Όχι μόνο το έξυπνο πουλί, αλλά και οι άνθρωποι από τη μύτη... πιάνονται. Η μύτη, σε αντίθεση με την ίριδα του ματιού και τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα μπορούσε να αποδειχτεί στο μέλλον, σύμφωνα με Άγγλους επιστήμονες, ως ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να εξακριβώνεται η ταυτότητα ενός ανθρώπου.Τα φυσικά σωματικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ξεχωριστή ταυτότητα του κάθε ανθρώπου λέγονται βιομετρικά. Και είναι αυτά στα οποία στηρίζονται διάφορες Αρχές για να γνωρίζουν ποιος είναι ποιος, ασχέτως των δηλωτικών εγγράφων που μπορεί να επιδεικνύει.
Απ΄ όλα τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, η μύτη θα μπορούσε να είναι ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας της ταυτότητάς μας. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι Αντριαν Εβανς και Αντριαν Μούχαουζ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι αποφάσισαν να εξακριβώσουν κατά πόσο οι φωτογραφίες από ανθρώπινες μύτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιομετρικά χαρακτηριστικά.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, χρησιμοποίησαν ένα φωτογραφικό σύστημα που λέγεται Ρhotoface και το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Ιmperial College London. Με αυτό σκάναραν σε τρισδιάστατη μορφή τις μύτες εθελοντών και χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό για να τις αναλύσουν και να τις κατηγοριοποιήσουν σύμφωνα με πέντε τύπους: τη ρωμαϊκή, την ελληνική, τη «γερακίσια», την πλακουτσωτή και την ανασηκωμένη.
Στο πλαίσιο της εργασίας τους, οι ειδικοί δεν αξιοποίησαν ολόκληρη τη μορφή τής κάθε μύτης αλλά στηρίχθηκαν στην εξέταση μόνο τριών χαρακτηριστικών. Αυτά ήταν το προφίλ του διαφράγματος, η άκρη της μύτης και το τμήμα που συνδέει το πάνω μέρος της με το μέσο των ματιών. Μέτρησαν την καμπυλότητα του διαφράγματος, το μήκος και το πλάτος του πάνω μέρους και στη συνέχεια μπόρεσαν να αντιστοιχήσουν κάθε μύτη ξεχωριστά στον καθένα από τους 36 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
«Η μύτη είναι ένα περίοπτο χαρακτηριστικό του προσώπου και η χρησιμότητά της σαν βιομετρικό χαρακτηριστικό δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς. Ωστόσο οι προοπτικές είναι πολύ σημαντικές», λέει ο δρ Εβανς και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι η μύτη του κάθε ανθρώπου παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και ότι δεν αλλάζει σχήμα από τις εκφράσεις του προσώπου, θελήσαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αξιόπιστο βιομετρικό στοιχείο».
Η ίριδα. Σύμφωνα με τους άγγλους ειδικούς, η μέθοδος που ανέπτυξαν χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να τελειοποιηθεί και προς το παρόν δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα πλεονεκτήματα που παρέχει η αναγνώριση της ίριδας. Οπως όμως λένε οι ίδιοι, «οι ίριδες των ματιών είναι πράγματι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για να αναγνωρίσει κάποιος έναν άνθρωπο. Ωστόσο έχουν και αυτές αδύνατα σημεία καθώς μπορεί κανείς να τις αλλάξει δραματικά με τη χρήση σταγόνων και να ξεγελάσει τα μηχανήματα».
Το σύστημα του Ρhotoface που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να λαμβάνει ταυτόχρονα τρισδιάστατες φωτογραφίες του προσώπου υπό διαφορετική γωνία και συνθήκες φωτισμού. Το λογισμικό που στη συνέχεια αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τις εικόνες από την κάθε μύτη και να τις κατηγοριοποιήσει, αξιοποιεί το χρώμα της, το προσανατολισμό της, τις διαστάσεις της και ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά με πολύ μεγάλες λεπτομέρειες.
Το επόμενο βήμα για τους άγγλους ειδικούς είναι να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων από μύτες και να βελτιώσουν το λογισμικό τους ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν με βάση τα χαρακτηριστικά της μύτης συγκεκριμένα άτομα αλλά και μέλη της ίδιας οικογένειας.
πηγή : [link]
πηγή : [link]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...