Επιστήμονες “βάρεσαν” το πιο ισχυρό laser στον κόσμο, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για την καθαρή ενέργεια


NIF Laser
Μετά από 20 χρόνια σχεδιασμού, οι επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory στις ΗΠΑ κατάφεραν να ρίξουν με την ισχυρότερη δέσμη laser που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία αποτελείται από 192 συζευγμένες δέσμες εστιασμένες σε έναν κυκλικό στόχο διαμέτρου μόλις 2mm. Το αποτέλεσμα ήταν μια δέσμη laser με ισχύ 500 τρισεκατομμύρια Watts, που αντιστοιχεί σε 1000 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνεται στις ΗΠΑ κάθε στιγμή!
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του NIF (National Ignition Facility), Edward Moses,
“Η ιδέα για τη δημιουργία του NIF μας πηγαίνει πίσω περίπου 2 δεκαετίες. Τώρα είναι ένα πλήρως λειτουργικό laser και οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν τεράστια βήματα μπροστά για την εκκίνηση αντιδράσεων πυρηνικής σύντηξης”
NIF World's Most powerful Laser
Για όσους δεν έτυχε να ακούσουν ποτέ κάτι σχετικό με την πυρηνική σύντηξη, να αναφέρουμε συνοπτικά ότι απασχολεί τους ερευνητές στον τομέα της Ενέργειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς πρόκειται για την θερμοπυρηνική διεργασία που συμβαίνει στον Ήλιο και αποτελεί την πηγή ενέργειας του, από τη συνένωση (σύντηξη) πρωτονίων (πυρήνες υδρογόνου χωρίς ηλεκτρόνια) για το σχηματισμό ατόμων ηλίου (He). Η διεργασία αυτή μπορεί να συμβεί μόνο σε συνθήκες τεράστιας θερμοκρασίας και πίεσης, όπως στην επιφάνεια του Ήλιου, γι’ αυτό είναι τεράστια επίτευγμα να επιτύχουμε την εκκίνηση τέτοιων αντιδράσεων σε έναν γήινο αντιδραστήρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αστείρευτη και καθαρή πηγή ενέργειας, με καύσιμο το γνωστό σε όλους μας……νερό!
Να σημειωθεί ότι για να δημιουργηθεί η τελική δέσμη laser κατασκευάστηκε 10-όροφη διάταξη, ενώ εκτός από τον τίτλο της ισχυρότερης δέσμης όλων των εποχών, είναι η πιο ακριβής και η πιο αναπαραγωγίσιμη που έγινε ποτέ. Ακόμη, η καθυστέρηση στην υλοποίηση της ιδέας (από το 1990) οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων οπτικων που θα άντεχαν μια τέτοια ισχύ, γι’ αυτό οι ερευνητές συνεργάστηκαν στενά με τους κατασκευαστές φακών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα ελαττώματα.

1 σχόλιο:

  1. whoаh this weblog is great i lovе stuԁying your posts.
    Keep up the great work! You understanԁ, mаny рersonѕ аre seaгching round for this information, you can aid
    them greatly.

    Here is my page - bbw videos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...