Ροβανιέμι: Το χωριό του Άγιου Βασίλη



Ένα από τα πολλά όνειρα μικρών και μεγάλων είναι ένα ταξίδι στο χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας. Δεν έχει σημασία αν πιστεύετε ή όχι γιατί μια επίσκεψη σας σε αυτόν τον τόσο κρύο προορισμό του Βορρά μπορεί σίγουρα να σας κάνει έστω και για λίγο να πιστέψετε σε όλα τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για την ύπαρξη του Αη Βασίλη και να σας ζεστάνει την καρδιά.



Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά και
θέλετε να τους κάνετε ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο δώρο τότε ένα τέτοιο ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο. Η Λαπωνία και το Ροβανιέμι θα τα μαγέψει ενώ πουθενά αλλού δεν θα βρουν τον πραγματικό Άγιο Βασίλη για να του ζητήσουν τα δώρα τους.

Το Ροβανιέμι βρίσκεται στην φινλαδική Λαπωνία και οι 60.000 κάτοικοι του περιμένουν πάντα να φιλοξενήσουν τον μεγάλο αριθμό τουριστών που φτάνουν τα Χριστούγεννα για να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συνάντησης τους με τον αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους Άγιο Βασίλη.

Μπορείτε να βρείτε αυτή την εποχή απ’ ευθείας πτήση για την Φινλανδία από το αεροδρόμιο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πιθανότατα αν επιχειρήσετε να ταξιδέψετε σε γκρουπ μαζί με άλλους τα πράγματα να γίνου πιο εύκολα για τα διαδικαστικά της διαμονής και των επισκέψεών σας στο χωριό του Άγιου Βασίλη.

Σίγουρα εκείνο που δεν θα πρέπει να χάσετε από το ταξίδι σας μέχρι τη μακρινή Λαπωνία είναι μια επίσκεψη στο μουσείο Arkticum για να δείτε από κοντά και να γνωρίσετε τον πολιτισμό και τα λαογραφικά στοιχεία του Λαπωνικού λαού. Υπάρχει μάλιστα ντοκυμαντέρ που προβάλετε κατά την περιήγησή σας στο μουσείο για το Βόρειο Σέλας και τον Ήλιο του Μεσονυκτίου.



Φυσικά, η γνωριμία με τον Άγιο Βασίλη θα σας μείνει αξέχαστη. Το σπίτι του είναι ανοιχτό για όλους. Θα μπορέσετε να του μιλήσετε να στείλετε τις κάρτες σας από το προσωπικό του ταχυδρομέιο ενώ αν έχετε παιδιά μην παραλείψετε να τους κάνετε μια βόλτα στο Arctic Circle Shopping Gallery όπου θα μπορέσουν να αγοράσουν αγαπημένα παιχνίδια αλλά και να λάβουν το πιστοποιητικό για την επίσκεψή τους στον Αρκτικό Κύκλο. Αν έχετε αντοχές το Santa Park θα το λατρέψετε. Αποτελεί ένα μικρό χριστουγεννιάτικο παραμύθι με πολλά παιχνίδια για εσάς και τους μικρούς επισκέπτες σας, ενώ βρίσκετε χτισμένο μέσα σε μια τεράστια σπηλιά ειδικά διαμορφωμένης.

Αν πάντα ονειρευόσασταν να γίνετε βοηθός του Άγιου Βασίλη τότε μια επίσκεψη στο εργαστήριό του θα σας ενθουσιάσει. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τους μικροσκοπικούς του βοηθούς να ετοιμάζουν με μαεστρία τα δώρα για τα φετινά Χριστούγεννα ενώ σίγουρα θα μπορέσουν να σας αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να σας ξεναγήσουν. Ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν.



Για τους πιο δραστήριους περιηγητές θα προτείναμε μια βόλτα στα χιόνια με τα ειδικά μηχανοκίνητα έλκηθρα για τα χιόνια, τα γνωστά στους λάτρεις των χειμερινών σπορ snowmobiles. Αν πάλι λατρεύετε τη φύση τότε η βόλτα με τα έλκυθρα που τα σέρνουν χάσκι θα σας απογειώσει. Φυσικά, θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μην ξεχνάτε ποτέ να ντύνεστε καλά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στην περιοχή.



Όσο για την βραδινή σας διασκέδαση θα μπορούσατε να τολμήσετε να επισκεφθείτε το Igloo Restaurant όπου όλα είναι κατασκευασμένα από πάγο, ενώ για τους πολύ τολμηρούς της παρέας υπάρχει η δυνατότητα ύπνου και σε igloo δωμάτια όπου τα πάντα είναι κατασκευασμένα από πάγο. Οι παραδοσιακοί και λιγότερο extreme τύποι μπορούν να επιλέξουν την ζεστασιά ενός παραδοσιακού ζεστού δωματίου.



Πριν αναχωρήσετε θα σας προτείναμε μια βόλτα με ταράνδους όπου μπορούν να σας δώσουν και το αντίστοιχο δίπλωμα οδήγησης. Θα περάσετε πολύ όμορφα ενώ μπορείτε να δείτε από κοντά όλη την όμορφη πανίδα του Αρκτικού Κύκλου κάνοντας μια επίσκεψη στον ιδιαίτερο και ξεχωριστό ζωολογικό κήπο της Ρανούα,. Άσπρες κουκουβάγιες, κόκκινες αλεπούδες, λευκοί αετοί και η αγαπημένη πολική αρκούδα θα σας περιμένουν να της δείτε από κοντά.

Η επίσκεψή σας στο χωριό του Άγιου Βασίλη στην όμορφη και ξεχωριστή Λαπωνία περιμένει για να σας μαγέψει και να σας ταξιδέψει στα πιο ονειρικά Χριστούγεννα που έχετε κάνει ποτέ.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε τα πιο ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα καθώς η θερμοκρασία κυμαίνεται από -30 έως 5 βαθμούς Κελσίου και την πιο καλή σας διάθεση και να απολαύσετε το ταξίδι σας. Οι κικρότεροι ταξιδιώτες θα το λατρέψουν ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να γίνουν για λίγο και πάλι παιδιά πάντα με τη βοήθεια του Άγιου Βασίλη.  
capital.gr