Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο journal Pediatrics, αναφέρουν πως οι μητέρες που καπνίζουν ενώ είναι έγκυες, αυξάνουν το ποσοστό το παιδί τους να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς και πως τα μωρά που εκτίθενται στον καπνό του πατέρα τους ή άλλων έχουν ενδεχομένως αυξημένο ποσοστό να αναπτύξουν προβλήματα βάρους, ακόμα κι αν οι μητέρες τους δεν είναι καπνίστριες.
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία που...
διεξήγαγαν μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από 509 οικογένειες από τη Βραζιλία, και 6.735 από την Βρετανία, έχοντας στη διάθεσή τους πλήρη στοιχεία για τις μητέρες, τους πατέρες και τα παιδιά τους, ισχυρίζονται πως έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι μητέρες που καπνίζουν ενδεχομένως εκθέτουν τα έμβρυά τους σε βλαβερές ουσίες που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους όπως και τη μετέπειτα αγωγή τους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν πως υπήρξαν στοιχεία που απέδειξαν πως το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με σοβαρά προβλήματα όπως επιθετική ή/και παραβατική συμπεριφορά των παιδιών της από την ηλικία των 4.
Ήδη γνωρίζαμε πως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου και ότι ως συνήθεια ενοχοποιείτε πολύ περισσότερο όταν τη φέρει η μητέρα παρά ο πατέρας, όμως δεν ήμασταν εξοικειωμένοι με τη γνώση ότι τα μωρά που εκτίθενται στο καπνό μπορεί να είναι επιρρεπή στην παράβαση των κανόνων, στο να λένε ψέματα, να κάνουν ζαβολιές, να εκφοβίζουν άλλα παιδιά και να είναι ανυπάκουα.
Ενώ από τις εν λόγω μελέτες σημαντικό εύρημα ήταν ότι δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και ανάπτυξης κατά τη παιδική ηλικία διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, σαφώς έως κάποιο βαθμό προκαλεί έκπληξη πως μπορεί το κάπνισμα της μητέρας να επηρεάσει άμεσα τη συμπεριφορά των παιδιών λόγω της έκθεσης τους στον καπνό στη μήτρα.
Τι γίνεται όταν είναι μόνο ο μπαμπάς καπνιστής; Το κάπνισμα του πατέρα επηρεάζει το βάρος του παιδιού.
Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του καπνού, λαμβάνοντας υπ’όψιν κι άλλους παράγοντες, όπως αν τα παιδιά θήλασαν μετά τη γέννα, σε 6.790 παιδιά με μητέρες μη καπνίστριες:
• Το 32%, 2.165 δηλαδή παιδιά είχαν μπαμπάδες καπνιστές, ποσοστό αντιστοιχούσε σε κατά το ήμισυ συστηματικούς καπνιστές και 626 περιστασιακούς,
• αντίστοιχα 2.674 παιδιά ήταν παθητικοί καπνιστές από άλλες πηγές από τότε που ήταν βρέφη ή πριν τη γέννησή τους
• και 1.951 παιδιά δεν ήταν παθητικοί καπνιστές πριν ή μετά τη γέννησή τους.
Η κύρια ανακάλυψη της έρευνας ήταν πως το κάπνισμα του πατέρα ενώ δεν έχει σχέση με το ύψος των παιδιών στα πρώτα σχολικά χρόνια, συνδέεται ξεκάθαρα με το βάρος στην παιδική ηλικία, όπως εκτιμάται από το Δείκτη Σωματικής Μάζας και για την ακρίβεια η επίδραση του καπνίσματος του πατέρα στο ΔΣΜ των παιδιών ήταν παρόμοια με αυτή του καπνίσματος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές για να προστατέψουν τα παιδιά τους οι μπαμπάδες θα έπρεπε να αποφεύγουν το κάπνισμα από τη σύλληψη κι έπειτα.
Το συμπέρασμα πως το πατρικό κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει «την αναπτυξιακή προέλευση της παιδικής παχυσαρκίας από τη μήτρα, μοιάζει να είναι μια καινούρια ανακάλυψη.
Και οι δύο έρευνες «υποστηρίζουν την ανάγκη για δράση που θα προωθεί τις δραστηριότητες του ελέγχου του καπνού που θα μετριάσουν την έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της παιδικής ανάπτυξης, ξεκινώντας από την προγεννητική περίοδο, ενώ περεταίρω έρευνα μπορεί να παρέχει επιπλέον κίνητρο για να αλλάξουν οι πρακτικές των γραφείων υπέρ της παροχής φροντίδας για την διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον Ζητείται η προώθηση μέτρων διακοπής του καπνίσματος και η ενημέρωση των γονέων για τους κινδύνους της έκθεσης στον καπνό, από το προγεννητικό στάδιο κι έπειτα.
Πηγή:WebMD
Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Αθηνών,
www.andrologia.gr
Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...