Τι σημαίνουν τα DVDrip - BRrip - TS - CAM - SCR - TC - WORKPRINT - R5

  • Πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα στις ταινίες που κατεβάζουμε από το Ίντερνετ.

Δίπλα στον τίτλο κάθε ταινίας υπάρχει η ποιότητα της κυκλοφορίας της. Δείτε τα πιο γνωστά rips και τι σημαίνουν.


DVDrip: Τα VCD αυτά έχουν δημιουργηθεί απευθείας από ένα DVD ή ένα Laserdisc της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη (αν και όχι ίδια λόγω συμπίεσης με κάποιο codec), της ποιότητας της πηγής.

BRrip/BDrip: Εδώ η αντιγραφή έχει γίνει από την Blu-ray έκδοση, οπότε είναι προφανές πως η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη

R5 DVDrip: Ενδεχομένως είναι ο όρος που μπερδεύει τους περισσότερους.  R5 είναι το αρχείο που προέκυψε από το rip -η αντιγραφή δηλαδή- στο DVD μίας ταινίας που διατίθεται στο Region 5 που έχουν ορίσει τα κινηματογραφικά στούντιο και περιλαμβάνει αγορές όπως η Ρωσία και η Ινδία. Συνήθως, αυτά τα DVDs δεν έχουν έξτρα υλικό, ενώ και η ποιότητα τους δεν είναι εξαιρετικά καλή, καθώς ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να είναι χαμηλή η τιμή της επίσημης διάθεσης

SCREENER ή DVD-SCR : Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασσέτα η οποία έχει αποσταλλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη, ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά κλπ...


TC (Telecine): Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μία συσκευή (που ονομάζεται "συσκευή telecine"), η οποία προσκολλάται στο καρούλι και δημιουργεί μία κασσέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα (ήχου και εικόνας) το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μία συσκευή video.

TS (Telesync): Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών). Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να έιναι και καλό. Ένα άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και, κατόπιν, συγχρονιστεί «χειροκίνητα» από τον «συμπιεστή» του γκρούπ που τη διανέμει.

Cam: Η εγγραφή CAM πραγματοποιείται από κάποιον (θεατή), σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο οι ήχοι που προκαλούν οι θεατές ακούγονται και στην εγγραφή. Η εικόνα είναι από κακή (συνήθως) έως αποδεκτή (σπανίως) αλλά ειδικά ο ήχος είναι -επίσης συνήθως- πολύ κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα ούτε οι διάλογοι να μην μπορούν να ακουστούν.

Google Search

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...