Οταν ο Μπιλ και ο Πολ περπατούσαν αµέριµνοι στους δρόµους του Σιάτλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δεν µπορούσαν να φανταστούν ότι κάποτε θα γίνονταν τα αφεντικά µιας από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις στο κόσµο.
Και λίγα χρόνια αργότερα, όταν περνούσαν τα...
απογεύµατά τους γράφοντας µανιωδώς «κώδικα» για λειτουργικά συστήµατα ρίχνοντας πού και πού κλεφτές µατιές από τα παράθυρα της νεοσύστατης εταιρείας τους στη Βοστώνη, ούτε που µπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποτε ένα «παράθυρο» θα τους έκανε δισεκατοµµυριούχους. Οι δύο φίλοι δεν είναι άλλοι από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Αλεν, οι οποίοι το 1975 ίδρυσαν τη Microsoft, τη µεγαλύτερη εταιρεία λογισµικού στον κόσµο, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς – χάρη στα Windows – η διάδοση των προσωπικών υπολογιστών σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Σήµερα η εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται και να κυριαρχεί. Η φιλία τους όµως όχι. Τα µόνα στοιχεία που συνδέουν τους δύο άνδρες είναι η – ιδιαίτερα προβεβληµένη – φιλανθρωπική δραστηριότητά τους και τα αµύθητα πλούτη τους.
Ο 58χρονος Αλεν συµπληρώνει πάνω από µια δεκαετία εκτός Microsoft, ενώ ο Γκέιτς είναι ο «άπληστος νταής» που εξύφανε συνωµοσία για να τον πετάξει έξω από την εταιρεία, όπως ισχυρίζεται στη βιογραφία του ο άλλοτε αχώριστος φίλος του.
Η «περιπέτεια» της Microsoft µοιάζει εκπληκτικά µε αυτές της Google και του facebook, των δύο άλλων κολοσσών της παγκόσµιας τεχνολογικής αγοράς. Πισώπλατα µαχαιρώµατα, συνωµοσίες, αριβιστικές πρακτικές, ίντριγκες και µια «µεγάλη ιδέα» υπάρχουν στη γέννηση και τη γιγάντωση των εταιρειών που άλλαξαν τον τρόπο µε τον οποίο επικοινωνούµε και αναζητούµε πληροφορίες. Εκτός από το να καρφώνει τον πρώην συνέταιρό του, ο Πολ Αλεν επιχειρεί µια «βουτιά» στον θαυµαστό κόσµο της τεχνολογίας. Στα αποµνηµονεύµατά του µε τον τίτλο «Idea Man» («Ο άνθρωπος των ιδεών»), που κυκλοφορούν στην αγγλική γλώσσα από τις Εκδόσεις Penguin, περικλείει «όλη τη διάνοια και τη γενναιοδωρία του πνεύµατός του», όπως δήλωσε ο Μπόνο, επικεφαλής του µουσικού συγκροτήµατος U2 όταν διάβασε το βιβλίο.
Ο Αλεν είχε την τύχη να βρεθεί στο επίκεντρο της τεχνολογικής επανάστασης, αποτελώντας ένα από τα «ιδρυτικά στελέχη» της κοινωνίας της πληροφορίας.
Ωστόσο ο άνθρωπος που τόσο γενναιόδωρα προσέφερε στην ανθρωπότητα τους καρπούς της έµπνευσής του, δεν δείχνει το ίδιο µεγαλόψυχος όταν έρχεται η ώρα να µιλήσει για τον Μπιλ Γκέιτς.
Τι άλλο να σκεφθεί κάποιος όταν σκιαγραφεί τον άλλοτε «αδελφό» του ως «φιλοχρήµατο οπορτουνιστή».
Ο Μπιλ Γκέιτς κατάφερε να ελέγξει από την αρχή το 64% των µετοχών της εταιρείας, διότι «είχε δουλέψει περισσότερο» από τον Αλεν. Φαίνεται όµως ότι δεν του ήταν αρκετό, καθώς εµφανίζεται – στο βιβλίο – να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον συνέταιρό του για να του πουλήσει τις µετοχές του, την περίοδο µάλιστα που ο τελευταίος µαθαίνει ότι έχει χτυπηθεί από τον καρκίνο.
Ο Αλεν µεταφέρει στο βιβλίο του ένα χαρακτηριστικό στιγµιότυπο, κατά το οποίο έγινε ωτακουστής µιας ιδιωτικής συζήτησης που είχε ο Γκέιτς µε τον Στιβ Μπόλµερ, σηµερινό διευθύνοντα σύµβουλο της Microsoft.
«Ακουσα τον Μπιλ και τον Στιβ να µιλούν έντονα. Συζητούσαν για την “έλλειψη παραγωγικότητάς” µου και για το πώς θα συρρίκνωναν το ποσοστό των µετοχών µου. Μη µπορώντας να το αντέξω, µπήκα µέσα και ξέσπασα. “Αυτό είναι απίστευτο. Μόλις φανερώσατε τον αληθινό σας χαρακτήρα”, φώναξα, κοιτάζοντας κατάµατα τον Γκέιτς».
Γυναίκες, Χέντριξ και... εξωγήινοι
Ο Πολ Άλεν δεν κρύβει την αγάπη του για τα αεροπλάνα και τις γυναίκες. Ητελευταία µάλιστα του κόστισε µιαδικαστική περιπέτεια το 1998, όταν πρώην υπάλληλός του υπέβαλε εναντίον του µήνυση για σεξουαλική παρενόχληση.
Ο Αλεν βγήκε αλώβητος από αυτή την ιστορία.
Το ίδιο συνέβη και µε την περιπέτειά του µε τον καρκίνο, ο οποίος του χτύπησε την πόρτα δύο φορές. Το 1982 µαθαίνει ότι έχει καρκίνο του λεµφατικού ιστού (νόσος του Χότζκιν) και αποχωρεί από την ενεργό διοίκηση της Microsoft, προκειµένου να υποβληθεί σε ακτινοθεραπείες. Υστερα από αρκετούς µήνες θεραπεύεται, αλλά δεν επιστρέφει ποτέ στην εταιρεία.
Θα παραµείνει στο διοικητικό της συµβούλιο µέχρι τον Νοέµβριο του 2000 οπότε θα παραιτηθεί, διατηρώντας όµως σηµαντικό ποσοστό µετοχών. Εννέα χρόνια αργότερα εκδηλώνει δεύτερη φορά καρκίνο. Πλέον έπειτα από εντατική χηµειοθεραπεία έχει επανέλθει στους κανονικούς ρυθµούς του και ελπίζει ότι σε λίγα χρόνια θα θεραπευτεί πλήρως.
Ο βαθύπλουτος σήµερα Αλεν – το 2010 η προσωπική περιουσία του αποτιµήθηκε στα 13,5 δισ. δολάρια – είναι «χαµένος» µεταξύ φιλανθρωπίας και… αναζήτησης εξωγήινων.
Εχει κάνει επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και κτηµατοµεσιτικές επιχειρήσεις, έχει αγοράσει αθλητικές οµάδες, αναµείχθηκε στον κινηµατογράφο, χρηµατοδότησε πρόγραµµα ερευνών για αναζήτηση εξωγήινης ζωής και επιδόθηκε σε µία σειρά από φιλανθρωπικές δραστηριότητες, έχοντας δωρίσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για τη χρηµατοδότηση επιστηµονικών, τεχνολογικών και ιατρικών προγραµµάτων.
Είναι συλλέκτης παλαιών πολεµικών αεροσκαφών και κάποτε έδωσε750.000 δολάρια για να αγοράσει την κιθάρα µε την οποία έπαιξε ο Τζίµι Χέντριξ στο Γούντστοκ. Οσοι δεν τον ξέρουν ως συνιδρυτή της Microsoft, τον ξέρουν σίγουρα ως ιδιοκτήτη του θρυλικού γιοτ «Octopus» («Χταπόδι»), µήκους… 126 µέτρων, µε το οποίο έχει «οργώσει» και τις ελληνικές θάλασσες.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...