Ο αθλητισμός στα χέρια των ναζί...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην υπηρεσία του ναζισμού

Το καθεστώς του Χίτλερ επένδυσε πολλά για τη διεθνή επιρροή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 1936. Ηδη από το 1933, ο διαβόητος Τζόζεφ Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, περιέγραψε το σκοπό που είχαν για το ναζισμό τα σπορ:
"Ο γερμανικός αθλητισμός έχει μόνο ένα σκοπό. Να ενισχύσει το χαρακτήρα του γερμανικού λαού, εμποτίζοντας με το στοιχείο της αγωνιστικότητας τον αγώνα για την ύπαρξή του" είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 1933. Η διεθνής κοινότητα διχάστηκε για το αν θα έπρεπε να πάρει μέρος στο ναζιστικό πανηγύρι του 1936. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα του μποϋκοτάζ η οποία όμως απορρίφθηκε από τις περισσότερες χώρες και έτσι ο Χίτλερ απέκτησε την ευκαιρία να κάνει μία επίδειξη δύναμης διαρκείας (ως προς την επικοινωνία) στο πάντα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 φιλοξένησαν αποστολές από 49 χώρες, αριθμός ρεκόρ για την εποχή. Φυσικά η γερμανική αποστολή ήταν η μεγαλύτερη καθώς αποτελείτο από 348 αθλητές αλλά πολύ μεγάλη ήταν και η αποστολή των ΗΠΑ με 321 μέλη. Απείχε, όπως πάντα εκείνη την εποχή, η Σοβιετική Ενωση που πήρε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1952 στο Ελσίνκι.
Πριν τους αγώνες το καθεστώς φρόντισε να τονίσει με κάθε τρόπο τη θεωρία του για την ανωτερότητας της Αριας Φυλής ακόμα και με αφίσες που ανέφεραν ότι ο γερμανικός πολιτισμός είναι ο διάδοχος πολιτισμός του αρχαιοελληνικού (ήταν γνωστή άλλωστε η λατρεία του Χίτλερ για την αρχαία Ελλάδα).
Ως test-event χρησίμευσαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 που διοργανώθηκαν από τη Γερμανία στη Βαυαρία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των αγώνων το καθεστώς φρόντισε να προχωρήσει και σε κάποιες "παραχωρήσεις" επιτρέποντας στον Ρούντι Μπολ, που ήταν μισός Εβραίος, να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας στο χόκεϊ του πάγου αλλά και κρύβοντας πολλά από τα αντιεβραϊκά σύμβολα της γερμανικής επικράτειας.Παρόλα αυτά οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων έκαναν λόγο για την έντονη παρουσία του στρατού, γεγονός που οδήγησε το καθεστώς στην απόφαση να ελαχιστοποιήσει την παρουσία των στρατιωτικών ομάδων στους θερινούς Ολυμπιακούς.
Ο Χίτλερ ήθελε πάση θυσία να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν ήταν τόσο σκληρός όσο οι άλλοι νόμιζαν. Από το Βερολίνο του 1936 αφαιρέθηκαν τα περισσότερα ναζιστικά σύμβολα ενώ δόθηκε η εντολή οι ρατσιστικοί νόμοι για τους ομοφυλόφιλους να μην εφαρμόζονται για τους τουρίστες που θα έρχονταν στη γερμανική πρωτεύουσα για τους Αγώνες. Βεβαίως, το καθεστώς δεν είχε κανένα πρόβλημα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις των Τσιγγάνων που ζούσαν εκείνη την εποχή στο Βερολίνο. Συνολικά πίσω από τα κάγκελα μπήκαν 800 Τσιγγάνοι (φυλετική ομάδα άλλωστε που χτυπήθηκε ανηλεώς από τους ναζί).

Ο Οουενς τσακίζει τη θεωρία του Χίτλερ


Κατά τη διάρκεια των Αγώνων η θεωρία περί ανωτερότητας της Αριας Φυλής ακυρώθηκε στην πράξη μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Φύρερ. Ναι μεν οι Γερμανοί αθλητές πήραν τη μερίδα του λέοντος στα μετάλλια, οι Αφροαμερικανοί όμως κυριάρχησαν στο στίβο αποδεικνύοντας ότι οι θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας των λευκών είναι απλά νοσηρές σκέψεις και τίποτα άλλο. Ειδικά ο Αφροαμερικανός σπρίντερ Τζέσε Οουενς έκανε θραύση κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια, στα 100, στα 200, στην σκυταλοδρομία 4Χ100 και στο μήκος. Κατά μία πληροφορία μάλιστα, η οποία ιστορικά δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο Χίτλερ δεν ήταν παρών στο στάδιο κατά την απονομή των μεταλλίων του σούπερ σταρ των Αγώνων για να αποφύγει να σφίξει το χέρι ενός μαύρου.

Ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους Αγώνες έκαναν και οι Εβραίοι αθλητές, 13 εκ των οποίων ανέβηκαν στο βάθρο των μεταλλίων. Η πλειοψηφία τους ήταν Ούγγροι, μέσα στους 13 όμως υπήρχε Αμερικανός, Αυστριακός, Πολωνός, Βέλγος, Καναδός και μία Γερμανίδα, η ξιφομάχος Ελεν Μάγερ η οποία για να αγωνιστεί εξασφάλισε ειδική άδεια από το καθεστώς.
Οι νίκες των μη Αρίων σαφώς και εκνεύρισαν τους χιτλερικούς. Ο Γκέμπελς χαρακτήρισε τα μετάλλια των Αφροαμερικανών ντροπή ενώ η ναζιστική εφημερίδα "Der Angriff" τόνισε ότι αν η αμερικανική αποστολή δεν είχε μαζί της τους βοηθούς μαύρους θα ήταν η μεγάλη απογοήτευση των Αγώνων.
Αυτό που κατά βάση ήθελε ο Χίτλερ όμως με τους Αγώνες το πέτυχε. Λίγα ήταν τα άρθρα που είχαν κάτι κακό να πουν για τη διοργάνωση. Το καθεστώς φρόντισε να συμπεριφερθεί με το...γάντι στους επισκέπτες και ιδιαίτερα στους ισχυρούς επιχειρηματίες που έφτασαν στη γερμανική πρωτεύουσα και εξασφάλισε την έξωθεν καλή μαρτυρία κάνοντας μάλιστα σχέδια για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων επί γερμανικού εδάφους. Τρία χρόνια αργότερα οι μάσκες θα έπεφταν με την εισβολή των ναζί στην Πολωνία και την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...