Μια πυρκαγιά που μαίνεται 50 χρόνια


Μισό αιώνα πριν, μια πυρκαγιά στο χώρο ταφής απορριμμάτων της πόλης Centralia της Pennsylvania εξαπλώθηκε υπόγεια σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο άνθρακα. Η πυρκαγιά καίει κάτω από την κοινότητα από τότε!
Φόβοι για τοξικά αέρια και επικίνδυνες καταβόθρες οδήγησαν τις αρχές να μεταφέρουν πάνω από 1.000 κατοίκους της πόλης τη δεκαετία του ‘80. Περίπου 500 κτίρια κατεδαφίστηκαν, ως μέρος του πολυδάπανου ομοσπονδιακού σχεδίου μετεγκατάστασης.
Το 2002 ο ταχυδρομικός κώδικας της Centralia ακυρώθηκε και τώρα το κράτος λαμβάνει μέτρα για την εκκένωση και των τελευταίων ιδιοκτητών.
Αν και το Τμήμα Κοινοτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της πολιτείας  αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, οι αρχές επιμένουν ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες υπόγειες οδεύσεις για να φθάσουν τα θανατηφόρα αέρια και σε άλλα τμήματα της πόλης.
Ο δημοσιογράφος του BBC, Matthew Danzico, πήγε στη Centralia για να μιλήσει με τους λιγοστούς κατοίκους της πόλης που αρνούνται να φύγουν, υποστηρίζοντας ότι το μέρος της πόλης που κατοικούν δεν απειλείται από την πυρκαγιά.
Οι εναπομείναντες κάτοικοι είναι πεπεισμένοι πως το όλο θέμα με τη φωτιά είναι μια συνωμοσία της κυβέρνησης, ώστε να τους διώξει από τα σπίτια τους και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το κάρβουνο που βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη πόλη τους. Ένας κάτοικος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η έρευνα που θα έπρεπε να κάνουν οι αρχές δεν ήταν το πόσο κινδυνεύανε οι κάτοικοι στα σπίτια τους, αλλά το πόσοι γηραιότεροι θα πεθαίνανε τελικά από τη στεναχώρια τους, όταν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από την άλλη, ο συγγραφέας του βιβλίου Fire Underground, David Dekok, θεωρεί υπερβολικές τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά δεν αμφισβητεί τις ευθύνες της πολιτείας στο θέμα. Θεωρεί κι αυτός πως η φωτιά υπάρχει, απλά δεν πιστεύει ότι απειλεί άμεσα τους κατοίκους. Όπως λέει χαρακτηριστικά «πρώτα θα πεθάνουν από βαρεμάρα περιμένοντας τη φωτιά».
Οι κάτοικοι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των αρχών να κατάσχουν τα σπίτια τους βάσει νομοθεσίας, αλλά η υπόθεσή τους απορρίφθηκε για δεύτερη φορά με απόφαση του δικαστηρίου τον περασμένο Ιούνιο.
TopGunZ, από BBC

2 σχόλια:

  1. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?

    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
    seeing very good gains. If you know of any please share.
    Thanks!

    My web page :: video

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
    If you know of any please share. Thanks!

    Also visit my site music

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...