Τεχνολογία κυματικής ενέργειας παρέχει αφαλατωμένο νερό και ηλεκτρισμό – CETO [video]

Αντί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη θάλασσα και να τη στέλνει στην ακτή, μια νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας που λειτουργεί στην Αυστραλία ...
υπόσχεται όχι μόνο ηλεκτρισμό χωρίς εκπομπές ρύπων, αλλά και αφαλατωμένο, πόσιμο νερό (χωρίς εκπομπές ρύπων και αυτό).

Η τεχνολογία ονομάζεται CETO από τη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας Κητώ και ανήκει στην Carnegie Wave Energy Limited.

Η πρώτη πιλοτική μονάδα ισχύος δύο Μεγαβάτ κοντά στο Περθ της Αυστραλίας θα είναι η πρώτη κυματική μονάδα αφαλάτωσης στον κόσμο.

“Το σύστημα CETO διαφέρει από τα υπόλοιπα συστήματα κυματικής ενέργειας διότι λειτουργιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ααγκυροβολείται στον πυθμένα. Τελείως βυθισμένοι σημαντήρες είναι προσδεδεμένοι με αντλίες βυθού. Οι σημαντήρες κινούνται με την μετατόπιση των κυμάτων και τροφοδοτούν τις αντλίες. Οι αντλίες συμπυκνώνουν νερό το οποίο διοχετεύεται στη στεριά μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Εκεί, το νερό υπό υψηλή πίεση χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία υδροηλεκτρικών γεννητριών παράγοντας ηλεκτρική ενέργειας μηδενικών ρύπων. Το ίδιο νερό χρησιμοποιείται σε μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης αντικαθιστώντας της ρυπογόνες αντλίες υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται σε αντίστοιχες μονάδες” – Carnegie Wave Energy

Το σύστημα CETO παρουσιάζεται ως περιβαλλοντικά φιλικό, με ελάχιστο αντίκτυπο στο θαλάσσιο τοπίο καθότι βυθισμένο, ενώ επίσης προστατεύεται από καταιγίδες και μεγάλα κύματα. Σε μια μοναδική συστοιχία μπορούν να συνδεθούν πολλές μονάδες καθιστώντας το προσαρμόσιμο σε μεγαλύτερες ανάγκες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα είναι ο “πλέον αποδοτικός και οικονομικός τρόπος αφαλάτωσης μέσω κυματικής ενέργειας” διότι δεν απαιτεί τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη στεριά και τη μετατροπή της σε μηχανική για την άντληση, επιλογή που θα απαιτούσε απώλειες στην αποδοτικότητα και επιπρόσθετα κίστη για εξοπλισμό και συντήρηση.

Και στη χώρα μας όπου τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες ειδικά σε νησιά με τεράστια εξάρτηση σε ενέργεια και πόσιμο νερό ή και ακόμα και σε παράκτιες περιοχές;


Η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης με ΑΠΕ, Υδριάδα, που εγκαταστάθηκε στην Ηρακλειά αφέθηκε να σκουριάσει, ενώ δεν έχουμε ακούσει τίποτα επιπλέον -μετά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη- για την πλωτή μονάδα αιολικής-κυματικής ενέργειας της Hexicon στην Πελοπόννησο.

Δείτε το video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...