Diaspora: 4 σπουδαστές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν με ανοιχτό λογισμικό το αντι-Facebook



Tέσσερις αμερικανοί σπουδαστές, οι Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer και Ilya Zhitomirskiy, έχουν ξεκινήσει την δημιουργία ενός εναλλακτικού Facebook με την ονομασία Diaspora. Το (ή μήπως "Η") Diaspora βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό και χρηματοδοτείται από κοινότητα χρηστών. Η ιδέα της δημιουργίας του ξεκίνησε από την εποχή της έντονης συζήτησης σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφάλειας του Facebook.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ο πρώτος κώδικας του Diaspora (για προγραμματιστές) καθώς και μερικά screenshots. 
"Eίναι σχέδιο που πλέον ανήκει στην κοινότητα και η ανάπτυξη του είναι ανοιχτή στον καθένα που έχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και έχει το ίδιο όραμα με μας: μία κοινωνική δικτύωση που δίνει τον έλεγχο στον χρήστη", δηλώνει η ομάδα του Diaspora στο blog της.
Πολλές από τις λειτουργίες του Diaspora είναι γνωστές στα... μέλη των υπαρχόντων sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως η κοινοποίηση μηνυμάτων, φωτογραφιών ή ανανέωση κατάστασης (status).

Προς το παρόν οι συντελεστές εργάζονται για την ενσωμάτωση του Diaspora στο Facebook προκειμένου οι χρήστες να έχουν καλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους και να μπορούν να τα μεταφέρουν. Υπόσχονται δε την κυκλοφορία της πρώτης beta έκδοσης τον Οκτώβριο.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έγινε από το ειδικό για τέτοια θέματα site Kickstarter από το οποίο συγκεντρώθηκαν 200.642 δολάρια από 6500 άτομα, ανάμεσα στα οποία λέγεται πως είναι και ο Mark Zuckerbergιδρυτής του Facebook. H ομάδα ανάπτυξης του Diaspora προειδοποιεί πως πάρα την υλοποίηση του πρώτου βήματος (της ολοκλήρωσης του πρώτου κώδικα), υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει.

Αναλυτές, ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί για την επιτυχία του εγχειρήματος.
"Φαίνεται πως απλώς αντιγράφουν το Facebook, αλλά με διαφορετική αρχιτεκτονική", δηλώνει ο Nate Elliotαναλυτής στην Forrester.

"Αν η μόνη διαφοροποίηση θα επικεντρώνεται στην προστασία των δεδομένων, δεν μπορώ να φανταστώ αρκετούς ανθρώπους να φεύγουν από το Facebook για χάρη του Diaspora."
Σημειώνει ωστόσο πως αν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικό ως προς το Facebook μπορεί να επηρεάσει το τελευταίο προς μία καλύτερη κατεύθυνση.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...