Γιατί διψάμε με το αλάτι;

Τρώγοντας αλμυρά φαγητά ή σνακ, θα μας κάνουν να διψάσουμε είτε πολύ σύντομα, είτε μετά από κάποια ώρα. Το σίγουρο είναι πως είτε αμέσως, είτε μετά από λίγη ώρα, διψάμε με το αλάτι, δεν το γλυτώνουμε! 

Όλη αυτή την αναστάτωση, την προκαλεί το νάτριο (το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο). 

Ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς που ελέγχει τις ισορροπίες του νερού σε διάφορα μέρη του και αν εντοπίσει έλλειψη, ενεργοποιεί το αίσθημα της δίψας. Αντίστοιχα τέτοιοι μηχανισμοί ελέγχουν και την ποσότητα νατρίου στο αίμα. 

αλάτιΤώρα, το αλάτι όταν το καταναλώνουμε, απορροφάται ένα μέρος "στη διαδρομή" ενώ ταξιδεύει μέσω της πεπτικής οδού, κι έτσι δεν προλαβαίνει να φτάσει καν στο λεπτό έντερο που πραγματοποιείται η πέψη. 

Έτσι το νάτριο που περιέχει το αλάτι, περνάει άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας το αίμα μας... πιο αλμυρό! 

Το αίμα αυτό κυκλοφορεί στο σώμα μας και συγκεντρώνεται το αλάτι αυτό έξω από τα κύτταρα. Έτσι, τα κύτταρα για να το διαλύσουν - αραιώσουν, αποβάλλουν νερό. 

Σταδιακά όμως, τα κύτταρα αφυδατώνονται και δεν έχουν πλέον επαρκή ποσότητα νερού μέσα τους για να λειτουργήσουνε σωστά! Έτσι, ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της δίψας "καλώντας" άμεσα τον οργανισμό μας να καταναλώσει νερό! 

διψάμεΑν παρατηρήσετε, όταν διψάμε πολύ, αν έχουμε έντονη δραστηριότητα, σιγά σιγά τείνουμε να μην αποδίδουμε πολύ καλά. Τα κύτταρα αρχίζουν να μην αποδίδουνε 100% όπως θα έπρεπε, γιατί έχουνε έλλειψη νερού! 

Επίσης, όσο μεγαλύτερη έλλειψη δημιουργηθεί, τόσο πιο έντονα διψάμε, δηλαδή τόσο πιο έντονα μας προειδοποιεί ο οργανισμός μας και συγκεκριμένα οι μηχανισμοί της δίψας. 

Γι’ αυτό λοιπόν διψάμε με το αλάτι! Γιατί πολύ απλά, τα κύτταρα έχουν αφυδατωθεί - έχουν αποβάλλει νερό για να διαλύσουν - αραιώσουν το αλάτι που "πάρκαρε στην πόρτα τους" κι έτσι... ξέμειναν από επαρκή ποσότητα νερού! 

κατακράτηση υγρώνΚαι εδώ έρχεται και κολλάει αυτό που λένε ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών: γίνεται η αιτία ώστε τα κύτταρα να αποβάλλουν νερό για να το καταπολεμήσουν, κι έτσι χρειάζονται κι άλλο νερό. Αλλά το νερό που απέβαλλαν για τη διάλυση του αλατιού, δεν το απέβαλλε ο οργανισμός μας ακόμα. 

Έτσι, καταναλώνουμε κι άλλο νερό αφού διψάμε, τα κύτταρα απορροφούνε κι άλλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν, το παλιό νερό παραμένει ακόμα εκεί, δημιουργώντας σταδιακά ένα φούσκωμα (αφού έχει γίνει κατακράτηση υγρών), το οποίο κάνει έναν φαύλο κύκλο, αφού ξανα-αποβάλλεται νερό από τα κύτταρα. 

Φανταστείτε το ακόμα πιο απλά, ότι με το αλάτι συσσωρεύουμε νερό μέσα μας, το οποίο είναι στην ουσία άχρηστο και θα αποβληθεί σιγά σιγά από τον οργανισμό μας! 

Αν μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού που τρώμε, τότε σιγά σιγά το φούσκωμα αυτό θα αρχίσει να υποχωρεί αφού θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών. 

Είδαμε εδώ στο coolweb.gr γιατί διψάμε με το αλάτι, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μας κάνουνε να διψάμε. Θα ασχοληθούμε με αυτές σε επόμενα άρθρα μας, stay tuned! :)

2 σχόλια:

  1. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet
    Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

    Other then that, great blog!

    Feel free to surf to my webpage: youtube

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The report pгovidеs proven beneficial to me pегѕonаlly.

    Іt’s quitе eԁucational anԁ you're clearly quite educated of this type. You have exposed our eye for you to various opinion of this particular subject matter together with intriguing and solid articles.

    Look at my weblog :: CIALIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...