ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η βιταμίνη Ε απαντά στη φύση με τη μορφή οκτώ χημικών ενώσεων: άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοφερόλες και άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοτριενόλες. Στις ετικέτες των συμπληρωμάτων, η βιταμίνη Ε αναφέρεται ως ισοδύναμο «d-άλφα τοκοφερόλη/τοκοτριενόλη». Η συνθετική μορφή της βιταμίνης Ε είναι η «dl-άλφα τοκοφερόλη» και είναι λιγότερο δραστική. Η βιταμίνη Ε μετράται σε mg ή i.u. (1mg = 1,49i.u.).
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, όπως και η κατάψυξη και το τηγάνισμα. Η εκχύλιση φυτικών ελαίων με χρήση διαλύτη επίσης καταστρέφει τη βιταμίνη Ε.
Σημείωση: οι μορφές οξικού ή ηλεκτρικού άλατος (acetate and succinate forms) αποτελούν πιο σταθερές μορφές βιταμίνης Ε και είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα.

ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό. Οι ιδιότητές της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες των κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), παραδείγματος χάριν του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των πνευμόνων.
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των PUFAs και άλλων λιπαρών ουσιών, όπως της χοληστερόλης, από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που προέρχονται επίσης από περιβαλλοντικές πηγές).
Ως ένα αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποτροπή της μετατροπής των νιτρωδών που περιέχονται στα καπνιστά και παστωμένα (αλατισμένα) τρόφιμα και στα τουρσιά σε νιτροζαμίνες (πιθανόν καρκινογόνες ουσίες) στο στομάχι. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε δρα σε στενή συνεργασία με τη βιταμίνη C.
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο σώμα προστατεύοντας ειδικά τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Τα λιπίδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες.
Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να μειώσει την απαίτηση σε οξυγόνο των μυών και ως εκ τούτου να αυξήσει την ικανότητα σωματικής άσκησης. Επίσης, βοηθά στην επούλωση των πληγών και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και θρόμβωση.
Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των νεύρων και των μυών.
Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης (1).
ΕΛΛΕΙΨΗ
Η έλλειψη βιταμίνης Ε δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών. Στα παιδιά, η κακή απορρόφηση των λιπών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Ε, η οποία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 800mg (1200 i.u.)
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 10mg
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Ε συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν κακή απορρόφηση των λιπών. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των εξής προβλημάτων και παθολογικών καταστάσεων:
• Καρδιακές παθολογικές καταστάσεις (2)
• Διαταραχές στο κυκλοφορικό (3)
• Ινοκυστική νόσος μαστού (4)
• Συσσώρευση αιμοπεταλίων (π.χ. σε γυναίκες με ευαισθησία στα αντισυλληπτικά) (5)
Επίσης:
• Η απαίτηση σε βιταμίνη Ε αυξάνεται όταν αυξάνει η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).
• Η επιπλέον ποσότητα βιταμίνης Ε ωφελεί τους καπνιστές. Οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους πνεύμονες αυξάνουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική θεραπεία στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο - PMS (6) (ειδικότερα σε συνδυασμό με το έλαιο νυχτολούλουδου – Evening Primrose Oil)
• Μετεγχειρητική επούλωση των πληγών (7)
• Κακή κυκλοφορία του αίματος (3), κιρσοί κτλ
• Νόσος Αλτσχάιμερ (8)
Στεφανιαία Νόσος
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα με δόση 400-800i.u. βιταμίνης Ε μπορούν να μειώσουν τα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια αποτρέποντας την οξείδωση των λιπιδίων, μεταβάλλοντας έτσι το μέγεθος της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας (9).
Νόσος του Πάρκινσον Μελέτες προτείνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών (1).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επίπεδα βιταμίνης Ε (d-άλφα τοκοφερόλης) υψηλότερα από 800mg έχουν περιστασιακά συσχετιστεί με συμπτώματα όπως ή κόπωση, η ναυτία, ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, ταχυπαλμίες και παροδική αύξηση της πίεσης του αίματος. Αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη βιταμίνη Ε και μια σειρά φαρμάκων και ως εκ τούτου, όποιος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτεί ένα γιατρό πριν χρησιμοποιήσει συμπληρώματα βιταμίνης Ε.
Αντιπηκτικά Φάρμακα
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με παράλληλη ιατρική παρακολούθηση από άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, διότι και τα δύο προκαλούν αραίωση του αίματος, ενώ έχει επίσης αναφερθεί ότι ο συνδυασμός τους αυξάνει την αιμορραγία.
Διαβήτης και Υποθυρεοειδισμός
Άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.
Σελήνιο
Η δραστικότητα της βιταμίνης Ε αυξάνεται παρουσία σεληνίου και αντιστρόφως. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως συνεργιστική δράση.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ  
Τρόφιμα
(mg/100g)
Έλαιο από φύτρο σταριού
178
Έλαιο από Safflower 
97
Σπόροι ηλιοτροπίου, ωμοί
74
Ηλιέλαιο
73
Αμύγδαλα
37
Μαγιονέζα
19
Φύτρο σταριού
17
Μαργαρίνη, σκληρή
16
Φιστικοβούτυρο
9
Σογιέλαιο
8
Βούτυρο
3
Σπαράγγια 
2,7
Σπανάκι
2,7
Μπρόκολο
0,7
Μπανάνες
0,3
Φράουλες
0,3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
1. "Human Nutrition and Dietetics", J S Garrow & W P T James, Churchill Livingstone, 1996. 
2. Kwiterovich PO Jr. The effect of dietary fat, Antioxidants, and pro-oxidants on blood lipids, lipoproteins, and Atherosclerosis. J Am Diet Assoc, 97;7 suppl:S31-41, 1997. 
3. "Martindale The Extra Pharmacopoeia", J Reynolds, The Pharmaceutical Press, 29th Ed, 1989. 
4. London RS et al. Endocrine parameters and alpha-tocopherol therapy of patients with mammary dysplasia. Caner Res, 41:3811-3813, 1981. 
5. Renaud S et al. Influence of vitamin E administration on platelet functions in hormonal contraceptive users. Contraception, 36:347-358, 1987. 
6. London RS et al. Efficacy of alpha-tocopherol in the treatment of the premenstrual syndrome. J Reprod Med, 32;6:400-404, 1987. 
7. Int J Dermatol, 1995,34;7:506-509. 
8. Sano et al. A controlled clinical trial of Selegiline, Alpha-tocopherol or both as treatment for Alzheimer´s Disease. New England J Med, 336;17:1216-1222, 1997. 
9. Stephens NG et al. Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge Heart Antioxidant and Study (CHAOS). The Lancet, 347;9004:781-786, 1996.

Προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό:

VITAMIN E 200i.u. NATURAL SOURCE natural ratio mixed tocopherols

>>
VITAMIN E 400i.u. NATURAL SOURCE natural ratio mixed tocopherols
Το Vitamin E 400i.u.της Quest αποδίδει 268mg (400i.u.) βιταμίνης Ε ανά κάψουλα. Περιέχει φυσική πηγή βιταμίνης E σε φυσική αναλογία μίγματος τοκοφερολών για αυξημένη δράση της βιταμίνης E. >>
VITAMIN E 1000i.u. NATURAL SOURCE high potency d-alpha tocopherol
Το Vitamin E 1000i.u. της Quest αποδίδει 670mg (1000i.u.) βιταμίνης Ε (d-άλφα τοκοφερόλης) ανά κάψουλα, από πιστοποιημένη μη γενετικά μεταλλαγμένη ή τροποποιημένη σόγια, μια φυσική πηγή βιταμίνης E. >>
SYNERGISTIC SELENIUM 200μg with vitamins C & E
Το Synergistic Selenium 200μg της Quest παρέχει 200μg σεληνίου μαζί με βιταμίνες C & E. Το σελήνιο που χρησιμοποιείται στη σύνθεση είναι σε χηλική ένωση με αμινοξέα για να βελτιστοποιηθεί η απορρόφησή του από τον οργανισμό. >>
CELL LIFE protective antioxidant nutrients
Το Cell Life της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός ισχυρών αντιοξειδωτικών με βιταμίνες C, E και Α, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο, καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. >>
IMMUNACE
Το Immunace της Vitabiotics είναι ένας μοναδικός συνδυασμός ισχυρών αντιοξειδωτικών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της άμυνας του οργανισμού. >>
MENOPACE
Το Menopace της Vitabiotics είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός 21 βιταμινών και μετάλλων μαζί με ισοφλαβόνες, φυτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση και να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. >>
MENOPACE Plus
Το Menopace Plus της Vitabiotics είναι μια διπλή συσκευασία που συνδυάζει τις ταμπλέτες Menopace με δραστικές ταμπλέτες βοτάνων με φυτοοιστρογόνα, τα οποία προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε γυναίκες που υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. >>
PREGNACARE Original
Το Pregnacare Original της Vitabiotics είναι μια μοναδική σύνθεση 19 απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων που περιλαμβάνει 400μg φυλλικού οξέος, ποσότητα απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και 17mg σιδήρου, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. >>
PREGNACARE Plus
Το Pregnacare Plus της Vitabiotics περιλαμβάνει τις ταμπλέτες Pregnacare Original με τη μοναδική σύνθεση των 19 απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και ωμέγα-3 κάψουλες με υψηλής καθαρότητας ιχθυέλαιο που παρέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA. >>
PREGNACARE Cream
Το Pregnacare Cream της Vitabiotics αποτελεί μια ενυδατική κρέμα με φυτικά εκχυλίσματα και βιταμίνες που ενυδατώνουν και φροντίζουν το δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προλαμβάνουν το σχηματισμό ραγάδων. >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...