Και στην Ισπανία εξαπλώνει την «αυτοκρατορία επικοινωνίας» του ο Σ. Μπερλουσκόνι


Σε συνένωση προχωρούν το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Cuatro και το Telecinco, ισπανικό κανάλι που ελέγχεται από τη Mediaset του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο «παράξενος γάμος» -καθώς το μεν Telecinco ανήκει στο «συντηρητικό στρατόπεδο» των ισπανικών ΜΜΕ, το δε Cuatro στρέφεται προς τα αριστερά- θα φτιάξει έναν τηλεοπτικό δίαυλο που υπολογίζεται ότι θα κατέχει περίπου το 25,2% του μεριδίου της ισπανικής τηλεοπτικής αγοράς. Έτσι, το νέο κανάλι θα είναι το μεγαλύτερο μη συνδρομητικής ισπανικής τηλεόρασης.
Πρόκειται για την πρώτη συγχώνευση δύο μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών στην Ισπανία: Σύμφωνα με την El Pais, η Mediaset του «Καβαλιέρε» θα κατέχει το 41% του νέου καναλιού, ενώ ο ισπανικός όμιλος Prisa θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 18%.
Οι δύο πρώην ανταγωνιστές ελπίζουν έτσι ότι θα προλάβουν τα άλλα δύο ισχυρά ισπανικά κανάλια, Antena 3 και La Sexta, των οποίων η συγχώνευση θεωρείται σχεδόν σίγουρη στο άμεσο μέλλον. Συνδυασμένα, τα δύο κανάλια θα κατέχουν μερίδιο 22,6% της ισπανικής αγοράς.
Οι συγχωνεύσεις ερμηνεύονται από τους αναλυτές ως «κινήσεις απελπισίας» των εταιρειών της ισπανικής τηλεόρασης, που έχουν πληγεί αρκετά από την οικονομική κρίση: το πρώτο μισό του 2009, τα διαφημιστικά έσοδά τους μειώθηκαν κατά 30%, ήτοι 2,6 δισ. ευρώ.
Apo to ΤΟ ΒΗΜΑ online