Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ιστορία Σταχτοπούτας ενός Έλληνα mystery man

giannis-antetokounmpo-570
«Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Μερικές ημέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε χρήματα για να φάμε. Οι καλές μέρες έφερναν απλά τα απαραίτητα. Την πληρωμή του ενοικίου, του νερού και του ηλεκτρικού, όπως και την αγορά φαγητού».
Του Μιχάλη Γεωργιάδη
Στις 27 Απριλίου 2013, φορώντας τα ερυθρόλευκα του Φιλαθλητικού, με το Νο. 4 στην πλάτη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμπαινε στο παρκέ της Νέας Κηφισιάς, έτοιμος να ριχτεί στον μεγαλύτερο -μέχρι τότε- αγώνα της ζωής του. Εκείνο το ανοιξιάτικο μεσημέρι, στις 16:00, το ελληνικό φίλαθλο κοινό είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσει -στην πάλαι ποτέ ΕΤ1- αυτό το ψηλό παιδί, γεννημένο στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, το όνομα του οποίου φαινόταν να ακούγεται ολοένα και περισσότερο.
Σχεδόν 2 μήνες αργότερα, ξημερώματα Παρασκευής, όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ακούσει τις λέξεις «with the 15th pick in the 2013 NBA draft, the Milwaukee Bucks select Giannis Antetokounmpo» να προφέρονται από το στόμα του κομισάριου του NBA, Ντέιβιντ Στερν, και να δει τον ύψους 2.06 μ. small forward να σηκώνεται περήφανος στο Barclays Center του Μπρούκλυν, κρατώντας σφιχτά την ελληνική σημαία. Όλοι οι αναλυτές του ΝΒΑ κάνουν λόγο για την ίσως πιο ενδιαφέρουσα επιλογή του φετινού ντραφτ, αναφερόμενοι στον 18χρονο μπασκετμπολίστα ως τον «mystery man» της προεπιλογής.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγκαλιά με τον κομισάριο του NBA, Ντέιβιντ Στερν, κατά τη διάρκεια της επιλογής του στο Νο. 15 του NBA Draft 2013, από τους Milwaukee Bucks.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγκαλιά με τον κομισάριο του NBA, Ντέιβιντ Στερν, κατά τη διάρκεια της επιλογής του στο Νο. 15 του NBA Draft 2013, από τους Milwaukee Bucks.
Αν κάποιος έλεγε πριν έναν χρόνο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι πριν λίγες ώρες σήμερα, θα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη περιμένοντας να επιλεγεί από κάποια ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, η λογικότερη αντίδραση που θα λάμβανε θα ήταν ένα ντροπαλό χαμόγελο, συνοδευόμενο από ένα καλοσυνάτο, ειρωνικό βλέμμα. Ίσως η πιο αναμενόμενη αντίδραση, εφόσον συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως ο 18χρονος Γιάννης έφυγε για πρώτη φορά στη ζωή του από την Ελλάδα πριν από τρεις εβδομάδες, έχοντας πάρει το ελληνικό διαβατήριο λίγες μέρες πριν.
Πράγματι, η ζωή του Αντετοκούνμπο θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποτελέσει σενάριο για Χολυγουντιανή ταινία, από εκείνες που γράφουν «βασισμένη σε αληθινή ιστορία» σε μαύρο φόντο, λίγο πριν ξεκινήσουν να παίζουν. Μία «ελληνική» έκδοση της ιστορίας της Σταχτοπούτας, που μόλις έχει ξεκινήσει να γράφεται.
Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί, από τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια, ο Γιάννης, ο Θανάσης, τα δύο μικρότερα αδέρφια του και οι γονείς του πάσχιζαν να βγάλουν τα προς το ζην, πουλώντας την πραμάτεια τους στους δρόμους της Αθήνας, ζώντας όλοι μαζί σε μικροσκοπικά διαμερίσματα στου Ζωγράφου. Η οικογένειά του είχε μετακομίσει στον δήμο των Δυτικών Προαστίων πριν από έξι χρόνια, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια των δύο παιδιών να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο από κάθε τι στη ζωή τους. Να παίξουν μπάσκετ.
Εκεί, στο άσημο Δημοτικό Γυμναστήριο Ζωγράφου, και στο ακόμα πιο άσημο -με τσιμεντένιο δάπεδο- ανοιχτό γήπεδο του Πέτρουλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μάθει δύο πράγματα. Το ένα, φυσικά, είναι το μπάσκετ. Το δεύτερο, και κυριότερο, η ταπεινότητα και η προσήλωση στη σκληρή δουλειά. Διότι μόνο προνομιούχος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που αναγκάζεται να πηγαίνει κάθε μέρα με τα πόδια στην προπόνηση, που για τις μετακινήσεις του στην περιοχή είναι υποχρεωμένος να πληρώνει καθημερινά εισιτήριο και να επιβιβάζεται στο λεωφορείο 608, και που αναγκάζεται να ζει μέρα με τη μέρα με το άγχος του αν θα έχει κάτι να φάει το βράδυ στο σπίτι του.
Η ζωή, ωστόσο, παίζει τα πιο παράξενα και όμορφα παιχνίδια, και στην περίπτωση του 18χρονου Γιάννη, ο οποίος μέχρι πριν έναν μήνα ήταν πολίτης του κόσμου, χωρίς υπηκοότητα, δείχνει ότι ξέρει να ανταμείβει επάξια εκείνους που πραγματικά το αξίζουν.
giannis-antetokounmpo2-570
«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος αισθάνομαι να έχω επιλεγεί στον πρώτο γύρο από τους Μπακς! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Δεν φοβάμαι, θα δώσω τα πάντα στο παρκέ και θα αποδείξω στους Μπακς πως έκαναν τη σωστή επιλογή».
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε δημοσιογράφους του ESPN, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013. Τότε που ο πολλά υποσχόμενος Έλληνας, έχοντας ήδη υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Σαραγόσα, μάθαινε πως οι Milwaukee Bucks σκοπεύουν να εξαγοράσουν τη ρήτρα του από την ισπανική ομάδα, θέλοντας να τον εντάξουν εξ αρχής στο δυναμικό τους, προσφέροντας του μεικτό συμβόλαιο 2+2 ετών, με συνολικές απολαβές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7.000.000 δολάρια.
Το «American Dream» μόλις έχει ξεκινήσει, η κολοκύθα που συμβόλιζε μέχρι πρότινος τη ζωή του 18χρονου έχει μετατραπεί σε υπερπολυτελή άμαξα, και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί για τα καλά πως το άνοιγμα των «φτερών» του μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το συνολικό (2,21 μ.) άνοιγμα των χεριών του.
Μέχρι την επόμενη, καλή επιτυχία!
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...