Γιατί κοκκινίζω όταν μιλάω με κάποιον;

Σκέφτεστε και αναρωτιέστε: 

Γιατί ρε να πάρει ευχή, πέταξα που πέταξα την αποτυχημένη ατάκα και έγινα ρεζίλι, τριτώνει το κακό; Γιατί κοκκινίζω μετά; Πωπω ντροπή!

ή... 
Πάω να πλησιάσω ένα αγόρι επειδή μου αρέσει καικοκκινίζω όταν μιλάω μαζί του!

Αυτές λοιπόν οι καταστάσεις, οφείλονται καθαρά στην ντροπή που νιώθουμε, μιας και το κοκκίνισμα και η ντροπή πάνε... χεράκι χεράκι! 

Είναι μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μας, σε μία ξαφνική "έκρηξη" αυτοσυνείδησης: είμαστε χαλαροί και μιλάμε, και ξαφνικά... "πωπω τι είπα, ντροπή"! 

κοκκίνισμαΌπως όλοι μας γνωρίζουμε, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα πιο ντροπαλά. Το κοκκίνισμα έχει άμεση σχέση με το άτομο που έχουμε απέναντί μας και για το πως νιώθουμε για αυτό. Είτε μπορεί να το έχουμε θεοποιήσει, είτε μπορεί να μας αρέσει, είτε νιώθουμε πολύ πιεσμένοι και περιορισμένοι στο τι θα πρέπει να του πούμε. 

Αλλά τώρα αναρωτιέστε: γιατί κοκκινίζω όταν μιλάω με ένα τέτοιο άτομο; 

Καθαρά επειδή ντρεπόμαστε: 

Όταν ντρεπόμαστε, το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη. Αυτή η ορμόνη, "τσιτώνει" τον οργανισμό σε μία τέτοια κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης", ώστε να είναι έτοιμος να αντιδράσει στα μέγιστα! 

Η αδρεναλίνη επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό, ώστε να μας προετοιμάσει να αντιδράσουμε σε κάτι πολύ έντονο. Η ντροπή, θεωρείται και αυτή κάτι πολύ έντονο και φέρνει τον οργανισμό μας σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης". 

Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται ώστε να έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης ώστε να συγκεντρωθεί περισσότερη ενέργεια στους μυς μας. 

Και θα μου πείτε που κολλάνε αυτά με το κοκκίνισμα... 

Η αδρεναλίνη προκαλεί επίσης διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων (όχι όμως και των φλεβών), ώστε να βελτιωθεί η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου. Έτσι, εξαιτίας αυτής της διόγκωσης, ρέει περισσότερο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία μας! 

Αυτή η διόγκωση όμως που προκαλείται από την αδρεναλίνη, δεν συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία όλου του σώματος, αλλά συμβαίνει έντονα στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στα μάγουλα (αυτή την τάση έχει η αδρεναλίνη: να διαστέλλει έντονα τα συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία). 

πρόσωπο κοκκινίζειΈτσι το πρόσωπό μας κοκκινίζει: ρέει περισσότερο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία αυτά, κι αυτό πλέον είναι ορατό! 

Όμως δεν κοκκινίζει μόνο από ντροπή ή αμηχανία. Το πρόσωπο κοκκινίζει και από το αλκοόλ, τη σεξουαλική διέγερση, κλπ. Βέβαια, το κοκκίνισμα από άλλες αιτίες πέραν της ντροπής, οφείλεται σε διαφορετικού τύπου αντιδράσεις του οργανισμού μας. 

Όμως, το κοκκίνισμα από ντροπή ή αμηχανία, οφείλεται καθαρά στην έκκριση της αδρεναλίνης και στην αντίδραση του οργανισμού μας με το συγκεκριμένο τρόπο που προαναφέραμε. 

κοκκινίζω όταν μιλάω

Έτσι λοιπόν... να γιατί κοκκινίζω όταν μιλάω με κάποιον! Μία περίεργη κατάσταση που μας "ξεφτιλίζει" λιγάκι, αλλά τι να κάνεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...