Σοβαρές ενδείξεις ότι ο «αρχαίος» Αρης θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει ζωή φέρνουν στην επιφάνεια νεότερα ευρήματα από τις έρευνες του Curiosity στον κόκκινο πλανήτη.
Οι φωτογραφίες των πετρωμάτων από τα οποία προέκυψαν τα νέα δεδομένα. (REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Cornell/MSSS/)
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από την ανάλυση σκόνης αντληθείσας από ένα ιζηματογενές πέτρωμα που εξορύχθηκε δίπλα σε μία από τις «αρχαίες» κοιλάδες του Αρη.
Το ρόβερ Curiosity εξερευνούσε μία περιοχή στο βαθύπεδο του κρατήρα Gale που ονομάζεται Κόλπος Yellowknife. Η ανάλυση της σκόνης από το βραχώδες υπόστρωμα έδειξε ότι αποτελείτο από λεπτόκοκκους ιζηματογενούς πετρώματος με αργιλικά μέταλλα και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως υδρογόνο, οξυγόνο, φώσφορος, άνθρακας, θείο και άζωτο.
«Ένα από τα βασικά ερωτήματα της αποστολής ήταν κατά πόσον ο Αρης θα μπορούσε να έχει υπάρξει ποτέ κατάλληλος για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και κατοικήσιμου περιβάλλοντος», δήλωσε ο Μάικλ Μάγιερ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA για την Εξερεύνηση του Αρη.
«Η απάντηση με βάση όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι ναι», απαντά ο ίδιος ο ερευνητής.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή αυτή είναι το τέλος ενός αρχαίου δικτύου ποταμών ή ενός παλιού πυθμένα λίμνης που ήταν υγρός κατά διάφορες εποχές της ιστορίας του Κόκκινου Πλανήτη.
Οι τελευταίες ενδείξεις του αρειανού περιβάλλοντος προέκυψαν από δεδομένα που έστειλε στους επιστήμονες της NASA το δείγμα από την ανάλυση του ρόβερ, με τα χημικά και ορυκτολογικά του όργανα.
«Οι πρώτες ενεδείξεις είναι ότι η περιοχή αυτή θα μπορούσε να είναι κατοικίσιμη. Αν και θα μπορούσε να ήταν ένα ακατοίκητο περιβάλλον«, δήλωσε ο Τζον Μπρίτζες επιστήμονας και μέλος της ομάδας του Curiosity στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Το ρόβερ εστάλη στον Άρη για να δώσει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα: φιλοξένησε ποτέ ζωή ο πλανήτης; Η ανακάλυψη ιζημάτων που σχηματίζονται στο νερό, οι ουδέτερες συνθήκες του εδάφους και μία πηγή χημικής ενέργειας για μικρόβια, υποδηλώνουν ότι οι επιστήμονες έχουν τελικά μία απάντηση.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων που έστειλε στη Γη το ρόβερ, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν που βρήσκαν χημικές ενώσεις σε διαφορετικές καταστάσεις οξείδωσης. Παρόμοιες ποικιλίες σε χημικές συνθέσεις χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας μικροβιακοί οργανισμοί στη Γη.
Η μερική οξείδωση κάποιων μετάλλων αποκαλύφθηκαν πρώτα, όταν διάτρητα δείγματα εμφανίστηκαν γκρι αντί για κόκκινα στην κάμερα του ρόβερ.
«Εχουμε χαρακτηρίσει ένα πολύ αρχαίο, αλλά περιέργως νέο γκρι Άρη, όπου οι συνθήκες κάποτε ήταν ιδανικές για ζωή», είπε ο Τζον Γκρότσινγκερ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
Το κυνήγι της απόδειξης για την ύπαρξη αρχαίας ζωής θα περιέλθει σε μελλοντικές αποστολές, αλλά ο Μπρίτζες τόνισε ότι η ανακάλυψη αργιλικών ορυκτών στον πλανήτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να στείλουν ανιχνευτές σε πλευρές, όπου οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για ζωή.