«Ήμουν πολύ μικρός για να πάρω όπλο»


Οι Ολυμπιακοί αθλητές υπομένουν τα πάνδεινα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο, κανείς τους όμως δεν έχει περάσει όσα ο Αμερικάνος αθλητής, Σουδανικής καταγωγής, Lopez Lomong.
Ένας από τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν γνωστά ως Lost Boys (Χαμένα Αγόρια), τα οποία πιαστήκανε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, ο Lopez στα 6 χρόνια του βίωσε μια βίαιη αλλαγή στη ζωή του, όταν απήχθη μαζί με δεκάδες άλλα παιδιά ένα Κυριακάτικο πρωινό από την Εκκλησία του χωριού τους, όπου είχε πάει με τους γονείς του, για να καταλήξει σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης παιδιών-πολεμιστών.
Όπως εξομολογείται στη δημοσιογράφο του BBC, Leana Hosea, ήταν τότε πολύ μικρός για να μπορέσει να κουβαλήσει το AK-47 του και ίσως αυτό τον έσωσε από το να σκοτωθεί σε κάποιο πεδίο μάχης. Έβλεπε μικρά παιδιά να πεθαίνουν ακόμα και μέσα στα στρατόπεδα εκπαίδευσης λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της φτωχής διατροφής η οποία περιελάμβανε την κατανάλωση άμμου!
Ένα βράδυ, ο Lopez ξεκίνησε την πρώτη του κούρσα μεγάλης απόστασης, καθώς ξετρύπωσε κρυφά από το στρατόπεδο των επαναστατών και άρχισε να τρέχει προς την κατεύθυνση που πίστευε πως βρίσκονταν το χωριό του. Αντ’ αυτού όμως, έφτασε τρέχοντας μέχρι την Κένυα! Εκεί πέρασε 10 δύσκολα χρόνια σε ένα καταυλισμό προσφύγων και συνέχιζε το τρέξιμο ως μόνη διέξοδο από τη δύσκολη καθημερινότητά του, ώσπου είδε κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Ξόδεψε τα ελάχιστα χρήματα που είχε για να μπορέσει να δει έναν αγώνα στην τηλεόραση, μια Ολυμπιακή κούρσα 400 μέτρων.
Τα δάκρυα συγκίνησης του νικητή Michael Johnson ενέπνευσαν τον νεαρό Αφρικανό, ο οποίος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει, λόγω των συνθηκών στις οποίες μεγάλωσε, πως κάποιος θα μπορούσε να κλάψει από χαρά, πως μπορεί να υπάρξει κάτι στη ζωή ενός ανθρώπου για το οποίο θα αγωνιζόταν με τόση ένταση. Ήθελε κι αυτός μια μέρα να τρέξει για κάτι που άξιζε.
Ένα πρόγραμμα μετοίκησης προσφύγων τον οδήγησε στην Αμερική, όπου και μπόρεσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Σήμερα, ο Lopez τρέχει, όχι απλά για το χρυσό, αλλά για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά στην Αμερική και την Αφρική, μαζεύοντας παράλληλα χρήματα για να βοηθήσει το λαό του στο Νότιο Σουδάν, εκπροσωπώντας όσο λίγοι αθλητές τα πραγματικά Ολυμπιακά ιδεώδη.
Ο Lopez θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στον αγώνα των 5000 μέτρων την Τετάρτη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
TopGunZ, από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...