Φαινόμενο-μυστήριο στο βυθό του Ατλαντικού




Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας προκαλεί η ανακάλυψη μίας γεωλογικής ανωμαλίας που περιβάλλεται από κορυφογραμμή σε σχήμα δαχτυλιδιού μήκους έξι χιλιομέτρων στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού.
Ενα εξόγκωμα που γύρω του έχει ένα...

δαχτυλίδι και αποκαλύφθηκε από επιστήμονες νότια των νησιών Αζόρες, κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.Ονόμασαν το φαινόμενο "Τηγανητό Αυγό" λόγω του σχήματος που έχει.

"Αν το εξόγκωμα αυτό είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης μετεωριτών από το διάστημα στη γη τότε δεν μπορεί παρά να έγινε πριν 17 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή άλλωστε είναι η μέγιστη ηλικία του υποθαλάσσιου πετρώματος βασάλτη" εξηγεί ο Δρ. Frederico Dias, υπεύθυνος ομάδας εργασίας για την προέκταση των πορτογαλικών ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων και συνεχίζει ότι "για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της έρευνας, θα πρέπει να πάρουμε δείγμα από το ίζημα".
"Πρέπει ακόμα να εξετάσουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει αστραπιαία πρόσκρουση. Από λυωμένο γυαλί, μέχρι τα υπόλοιπα συντρίμμια", σημείωσε ο ίδιος στο  BBC.
Κεντρικές βουνοκορφές
Ο κ. Dias ανέφερε ότι το "τηγανητό αυγό" ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το 2008 μετά από έρευνα ειδικών και στη συνέχεια μια δεύτερη έρευνα επιβεβαίωσε την παρουσία του, δύο χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού στο αρχιπέλαγος των Αζορών.
Το "δαχτυλίδι" γύρω από το εξόγκωμα έχει διάμετρο 3 χιλιόμετρα και ύψος 300 μέτρα. Οι κεντρικές κορυφές σχηματίστηκαν πιθανώς, από την αναπήδηση συμπιεσμένου εδάφους.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου, καθώς δεν έχει βρεθεί καθόλου λάβα στη βάση ή περιμετρικά του αυγού.
Δεύτερη σύγκρουση
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ύπαρξη μικρότερου δαχτυλιδιού, 3 με 4 χιλιόμετρα δυτικότερα.
"Βρίσκεται αρκετά κοντά. Αν το "Αυγό" είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης π. χ. μετεωριτών, τότε και αυτό θα είναι το ίδιο", αναφέρει ο ερευνητής.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών του κ. Ντία βρίσκεται τώρα το μαγνητικό πεδίο του αυγού.

Στην τρίτη έρευνα, στις αρχές του 2010, τηλεκατευθυνόμενο όχημα θα αποσπάσει δείγμα του πυθμένα του ωκεανού για εργαστηριακή ανάλυση. "Ακόμα όμως και αν δεν πρόκειται κρατήρα από σύγκρουση αντικειμένων από το διάστημα, ένα είναι σίγουρο... το μορφολογικό αυτό φαινόμενο θα προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων», υπογράμμισε ο ίδιος.
news247.gr