«Έφυγε» ο Πατριάρχης του Τύπου


Ο Χρήστος Λαμπράκης απεβίωσε στο Ωνάσειο όπου νοσηλεύονταν τους τελευταίους μήνες με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά. Γεννημένος το 1934 ο Χρήστος Λαμπράκης σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία, υπηρέτησε στο Ναυτικό και αφού εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα» ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του.

Στα πενήντα και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Χρήστος Λαμπράκης πλούτισε το Συγκρότημα, όπως είχε καθιερωθεί να ονομάζεται ο εκδοτικός οργανισμός, με μια εικοσάδα εβδομαδιαίων και μηνιαίων εντύπων. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και «στραγγάλισε» την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του. Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Το 1991 δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα». Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997 πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης και πληροφόρησης in.gr.


Πηγή: In.gr