Σωματίδια που απελευθερώνονται από τα τακάκια των δισκοφρένων, μπορούν να κάνουν ζημιά στα κύτταρα των πνευμόνων του οδηγού και των συνεπιβατών ενός αυτοκινήτου, αλλά και γενικότερα των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.Όπως διαπίστωσε η μελέτη, το απότομο φρενάρισμα, όπως σε περιπτώσεις ανάγκης, προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία, όμως ακόμα και το φυσιολογικό φρενάρισμα είναι δυνητικά τοξικό για τα κύτταρα του ανθρώπου.
Η έρευνα έγινε από την Μπάρμπαρα Ρότεν-Ρουτισάουερ και τον Πέτερ Γκερ του πανεπιστημίου της Βέρνης, καθώς και τον Μίκαελ Ρίντικερ του Ινστιτούτου Εργασίας και Υγείας της Λωζάννης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "Particle and Fibre Toxicology" (Τοξικολογία Σωματιδίων και Ινών).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρένα συνεισφέρουν μέχρι το 20% των συνολικών εκπομπών των οχημάτων, όμως οι συνέπειες για την υγεία από τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, καθώς δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.
Η νέα μελέτη συμπέρανε ότι τα μέταλλα στα σωματίδια που εκπέμπουν τα φρένα, μπορούν να προκαλέσουν "οξειδωτικό στρες" στα κύτταρα, ιδίως των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σωματίδια των φρένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, χαλκού και οργανικού άνθρακα και ότι η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία προκαλεί αυξημένες ενδείξεις οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στα κύτταρα, οι οποίες αυξάνονται όσο πιο…φανατικά πατά το φρένο ο οδηγός.
Οι Ελβετοί ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθούν ακριβώς οι μηχανισμοί επίδρασης στα κύτταρα. Όπως αναφέρουν, χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως ήδη έχει συμβεί με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές σωματιδίων από τα φρένα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
πηγή : [link]
πηγή : [link]