Οι καύσωνες οφείλονται στον άνθρωπο;


 
Οι άγριες μεταβολές του καιρού, και η παράλογη ζέστη που έχει χτυπήσει την Αμερική, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι τόσο σπάνια φαινόμενα, που δεν μπορούν να αποδοθούν στη φύση.
Οι καύσωνες και οι απότομες κλιματικές μεταπτώσεις είναι σίγουρα ανθρωπογενείς, λέει η νέα στατιστική ανάλυση που πραγματοποίησε ο επιστήμονας της NASA  James Hansen.
Πρόκειται για τον «νονό της πλανητικής υπερθέρμανσης», και οι έρευνές του κατατείνουν στο ότι οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται τελευταία  είναι συχνές, με πιθανότητες 1/10, ενώ αντίστοιχα μεταξύ 1950-1980, οι πιθανότητες ήταν πιο σπάνιες, κοντά στο 1/300.
Όπως λέει ο Hansen, «δεν πρόκειται για μια ακόμη επιστημονική θεωρία, αλλά για γεγονός», κατηγορώντας την υπερθέρμανση για τους καύσωνες του 2010 στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή, για την περσινή ξηρασία στο Τέξας και στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, και για τον θανατηφόρο καύσωνα του 2003, που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Γαλλία.
Ο Hansen εργάζεται για την NASA, και είναι καθηγητής στο  Columbia University, ενώ παράλληλα είναι υπέρμαχος της θεωρίας της πλανητικής υπερθέρμανσης, πιέζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.
S.A. (A.P)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...