Πως ξεθυμαίνουν τα αναψυκτικά;

Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα μας! 

Τα αναψυκτικά ξεθυμαίνουν με την ανάστροφη διαδικασία της εισαγωγής του ανθρακικού στο αναψυκτικό. 

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, μπαίνει το ανθρακικό στο αναψυκτικό, αν ασκήσουμε πίεση διοξειδίου του άνθρακα στο μίγμα. 

Με την αντίστροφη διαδικασία, απλά αποχωρεί σταδιακά, δηλαδή ξεθυμαίνει το αναψυκτικό όπως λέμε. 

Όταν ανοίξουμε το μπουκάλι, φεύγει το ανθρακικό που έχει μείνει στον κενό χώρο (υπάρχει ένας μικρός κενός χώρος γεμάτος με πεπιεσμένοδιοξείδιο του άνθρακα). 

αφρός και φυσαλίδες στο αναψυκτικόΑντίστοιχα, ο αφρός που δημιουργείται, είναι διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο μίγμα, που αποχωρεί ”βίαια” και συμπαρασύρει μικρές ποσότητες μίγματος προς τα επάνω... 

Σταδιακά δημιουργούνται φυσαλίδες στο αναψυκτικό, που είναι διοξείδιο του άνθρακα που αποχωρεί(όχι άτακτα=αφρός, αλλά ήπια και σιγά σιγά) από το υγρό. 

Τι συνέβη δηλαδή; 

Μειώθηκε στο ελάχιστο η πίεση μέσα στο μπουκάλι, και έτσι δεν μπορεί να κρατηθεί το αέριο του διοξειδίου του άθρακα μέσα στο υγρό, που είχε εισχωρήσει λόγω πίεσης, και σιγά σιγά αποχωρεί! Είναι αυτό που λέμε ότι σιγά σιγά ξεθυμαίνει το αναψυκτικό... 

Όταν ξανακλείσουμε το μπουκάλι, συνεχίζεται αυτή η διαδικασία (η αποχώρηση του ανθρακικού από το υγρό) και σιγά σιγά, όταν έχει ξαναδημιουργηθεί ανάλογη πίεση στον κενό του χώρο, σταματάει! 

Έτσι το μίγμα μας, έχει μειωμένη ποσότητα ανθρακικού μέσα του. 

Όμως υπάρχουν 4 τινά: 

1) ο κενός χώρος μέσα στο μπουκάλι είναι μεγαλύτερος (επειδή αφαιρέσαμε μίγμα), 

2) έχει ήδη αποχωρήσει από το μίγμα αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, οπότε έχει ξεθυμάνει εν μέρη, 

3) το μίγμα με το διοξείδιο του άνθρακα έχει λιγοστέψει, 

4) συνεχίζει να ξεθυμαίνει το αναψυκτικό, μέχρι να ξαναδημιουργηθείπίεση στον μεγαλύτερο αυτή τη φορά κενό χώρο(με λιγότερο όμως μίγμα, άρα και λιγότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα), σε βαθμό ώστε να σταματήσει το ανθρακικό να αποχωρεί από το αναψυκτικό μας... 

Έτσι, άνοιξε κλείσε και αν συνεχίζουμε να μειώνουμε την ποσότητα του μίγματος (άρα και μεγαλώνοντας τον κενό χώρο μέσα στο μπουκάλι), το αναψυκτικό μας ξεθυμαίνει τελείως! 

ανθρακικό στα αναψυκτικά


Δηλαδή ακόμα πιο απλά: 

Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πίεση στο μίγμα με το ανθρακικό, αυτό σταδιακά αποχωρεί, μέχρι να ξεθυμάνει τελείως! 

Αν τώρα, υπάρχει μεγαλύτερη από τη συγκεκριμένη πίεση που προαναφέραμε, διοξειδίου του άνθρακα στο μίγμα μας, τότε το αέριο αυτό εισχωρεί μέσα του! 

Έτσι ξεθυμαίνουν τα αναψυκτικά λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...