Συγχωνεύονται British Airways και Iberia


news-british-airways-iberia-dealΣυμφωνία συγχώνευσης υπέγραψαν οι αεροπορικές εταιρείες British Airways καιIberia μετά από μακρές διαπραγματεύσεις διάρκειας 16 μηνών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο σχήμα, πρόκειται για μια συμφωνία «μεταξύ ίσων» σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι της βρετανικής εταιρείας θα κατέχουν το 55%της νέας εταιρείας, ενώ οι «Ισπανοί» θα ελέγχουν το υπόλοιπο 45%.
Επικεφαλής του σχήματος που προέκυψε από τη συγχώνευση θα είναι νυν πρόεδρος της British Airways, Γουίλι Γουόλς.
Η νέα εταιρεία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική παγκοσμίως, ενώ το ετήσιο όφελος από τις συνέργιες που θα προκύψουν εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται πως η πράξη της συγχώνευσης πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν λείπουν οι αντιδράσεις. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, πρόεδρος της εταιρείας Virgin Atlantic απηύθυνε έκκληση στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για διερεύνηση των όρων και της νομιμότητας της συγχώνευσης.
Παρόλα αυτά οι επικεφαλής των δύο εταιρειών δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα εγκριθεί όπως είχε συμβεί με τις Air France και KLM. Μάλιστα, προτίθενται να διατηρήσουν τα slots και τα διακριτικά σήματα για τα πέντε πρώτα χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση, όπως ακριβώς έκαναν επιτυχώς η γαλλική και η ολλανδική εταιρεία.
Σημειώνεται πως στο α’ εξάμηνο του 2009, η BA σημείωσε ζημίες 241 εκ. ευρώ ενώ η Iberia πέρασε κατέγραψε απώλειες 72,8 εκ. ευρώ.