Πρέπει να φοράω αντηλιακή κρέμα το χειμώνα;

... ή καλύτερα, διάβασε την ίδια φράση, χωρίς το ερωτηματικό. Η αντηλιακή προστασία τον χειμώνα δηλώνει τόσο απαραίτητη όσο τους καλοκαιρινούς μήνες.


Μπορεί ο ήλιος να καίει στο maximum τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, όμως, σε αντίθεση με εμάς, που έχουμε την τάση να τον ξεχνάμε και να υποτιμάμε την δύναμή του, εκείνος δεν μας ξεχνάει και τον υπόλοιπο χρόνο. Kαι αυτό, δεν είναι υπέρ μας.
Μέχρι πρότινος, άνηκα κι εγώ σε αυτήν την κατηγορία: Την κατηγορία που φοράει ανελλιπώς το αντηλιακό από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη και μετά, τίποτα, λες και ο ήλιος εξαφανίζεται τους υπόλοιπους μήνες. Μια επισήμανση του δερματολόγου μου, ήταν αρκετή να μου χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου.
"Είσαι συνεπής εσύ, φαντάζομαι θα φοράς το αντηλιακό σου και το χειμώνα".
Όσο χαζό και να ακουστεί, η φράση του αυτή με πλήγωσε. Διότι, μπορεί όντως η συνέπεια να είναι ένα από τα (καλά) χαρακτηριστικά μου, όμως στο συγκεκριμένο θέμα, άνηκα στην χειρότερη κατηγορία. Σε αυτήν που είχε διαβάσει, είχε ακούσει και είχε μιλήσει για το πόσο απαραίτητο είναι να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας όλες τις εποχές, όμως συνέχιζε να τα αγνοεί όλα, και να βάζει αντηλιακή κρέμα μόνο το καλοκαίρι.
Την ίδια μέρα, και μετά από μια πολύτιμη συζήτηση μαζί του, την έβαλα στο νεσερέρ μου και υποσχέθηκα να βγει, μόνο όταν μια γεμάτη καινούρια κρέμα θα ήταν εκεί για να αντικαταστήσει το άδειο κουτάκι.

Γιατί το αντηλιακό ταιριάζει σε όλες τις εποχές

Αρκεί να σκεφτείς ότι η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο, γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος και τα εγκαύματα, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, όπως η πρόκληση ρυτίδων, η πρόωρη γήρανση και η "τραχιά" εμφάνιση του δέρματος. Μάλιστα, η διαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Να προσέχεις

- Μη σε εφησυχάζει μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα δεδομένου ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.
- Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία ή/και καρκίνου του δέρματος όπως άνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος, μαλλιών, ματιών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά (εδώ δεν υπάρχει το "ξεχάστηκα") αντηλιακό.
- Προσοχή σε επιφάνειες όπως το χιόνι, ή το νερό της θάλασσας, οι οποίες αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Κατά συνέπεια, το να κάθεται κάποιος στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν θεωρείται επαρκής προστασία.

Σε ποιες περιοχές να εστιάσεις

Φόρεσε το αντηλιακό σου σε στοχευμένες περιοχές. Τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματός σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το πρόσωπο και τα χέρια. Το χειμώνα, η θερμότητα του ήλιου είναι λιγότερη λόγω της γωνίας του ηλιακού φωτός, αλλά οι υπεριώδεις Α και Β ακτίνες εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα.

Αντηλιακό και με το χιόνι

Όχι, δεν είναι υπερβολή. Ακόμα και όσοι ζουν σε ορεινές περιοχές όπου οι... “άσπρες μέρες” είναι πιο συχνές, επιβάλλεται το αντηλιακό, μιας και το χιόνι αντανακλά και εντείνει τις ακτίνες του ήλιου περισσότερο ακόμα και από την άμμο στην παραλία όταν έχει 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο βλαβερός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι επαγγελματίες σκιέρ δε διανοούνται να βγουν στις πλαγιές, χωρίς τουλάχιστον ένα πενηντάρι SPF να καλύπτει το πρόσωπό τους.

Τι να επιλέξεις

Όσο για το ποιο είναι το κατάλληλο για σένα, σε αυτό θα πρέπει να σε βοηθήσει ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός σου. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το Helioderm της Castalia, με δείκτη προστασίας 50 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένη.
*Θερμά ευχαριστώ στον δερματολόγο Δημήτριο Φάρκο για τις πολύτιμες συμβουλές του πάνω στο θέμα.
  cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...