Γιατί ενώ κάνω γυμναστική δεν χάνω κιλά;

Τα μηχανήματα στο γυμναστήριο έχουν γίνει «ένα» με το κορμί σας. Κάνετε το παν για να ιδρώσετε όσο πιο πολύ μπορείτε, με στόχο -τι άλλο;- να διώξετε εκείνα τα παραπανίσια κιλά. Τα αποτελέσματα όμως είναι πενιχρά ή, ακόμα χειρότερα, βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Τι συμβαίνει;
Ειδικοί μελέτησαν το φαινόμενο και υποστηρίζουν ότι σημαντική απώλεια βάρους δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η λάθος άσκηση μπορεί να προσθέσει κιλά. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που συμβαίνουν αυτά; Οι επιστήμονες εξηγούν ώστε να αποφύγετε τα σφάλματα.

Oρεξη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη σωματική άσκηση καίγονται θερμίδες. Παράλληλα όμως, η άσκηση μας ανοίγει την όρεξη. Οσο γυμναζόμαστε, τόσο θέλουμε φαγητό. Κι αν φάμε, το αποτέλεσμα της άσκησης πάει περίπατο. Είναι μύθος, λένε οι ειδικοί, ότι όταν ασκούμαστε έχουμε «δικαίωμα» να πάρουμε περισσότερες θερμίδες.
«Συχνά στη διάρκεια της άσκησης ανοίγει η όρεξη. Θα πρέπει να τρώτε αρκετά, αλλά να σταματάτε πριν νιώσετε κορεσμό ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να κάψει τις θερμίδες» εξηγούν.
Ομάδα βιοψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Λιντς εξέτασε τις απαντήσεις ομάδας υπέρβαρων ανδρών και γυναικών που ακολουθούσαν πρόγραμμα γυμναστικής σχεδιασμένο για να κάψουν περίπου 500 θερμίδες σε κάθε συνεδρία. Εξω από το γυμναστήριο είχαν το δικαίωμα να φάνε όσο φαγητό τους άρεσε. Υστερα από 12 εβδομάδες σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων έχασαν κάποιο βάρος, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο δεν είχε χάσει ούτε γραμμάριο.
Συμβουλή: Μία ώρα έντονη αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την όρεξη πολύ πιο αποτελεσματικά από 90 λεπτά άσκησης με βάρη. Κι αυτό επειδή μειώνεται η αίσθηση ππείνας.
Θερμίδες
Οι τροφές απελευθερώνουν ινσουλίνη, μια ορμόνη που αμβλύνει την καύση λίπους στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε τρώγοντας πριν ή μετά τη σωματική άσκηση περιορίζονται οι θερμίδες που καίτε. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κιλό λίπους καίγεται πιο γρήγορα στη διάρκεια της πρωινής άσκησης, μετά από ολονύκτια αποχή φαγητού, παρά μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Η για μερικές ώρες αποχή από το φαγητό, ιδίως σε απλά σάκχαρα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, μπορεί να προετοιμάσει το σώμα ώστε να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο, κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την απώλεια βάρους.
Συμβουλή: Κάντε μίνι νηστεία για 2-4 ώρες πριν πάτε γυμναστήριο, έτσι ώστε η καύση του λίπους να κορυφωθεί. Ασκηση με ένα σχετικά άδειο στομάχι θα αμβλύνει προσωρινά την όρεξή σας, έτσι ώστε να φάτε λιγότερο όταν τελειώσετε.
Ενεργειακά ποτά
Τα ισοτονικά ποτά που έχουν πολλή ζάχαρη, είναι σχεδιασμένα για έντονη άσκηση μιάμισης ώρα ή περισσότερο. Οι ειδικοί λένε ότι μόνο οι αθλητές σε σκληρή προπόνηση θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν τακτικά. Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να τα αποφεύγουμε, αν θέλουμε να μην πάρουμε κιλά.

Συμβουλή:
 Ενα μπολ κουάκερ με νερό, λίγες ώρες πριν από την άσκηση και η κατανάλωση μισού λίτρου νερού με μία πρέζα ζάχαρη πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ό,τι καλύτερο για τους ασκούμενους.
Λάθος πρόγραμμα
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εσφαλμένα υποθέτουν ότι γυμναστήριο σημαίνει απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης. Για να χάσετε ένα κιλό σωματικού λίπους θα πρέπει να κάψετε περίπου 8.000 θερμίδες – που σημαίνει 120 χιλιόμετρα τρέξιμο. Μάλλον είναι μεγάλη θυσία για ένα κιλό.

Συμβουλή:
 Μειώστε τη διάρκεια άσκησης στα 20-30 λεπτά, αλλά αυξήστε την ένταση. Μισό έως ένα λεπτό σπριντ, σε ποδήλατο ή τρέξιμο, είναι η σωστότερη άσκηση για να χάσετε λίπος.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...