυο πρώτα να κατέχουν το 60% των ωρών “κατανάλωσης”.

Σύμφωνα με τους μελετητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν απειλείται άμεσα παρόλα αυτά η συνεχής και ογκώδης πληροφόρηση ενδέχεται μελλοντικά να αποσπάται συχνά η προσοχή του ατόμου με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία συλλογισμού και βαθύτερης σκέψης.

“Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που περνάνε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, οι οποίοι είναι τόσο απασχολημένοι με την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται από όλες τις κατευθύνσεις, ώστε χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πληροφορίες είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα και αποκόβονται από τους άλλους ανθρώπους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ψυχίατρος Έντουαρντ Χάλοουελ.

Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής φυσιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Στάιν ο οποίος υποστήριξε πως με την ανακάλυψη της τυπογραφίας πολλοί ανησύχησαν πως το ανθρώπινο μυαλό δεν θα άντεχε τόσες πληροφορίες, φόβος που διαψεύσθηκε στο μέλλον. τις πολλές πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ρότζερ Μπον ισχυρίστηκε πως από τα 34 GB δεν καταγράφτηκε πόσα απορροφήθηκαν από τον εγκέφαλο. Παράλληλα, τόνισε πως στις μέρες μας έχει αλλάξει η φύση της εισρέουσας πληροφορίας και όχι τόσο η ποσότητά της. Παραδείγματος χάρη είτε κοιτάμε μια οθόνη υπολογιστή, είτε μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον ο εγκέφαλός μας μπορεί να απορροφά τον ίδιο όγκο πληροφοριών.

Πηγή:http://www.otherside.gr/2009/12/34gb-pliroforiwn-dexetai-o-egkefalos-kathimerina/