Σακχαρώδης Διαβήτης (συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου, διάγνωση)

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό της ζάχαρης, του αμύλου και άλλων τροφών σε ενέργεια, απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή. Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τον σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να παραμένουν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, αν και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία του, τόσο η γενετική, όσο και περιβαλλοντικοί λόγοι, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη εξάσκησης.
Υπολογίζεται, ότι σήμερα το 6,3% του πληθυσμού της γης πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε περίπου 13 εκατομμύρια άτομα από αυτούς ο σακχαρώδης διαβήτης έχει διαγνωστεί, ενώ περίπου 5,2 εκατομμύρια άτομα (δηλαδή το 1/3 από το τελικό ποσοστό) δε γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Για να εξακριβώσει κάποιος αν έχει διαβήτη ή αν είναι επιρρεπής σε αυτόν, υπάρχουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται εύκολα και γρήγορα και μπορούν να προσφέρουν πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου...

900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι.


Συμπτώματα
Συμβαίνει συχνά να υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, γιατί τα συμπτώματά τους φαίνονται ασήμαντα. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόωρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη από τα συμπτώματά του, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης των επιπλοκών του. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου Ι συνήθως εμφανίζονται απότομα και εξελίσσονται γρήγορα, συχνά η πρώτη εκδήλωσή του μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετούς, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης. Στο διαβήτη τύπου ΙΙ τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, σταδιακά και είναι βαθμιαία. Συχνά τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ λείπουν τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.
Μερικά από τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι τα εξής:
Συχνή ούρηση
Υπερβολική δίψα
Υπερβολική πείνα
Ασυνήθιστη απώλεια βάρους
Αυξημένη κόπωση
Κνησμός
Θαμπή όραση

Παράγοντες κινδύνου
Όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχουν, γνωστοί τουλάχιστον, παράγοντες κινδύνου.Αντίθετα, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και είναι οι ακόλουθοι:
• Ηλικία >= 45 χρόνια.
• Αυξημένο σωματικό βάρος (Δείκτης μάζας σώματος >= 25 kgr/m2).
• Γενετική προδιάθεση (Συγγενείς 1ου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2).
• Καθιστική ζωή.
• Υπέρταση (ΑΠ>=140/90 mm/Hg).
• Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (>= 250mg/dl).
• Χαμηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης (<=35 mg/dl).
• Ιστορικό αγγειοπάθειας.

Η διάγνωση 
Oι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν διαβήτη με διάφορους τρόπους. Στην περίπτωση του τύπου 2 διαβήτη, ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται είναι συνήθως ο γιατρός σας: είτε διότι παρουσιάζετε κάποιο ή όλα τα συμπτώματα του διαβήτη, είτε διότι σας υποβάλλει σε ένα τσεκ απ. Μερικές φορές, εκείνος που συστήνει μια επίσκεψη στον γιατρό είναι ο οφθαλμίατρος. Κι αυτό, διότι μία εξέταση των ματιών θα εντοπίσει τα πρώτα συμπτώματα μιας πάθησης που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια - αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού που μπορεί να επέλθουν ως επιπλοκή του διαβήτη.
Αν τα συμπτώματά σας υποδηλώνουν στον γιατρό σας ότι μπορεί να έχετε διαβήτη, θα θελήσει να κάνει μία εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα σακχάρου και θα ζητήσει επίσης να διεξαχθεί μία εξέταση ούρων. Τα δείγματα των ούρων μπορεί να χρειαστεί να σταλούν για ανάλυση στο εργαστήριο, παρόλο που στις ημέρες μας πολλοί παθολόγοι έχουν στα ιατρεία τους μετρητές των επιπέδων σακχάρου και μπορούν να σας δώσουν τα αποτελέσματα την ίδια κιόλας στιγμή. Ενδείξεις άνω του μέσου όρου σε οποιαδήποτε ή και στις δύο αυτές εξετάσεις θα είναι λογικά επαρκείς για τον γιατρό σας προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι έχετε διαβήτη και αν πρόκειται για τον τύπου 2 διαβήτη το πιθανότερο είναι να συνεχίσετε να παρακολουθείστε από τον γιατρό σας και να μη χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον νοσοκομειακό γιατρό. Είναι πολλοί οι παθολόγοι που αναλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις· αν, όμως, εσείς αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη, είναι καλύτερα να αποταθείτε σε κάποια εξειδικευμένη κλινική.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης μπορεί να εκδηλωθεί αρκετά αναπάντεχα και κατά συνέπεια ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο έως ότου γίνει η διάγνωση και σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο διαβήτη θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα να παρακολουθούνται από κάποια ομάδα ειδικών του νοσοκομείου. Στις ημέρες μας, πολλοί ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο και μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη παρακολουθούνται ταυτόχρονα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τον παθολόγο. Παρόλο που, για την πλειοψηφία των ατόμων, η διάγνωση είναι άμεση και ξεκάθαρη, ορισμένοι μπορεί να χρειαστούν μία επιπλέον εξέταση, διότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους είναι οριακά. Στην περίπτωση αυτή, θα σας ζητηθεί να προσέλθετε στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου γι, αυτό που ονομάζεται δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης από το στόμα.
Αφού πρώτα μετρηθούν τα επίπεδα σακχάρου κατόπιν ολονύχτιας νηστείας, θα σας δοθεί κάποιο ποτό που θα περιέχει μία συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης. Το αίμα σας τότε θα επανεξετάζεται ανά μισή ώρα για δύο ώρες προκειμένου να δουν πώς χειρίζεται το σώμα σας τη γλυκόζη που έχετε απορροφήσει. Ίσως επίσης να σας ζητήσουν να δώσετε ένα δείγμα ούρων στην αρχή και ανά ώρα.

πηγή: sugarfree.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...