Μέριλιν Μονρό... για πάντα!

Σαν σήμερα γεννήθηκε η αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβολο του σεξ, Μέριλιν Μονρό (1926 -1962). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα Τζην Μόρτενσεν. Το όνομα αυτό το απέκτησε από έναν περιστασιακό σύντροφο που είχε η μητέρα της, Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα.
Ως νόθο παιδί πέρασε άσχημη παιδική ηλικία: η μητέρα της νοσηλευόταν αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες.
Σε ηλικία εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, ενώ στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της έως που έκλεισε τα δεκαέξι και εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. 


Ξεκίνησε ως μοντέλο για να ασχοληθεί στη συνέχεια ως κομπάρσος σε ταινίες. Οι πρώτες επιτυχίες της, ως ηθοποιός, ήρθαν το 1950 με τις ταινίες «Η ζούγκλα της ασφάλτου», του Τζον Χιούστον, και «Όλα για την Εύα», με τη Μπέτι Ντέιβις.
Την ίδια εποχή προκλήθηκε σκάνδαλο όταν γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα είχε ποζάρει γυμνή στο περιοδικό «Playboy». 
Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα».Ο δεύτερός της γάμος, το 1954, με τον παίκτη του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο κράτησε εννέα μήνες.
Θέλοντας να παίξει σε σοβαρούς ρόλους φοίτησε στο «Άκτορς Στούντιο» της Νέας Υόρκης. 
Το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του Λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Την ίδια χρονιά, το 1956, παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Σερ Λόρενς Ολίβιε. Το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό», όπου και θριάμβευσε.
Το 1961 χώρισε με τον τρίτο σύζυγό της, τον Άρθουρ Μίλλερ, και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, ενώ το 1962 απολύθηκε από την εταιρία Φοξ, εξαιτίας της ασυνέπειας που παρουσίαζε. Ένα μήνα αργότερα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Μέχρι και σήμερα οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. 
Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 87 χρονών. 

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia
Επιμέλεια: Χριστίνα Φωτιάδη 


Με τον 3ο της σύζυγο Άρθουρ Μίλερ 



Όλα για την Εύα (1950)

Μια κλασσική ταινία που αγγίζει το θεατή και δικαίως λατρεύεται -τουλάχιστον από τις γυναίκες.
Ο τίτλος προϊδεάζει για τη μελέτη της γυναικείας ψυχοσύνθεσης -δεν έχει τυχαία το όνομα του αρχετυπικού θηλυκού «Εύα». Η ταινία τα έχει όλα, καλό σενάριο, υπέροχη φωτογραφία και αξεπέραστες ερμηνείες από τους Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ και Τζορτζ Σάντερς.
Νιαγάρας (1953)
Το ζεύγος Κάτλερ πραγματοποιεί ταξίδι του μέλιτος στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Όμως, στο μπαγκαλόου που έχουν κλείσει μένουν η Ρόουζ και ο Τζορτζ Λούμις, ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η καχύποπτη Πόλι Κάτλερ ανακαλύπτει ότι η Ρόουζ έχει εραστή και συνάγει ότι μαζί σκοπεύουν να δολοφονήσουν τον Τζορτζ.
Πώς να Παντρευτείτε έναν Εκατομμυριούχο (1953)
Ακόμα μία χαριτωμένη και ανάλαφρη κομεντί της δεκαετίας του ΄50, ανακατασκευή της παλαιότερης παραγωγής The Greeks Had A Word For Them (1932), που και θέλει τρεις κοπέλες να επιδίδονται σε αγώνα προκειμένου να βρουν πλούσιο σύζυγο. Το τρίο των σταρ που κρατούν τους βασικούς ρόλους (η Μονρό υποδύεται το μοντέλο που δεν "βλέπει τη μύτη της" χωρίς γυαλιά) είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η ταινία και το στοιχείο που την κάνει να αντέχει στο χρόνο.
Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθές (1953)
Μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της πλατινέ σταρ, η οποία εδώ υποδύεται την... απόλυτη ξανθιά που λιποθυμά στη θέα του χρήματος και των κοσμημάτων και αγνοεί ότι η Γαλλία είναι τμήμα της Ευρώπης. Η Μέριλιν στο ρόλο της ξανθιάς Λόρελει Λι, αποτέλεσε έκτοτε αξεπέραστο σημείο αναφοράς για όλες τις ξανθιές που ακολούθησαν...
Βασισμένο στο ομότιτλο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, το φιλμ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια χαριτωμένη και ανάλαφρη κομεντί που θέλει δύο φίλες να ξεσηκώνουν τα αρσενικά στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τη Μονρό να τραγουδά την πασίγνωστη σύνθεση "Diamonds Are The Girl΄s Best Friend."
Ο Χορός Είναι η Ζωή μου (1954)
Σχηματική υπόθεση, τραγούδια του Ίρβιν Μπερλίν και πολλά χορευτικά νούμερα συγκροτούν αυτή τη μάλλον μέτρια ταινία που είχε καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα και αποδέκτη το ευρύ κοινό της εποχής. Η Μονρό, σε δευτερεύοντα ρόλο, υποδύεται την αθώα ξανθιά καλλονή που προσπαθεί να κάνει καριέρα ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Ποτάμι Χωρίς Επιστροφή (1954)
Στην Αγρια Δύση ο Ματ Κάλντερ, ένας κτηματίας που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, μια αρτίστα του σαλούν και ένας χρυσοθήρας ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Όταν ο τελευταίος κλέβει το άλογο και το όπλο του Κάλντερ, εκείνος, μαζί με την Κέι και τον ανήλικο γιο του, τον καταδιώκουν με σχεδία, ακολουθώντας έναν επικίνδυνο ποταμό που οι Ινδιάνοι ονομάζουν "Ποτάμι χωρίς Επιστροφή".
Επτά Χρόνια Φαγούρα (1955)
Από τις πιο διασκεδαστικές κομεντί με πρωταγωνίστρια τη θρυλική σταρ. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά μιας θεατρικής επιτυχίας του Μπρόντγουεϊ, με θέμα τις φαντασιώσεις ενός παντρεμένου που μόλις έχει ξεπροβοδίσει την οικογένειά του και, μένοντας μόνος σε μια ανυπόφορα ζεστή Νέα Υόρκη, υπόσχεται ότι δεν θα επιδοθεί στα... σπορ που προτιμούν οι ομόφυλοι συμπολίτες του. Όπως είναι αναμενόμενο, θα συναντήσει μια "ζουμερή", ξανθιά και αθώα κοπέλα, που θα τον οδηγήσει στα όρια της παράνοιας.
Στάση Λεωφορείου (1956)
Η καλύτερη ταινία της Μονρό, με την έννοια ότι εμπεριέχει συγκρούσεις και έναν υποτυπώδη κοινωνικό προβληματισμό, ενώ η ίδια η σταρ υποδύεται έναν αρκετά σύνθετο χαρακτήρα, αποδεικνύοντας ότι στην οθόνη μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αφελής ξανθιά. Με αφετηρία το ομότιτλο θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Ίνγκε, η "Στάση Λεωφορείου" φέρνει αντιμέτωπα δύο άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και εκ διαμέτρου αντίθετη στάση ζωής. Εκείνος, άβγαλτος και με την ορμή του 20χρονου, νομίζει ότι έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του. Εκείνη, με "αμαρτωλό" και γεμάτο απογοητεύσεις παρελθόν, ταξιδεύει από πόλη σε πόλη με τελικό προορισμό το Χόλιγουντ. Σε κάποια στάση υπεραστικού λεωφορείου, καθηλωμένοι από χιονοθύελλα, αμφότεροι θα αντιληφθούν ότι τα όνειρα έχουν όριο και κάποια στιγμή παραμένουν... όνειρα.
Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια (1957)

Ακόμα ένα θεατρικό έργο ("Ο Κοιμώμενος Πρίγκιπας" του Τέρενς Ράτιγκαν) βρήκε το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη και σηματοδότησε τη συνάντηση ενός ιερού τέρατος της βρετανικής σκηνής με το ξανθό "τέρας" της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού. Μια άκρως χαριτωμένη Μονρό επισκιάζει άνετα τον Ολίβιε, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, αλλά η ταινία μακρηγορεί και τις σπιρτόζικες σκηνές διαδέχονται εκείνες με τη μάλλον αδιάφορη συνωμοσία γύρω από τον αντιβασιλέα. Το φιλμ γυρίστηκε στο Λονδίνο, ενώ στα απομνημονεύματα του Λόρενς Ολίβιε υπάρχει αναφορά στα "καψόνια" στα οποία υπέβαλε η σταρ τόσο το συνεργείο όσο και τους συμπρωταγωνιστές της.
Μερικοί το Προτιμούν Καυτό (1959)
Ένας Αμερικανός παραγωγός έλεγε ότι για να κάνεις μια επιτυχημένη ταινία πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τους κανόνες. Αλλά, αν θες η ταινία σου να έχει ελπίδες να μείνει στην ιστορία, χρειάζεται να ρισκάρεις. Ο αφορισμός αυτός ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας, η οποία, σύμφωνα με την ψηφοφορία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, θεωρείται η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών
Όταν γυρίστηκε η ταινία, η Μέριλιν Μονρόε είχε ήδη αρχίσει να παίρνει την τελική κατηφόρα. Παρ' όλα αυτά, δείχνει πολύ φρέσκια και καταφέρνει να δώσει και μια τραγική νότα στον κατά βάση κωμικό ρόλο της. Η ερμηνεία της φυσικά είναι μια μαγική εικόνα.
Συμπρωταγωνιστούν Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις, ενώ σεναριογράφος και σκηνοθέτης είναι ο Μπίλι Γουάιλντερ.
Έλα ν΄ Αγαπηθούμε (1960)

Μαθαίνοντας ότι έχει γίνει αντικείμενο σάτιρας σε επιθεώρηση, ένας διάσημος δισεκατομμυριούχος αποφασίζει να παρακολουθήσει τις πρόβες. Θα καταλήξει να συμμετέχει στο έργο και να ερωτευτεί μια κοπέλα που τραγουδά και χορεύει στην παράσταση.

Οι Αταίριαστοι (1961)

Η τελευταία ταινία της Μέριλιν Μονρό και του Κλαρκ Γκέιμπλ. Το σενάριο υπογράφει ο Άρθουρ Μίλερ το οποία αρχικά είχε γραφτεί ως διηγημα ενώ βρισκόταν στο Ρήνο και περίμενε να βγει το διαζύγιο του για να παντρευτεί τη Μέριλιν Μονρό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...