Η 7η εντολή ...


Δεν σου λέω κάτι που δεν ξέρεις. Εννοείται ότι δεν είχες καμία πρόθεση να καταλήξεις στο κρεβάτι με την ξανθιά από το μπαρ. Απλώς συνέβη. Σου ήρθε στο πιάτο και δεν μπορούσες να αρνηθείς. Οπως είπε και η Αμερικανίδα συγγραφέας Helen Rowland: «Κάθε άντρας θέλει μία γυναίκα για να ικανοποιήσει τα ευγενικά ένστικτά του κι άλλη μία για να τα ξεχάσει».
Οι γυναίκες δεν είναι απρόσβλητες στον ιό της απιστίας (υπολογίζεται ότι 1 στους 25 άντρες μεγαλώνει εν αγνοία του παιδί άλλου άντρα), αλλά αναμφισβήτητα οι άντρες έχουν τα... ηνία και σε αυτήν τη συνήθεια. Ερευνα του BBC βρήκε ότι οι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κερατώσουν σε σχέση με τις γυναίκες. Ενας στους 5 άντρες παραδέχεται ότι έχει παραστρατήσει στο παρελθόν και 15% δηλώνει πως, αν δεν υπήρχε περίπτωση να μαθευτεί η απιστία του, δεν θα το σκεφτόταν να το κάνει ξανά. Αλλη έρευνα από το περιοδικό Mirror βρήκε ότι 1 στους 10 γαμπρούς έχει αθετήσει τους όρκους που πήρε την ημέρα του γάμου του μες στον πρώτο χρόνο. 
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η μοιχεία είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για την κατάθεση αιτήσεων διαζυγίων. Σε έρευνα του Ανδρολογικού Σεξολογικού Ινστιτούτου φάνηκε ότι το 80% των ανδρών και το 50% των γυναικών έχουν κάνει ευκαιριακή σχέση τουλάχιστον μία φορά. Το ίδιο ινστιτούτο επιβεβαιώνει ότι «η απιστία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλή σε σχέση με την Ευρώπη». Στα διαζύγια που εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το έτος 2000, στα 13 από αυτά αναφερόταν ως λόγος ισχυρού κλονισμού η μοιχεία (στις 5 περιπτώσεις από τον άντρα και στις 8 από τη γυναίκα).
Επιταγές του DNA
Δεν φταις εσύ, τα γονίδιά σου φταίνε. Ακούγεται σαν δικαιολογία, αλλά είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι οφείλεται στα γονίδιά σου το γεγονός δεν μπορείς να παραμείνεις μες στο παντελόνι σου. «Οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι λίγες κοινωνίες έχουν επιλέξει φυσικά να είναι μονογαμικές» λέει ο Allan Pease, συγγραφέας 13 βιβλίων best-seller για την ανθρώπινη ψυχή. Για την ακρίβεια, από τις 1.154 ανθρώπινες κοινωνίες που μελέτησαν οι ανθρωπολόγοι, περίπου οι 1.000 έχουν αποδεχτεί την πολυγαμία. «Επειδή οι γυναίκες περιορίζονται στο ένα παιδί ανά εννιά μήνες είναι εύλογη η εξελικτική εξήγηση: η αντρική βιολογία επιβάλλει τη διαιώνιση του είδους. Επομένως η βιολογία μας αντιτίθεται στις μονογαμικές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας» λέει ο Pease.
Ερωτας με Ημερομηνία Λήξης
Μπορείς να ξεπεράσεις τις εξελικτικές ορμές σου αν βασιστείς στα ευγενικά και ανώτερα συναισθήματά σου για τον έρωτα; Η επιστήμη λέει ότι δεν μπορείς. Αρχικά, υπάρχουν αποδείξεις ότι με την εμφάνιση μίας πολύ όμορφης κι εντυπωσιακής γυναίκας, τα συναισθήματά σου για τη σύντροφό σου αλλάζουν. Ο Douglas Kenrick, εξελικτικός ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανακάλυψε ότι, όταν οι άντρες δουν φωτογραφίες με γυμνές γυναίκες, κατευθείαν δηλώνουν λιγότερο ερωτευμένοι με τη γυναίκα τους. «Καθόλου περίεργο, αφού η γυμνή γυναίκα αντιπροσωπεύει την πιθανότητα για γονιδιακή εξάπλωση» λέει ο Pease.
Κάθε γυναίκα θέλει να σε πείσει να μην την απατήσεις, γι' αυτό θα σου πει πως δεν γίνεται να την αγαπάς και να κοιτάς άλλη. Το ότι η αγάπη δεν συνδέεται με τη μονογαμία ενισχύεται από το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας. Βρήκαν λοιπόν ότι ο έρωτας, η «ουσία» που υποτίθεται ότι κρατάει τα ζευγάρια μαζί, δεν διαρκεί για πάντα. Μελετητές στο Πανεπιστήμιο της Πάβια στην Ιταλία βρήκαν ότι οι χημικές αλλαγές που γίνονται στον οργανισμό σου και δραστηριοποιούν τον έρωτα κρατάνε μόνο 12 μήνες, αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος για να μεταβιβάσεις τις πολύτιμες γενετικές πληροφορίες. Μετά έρχονται οι πολύωρες έντονες συζητήσεις και οι καβγάδες για το τι θα δείτε στην TV. Επομένως, ενώ είμαστε προγραμματισμένοι να ερωτευόμαστε (και να κάνουμε έρωτα), δεν είμαστε φτιαγμένοι, με την έννοια της διαιώνισης, για να παραμένουμε ερωτευμένοι.
Περνάει η Μπογιά σου;
«Η επιστήμη της εξέλιξης είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος» αντιτίθεται ο David Miller, ιδρυτής του www.lovinglinks.com, του δικτυακού τόπου που επισκέπτονται όσοι ψάχνουν για εξωσυζυγικές σχέσεις. «Από την εμπειρία μου, πολλοί άντρες έχουν παράνομους δεσμούς, για να αισθανθούν ότι ακόμη "το έχουν"» λέει ο Miller. «Η επίσκεψη σε μία ιερόδουλη επικυρώνει μόνο την πιστωτική κάρτα σου, αλλά ένας πραγματικός παράνομος δεσμός σε επικυρώνει ως ποθητό άντρα κι εραστή».
Νίκη Εκτός Εδρας
«Υπάρχουν άσχημες στιγμές σε μία σχέση, οι οποίες προωθούν τον παράνομο δεσμό» λέει η Janice Hiller, ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοσεξουαλική θεραπεία. «Οταν οι άντρες αισθάνονται παραμελημένοι από τη σύντροφό τους -λόγω νέου μωρού ή δουλειάς- τότε είναι πιθανό να το ρίξουν κάπου αλλού». Πέρα όμως από τα γονίδια και τον εγωισμό σου υπάρχει, προφανώς, ένας πιο απλός λόγος, που δικαιολογεί τις ερωτοτροπίες σου: θες σεξ.
«Το σεξ με καινούργια παρτενέρ, εκτός από ενδορφίνες και αδρεναλίνη, απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μία ορμόνη που σε κάνεις να αισθάνεσαι διέγερση. Μερικοί άντρες απλώς εθίζονται σε αυτό» λέει η Hiller.
Τα γονίδια, η ανάγκη να ικανοποιήσεις το εγώ σου και ο εθισμός σου στο σεξ, σε κάνουν να μοιάζεις με ομάδα ποδοσφαίρου: η νίκη εντός έδρας είναι πολύ σημαντική, αλλά τα γκολ εκτός έδρας πάντοτε προσφέρουν περισσότερη χαρά.
Υπάρχει Λύση
Ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, ο Δαρβίνος, κατανόησε πρώτος ότι αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα είναι η τάση για ηθική συμπεριφορά. «Οι παράνομες σχέσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Για πολλούς άντρες είναι απεγνωσμένη κραυγή για βοήθεια. Συχνά είναι σαν να θέλουν να αποκαλυφθεί η μοιχεία στη σύντροφό τους, για να γίνει αναγκαστικά συζήτηση για τη σχέση τους, που πήρε την κάτω βόλτα» λέει ο Μiller.
Καλύτερη επιλογή είναι να λύσεις το πρόβλημα προτού η σύντροφός σου σού δείξει την πλάτη της. «Εάν σκέφτεσαι να απατήσεις, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου και καλύτερα να το αντιμετωπίσεις» λέει η Monica Whitty, λέκτορας ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, και συνεχίζει: «Τα ζευγάρια θα απόφευγαν πολλή λύπη και απογοήτευση αν απλώς κάθονταν και συζητούσαν».
Μίλα της 
Η ψυχολόγος Lisa Matthewman λέει πως ο διάλογος προλαβαίνει τις άβολες καταστάσεις. Δεν είναι τόσο ότι προτιμάς κάποια άλλη όσο ότι κρατάς τα συναισθήματά σου κρυφά από τη σύντροφό σου και γι' αυτό δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για «ματς εκτός έδρας». Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τις πιθανότητες για μοιχεία είναι να συζητάς για τα αισθήματά σου. Κρατώντας τις επιθυμίες σου κρυφές, τις κάνεις κατευθείαν πιο συναρπαστικές, ενώ συζητώντας ανοιχτά τα συναισθήματά σου γίνεσαι περισσότερο ρεαλιστής. «Ο διάλογος απαιτεί συναισθηματική ωριμότητα, αλλά μπορεί να αποτρέψει τον πόνο της απιστίας» λέει η Matthewman.
Κόψε τις υπερωρίες
Εναλλακτική στρατηγική για να μειώσεις τις πιθανότητες μοιχείας είναι να ελαχιστοποιήσεις τις ευκαιρίες που έχεις για στραβοπάτημα. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των εξωσυζυγικών σχέσεων έχει αναπτυχθεί στον εργασιακό χώρο, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επαγγελματίες που εργάζονται σε γραφείο είναι στατιστικά πιο πιθανό να μοιχεύσουν από τους εργάτες που έχουν συναδέλφους μόνο άντρες. «Αντρες και γυναίκες περνάνε περισσότερο χρόνο στη δουλειά, όπου υποχρεώνονται να είναι κοινωνικοί. Αυτή η καθημερινή συναλλαγή γεννά αισθήματα οικειότητας, που λειτουργούν εις βάρος της σχέσης» λέει η Matthewman.
Βρες ενδιαφέρον
«Αν αποφεύγεις να γυρίσεις σπίτι νωρίς επειδή η σχέση σου είναι βαρετή, βγες από τη ρουτίνα αντιδρώντας πιο αυθόρμητα και περνώντας πιο πολύ χρόνο διασκεδάζοντας με τη σύντροφό σου» προτείνει η Hiller. Βρες δραστηριότητες για να βγάλεις τη σχέση σου από το τέλμα και πολέμα τη δίψα σου για καινούργιες περιπέτειες, που σε κάνει ευάλωτο στην αμαρτία.
Ηταν μόνο σεξ
Τι κι αν ενέδωσες στην προστακτική εξελικτική σου ανάγκη και βρέθηκες μετά από πέντε ποτήρια μπύρας με τα παντελόνια κατεβασμένα; Σύμφωνα με τον Allan Pease εξαρτάται από τον φυσικό συγχρονισμό σας αν θα σε συγχωρήσει ή αν θα μαζεύεις τα σκισμένα πουκάμισά σου από το πεζοδρόμιο. «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να συγχωρήσουν μία σεξουαλική προδοσία απ' ό,τι μία συναισθηματική» λέει ο Pease. «Αν σε ρωτήσει αν κάνατε έρωτα ή σεξ, πες "ωμό σεξ"».
«Ερευνες δείχνουν ότι, ενώ μια σχέση μπορεί να ανεχτεί την απιστία, οι περισσότερες δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία» λέει η Whitty. Ο,τι κι αν γίνει, η γυναίκα θεωρεί το σεξ με άλλη γυναίκα τη μέγιστη προδοσία. Αν δεν σε αφήσει εκείνη τη στιγμή, ή θα σε αφήσει αργότερα ή θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Η συμβουλή μου: μην το κάνεις ή φρόντισε να μην το μάθει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...