Οι καλύτερες ψαροταβέρνες (εντός Αθηνών) για να πεις το πρώτο "αντίο" στο καλοκαίρι

Πού θα φας καλό ψάρι; 15 σωτήριες διευθύνσεις που θα χρειαστείς οπωσδήποτε.

Μπορεί να γκρινιάζουμε και να απαριθμούμε ένα ένα τα κακά της Ελλαδίτσας, όμως αν μη τι άλλο, σε θέματα φαγητού θα ήταν αμαρτία να κλαίμε τη μοίρα μας.
Από τη Νίκη Ρωμανού
Ακόμα και για φρέσκο ψάρι δεν χρειάζεται να πας σε ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά ψαροχώρια, το βρίσκεις άνετα και σε όλες τις τιμές από το κέντρο, τα βόρεια και τα νότια προάστια του νομού Αττικής.

Παπαϊωάννου

Οι φήμες λένε ότι πρόκειται  για το καλύτερο ψάρι της πόλης. Ακόμα  και αν δε βάζεις εύκολα δεκάρια, σίγουρα  μια επίσκεψη στου «Παπαϊωάννου» θα σου ανεβάσει τον πήχη σε θέματα ψαροφαγίας.
Η βραβευμένη ψαροταβέρνα που άλλαξε πρόσφατα στέγη και από τα στενά του Μικρολίμανου θα την πετύχεις πάνω στην ακτή Κουμουνδούρου σε ένα μοντέρνο και φινετσάτο χώρο, δεν συμβιβάζεται σε μετριότητες με αποτέλεσμα όλα τα θαλασσινά της πιάτα να μοσχοβολούν ιώδιο.
Στα highlights του μενού ξεχωρίζουν οι αχνιστές καραβίδες, το καπνιστό σκουμπρί, το καρπάτσιο καραβίδας και τα φιλετάκια μπαρμπουνιού.
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανου, τηλ. 210 4225059, περίπου 40€/άτομο
Καλός Γιαλός

Μετά το μπανάκι για όσο ακόμα μας καίει ο ήλιος, δε θες κάτι άλλο πέρα από μια ταβερνούλα που να τη χτυπά το κύμα και εσύ με το αλάτι ακόμα κολλημένο πάνω σου να πίνεις το ουζάκι σου και να απολαμβάνεις φρέσκο μπαρμπουνάκι, γαύρο, αθερίνα και σαργό.
Αν αυτή η περιγραφή «φωτογραφίζει» για σένα την τίμια ψαροταβέρνα «Καλός Γιαλός» στο Πόρτο Ράφτη, τότε είσαι στο σωστό μέρος.
Αγίας Μαρίνας  13, πόρτο  Ράφτη, τηλ. 22990 72342, μέχρι 20€/άτομο
Αλμύρα

Οκ, εσύ όπως και πολλοί άλλοι, πήγες φέτος στην Αστυπάλαια και ξετρελάθηκες με την «Αλμύρα».
Να σε ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι το πρωτευουσιάνικο αδελφάκι του βρίσκεται στο Χαλάνδρι  και είτε κάθεσαι στην αυλή είτε τον χειμώνα οδεύεις προς τα μέσα, το ψάρι είναι ολόφρεσκο και καταφθάνει στο πιάτο σου απευθείας από τις τράτες της Καλύμνου και της Αστυπάλαιας.
Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210 6819109, 20-25€/άτομο
Καστελόριζο

Ένα από τα πλέον ιστορικά εστιατόρια ψαροφαγίας στην πρωτεύουσα, το «Καστελόριζο» μύησε τους καλοφαγάδες Αθηναίους στο φρέσκο διαλεκτό ψάρι διατηρώντας συνεργασίες με αλιείς από όλη την Ελλάδα.
Από ψητό ψάρι με λαδολέμονο μέχρι όστρακα και εξεζητημένες θαλασσινές συνταγές, το «Καστελόριζο» έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε θέματα ποιότητας, γεύσης και συνέπειας.
Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια  Βάρκιζας, τηλ. 210 9655022, 30-40€/άτομο
Ξυπόλητος

Η ξακουστή ψαροταβέρνα της  Αρτέμιδας, ντυμένη στα κλασικά γαλανόλευκα χρώματα, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ποντάρεις στην ψαριά της ημέρας που θα πας, για το τι καλό θα φας και έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ουρανίσκος σου αποφεύγει οτιδήποτε μπαγιάτικο ή  κατεψυγμένο.
Ρόδου και 25ης Μαρτίου, Λούτσα, τηλ. 22940 28342, 20-25€/άτομο
Η κυρά Ζωή
Ασορτί με τις νοστιμιές  που ετοιμάζει εδώ και τριάντα χρόνια η κυρά Ζωή στην κουζίνα για τους πιστούς πελάτες της, ο νησιώτικος χώρος της ομώνυμης ταβέρνας σε παραπέμπει σε πρόσφατες ανέμελες στιγμές εκτός γραφείου όπως φυσικά και οι γεύσεις που σου έρχονται στο πιάτο.
Από καλαμαράκια, γαρίδες και αθερίνα μέχρι ψαρόσουπα και μια ελληνική εκδοχή παέγιας ως σπεσιαλιτέ, η «κυρά Ζωή» δε θα σε αφήσει σίγουρα ούτε νηστικό ούτε παραπονεμένο.
Πλατεία Αναγεννήσεως 5, Καισαριανή, τηλ. 210 7237900, 25€/άτομο
Νικόλας της Σχοινούσας

Άλλη μια περίπτωση  που το νησί κάνει απόβαση στην Αθήνα. Σε ένα παραδόξως αστικό περιβάλλον χωρίς να σκάει το κύμα στα πόδια  σου αλλά να μυρίζεις την αλμύρα της θάλασσας στο πιάτο σου, ο  «Νικόλας της Σχοινούσας» εγκαταστάθηκε στη Γλυφάδα πριν από μερικά χρόνια έπειτα από απαίτηση όσων Αθηναίων επισκέφτηκαν την έδρα της περίφημης ψαροταβέρνας στο κυκλαδίτικο νησί.
Προτού περάσεις στο κυρίως ψάρι για το οποίο το μαγαζί παίρνει δέκα με τόνο όχι μόνο για τη φρεσκάδα αλλά και για την τέχνη του ψησίματος, δοκίμασε παραδοσιακούς θαλασσινούς μεζέδες όπως το σαλατούρι ή το ριζότο σουπιάς αρωματισμένο με σχοινόπρασο. Όλα αυτά βέβαια εφόσον το αντέχει η τσέπη σου.
Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949550, 40-50€/άτομο
Κανάρια

Η ωδή στη γαρίδα. Ένα από τα μυστικά της πόλης για καλοφαγάδες κρύβεται μέσα στα στενά του Μοσχάτου και σε περιμένει χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες για να μπεις κατευθείαν στο ψητό, τουτέστιν στις καλύτερες γαρίδες της πόλης.
Τα «Κανάρια» έχτισαν τη φήμη τους από στόμα σε στόμα και ουδείς φέρνει αντίρρηση μόλις δοκιμάσει την περίφημη γαρίδα και το φρέσκο ψάρι ανάλογα με την ψαριά της ημέρας.
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9442119, 30-40€/άτομο 
Θοδωρής και Ελένη

Έλα, παραδέξου ότι πολλές φορές επιλέγεις παραλία που  θα τσαλαβουτήσεις αναλόγως με το που  θα κάνει παιχνίδι ο ουρανίσκος σου  μετά την ηλιοθεραπεία. Όπως εσύ, έτσι και πολλοί άλλοι, καταλήγουν στα  Λεγραινά για χάρη του Θοδωρή και της Ελένης.
Η ομώνυμη ψαροταβέρνα δεν φημίζεται μόνο για την αστακομακαρονάδα, τους γόνους, τις γυαλιστερές και την αχινοσαλάτα αλλά και για την value for money ποιότητά του.
Λ. Λεγραινών, τηλ. 22920 51936, 20-25€/άτομο
Το ουζερί του  Λάκη

Σε περίπτωση που πιστεύεις  γενικά ότι όσο πιο κοντά χιλιομετρικά είναι ένα μαγαζί στη θάλασσα τόσο καλύτερο ψάρι θα φας εκεί, γελιέσαι οικτρά. Ο μύθος καταρρίπτεται μόλις βάλεις την πρώτη μπουκιά στο στόμα στο «Ουζερί του Λάκη», σε έναν πεζόδρομο στην κεντρικότατη πλατεία Βικτωρίας.
Ψάρι που σου μιλάει απευθείας από την Κύμη, όστρακα που σπαρταράνε στο καβούκι τους και ένας κατάλογος γεμάτος φαντασία και μεράκι σε ένα οικείο περιβάλλον ιδανικό για κυριακάτικα τσιμπούσια.
Ελπίδος 16, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8213776, 15-20€/άτομο
Μελάνι

Καπνιστό σκουμπρί, τσίρος μαρινάτος, μαρίδες, γεμιστό καλαμάρι και κάπου εδώ σταματώ ιατί σου άνοιξε η όρεξη και θα φας την οθόνη. Σκέψου, λοιπόν, όλα αυτά τα καλούδια μαγειρεμένα από αγνά υλικά και γνώστες του είδους σε ένα καλόγουστο χώρο με το όνομα «Μελάνι».
Εθνικής Αντιστάσεως 16, Βριλήσσια, τηλ. 6847026, 20-25/άτομο
Πεζούλας

Χαρακτηρίζεται ως κουτούκι της γειτονιάς και έχει αφήσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και χρόνια στο καλό τηγάνι με έδρα τις Τζιτζιφιές.
Ο «Πεζούλας» ξέρει από ψάρι φτάνει να είσαι τυχερός και να πετύχεις ευνοϊκή μέρα ψαριάς ενώ δεν πάει πίσω και σε δημοφιλείς θαλασσινούς μεζέδες, όπως καραβιδόψυχα, μύδια και καλαμαράκια.  
Πεισιστράτου 10, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9422684, 20€/άτομο
Υπερωκεάνειον

Σε ένα ρετρό σκηνικό  που αποτυπώνει μοναδικά τις παλιές καλές μέρες του ιστορικού λιμανιού, το πειραιώτικο ταβερνάκι «Υπερωκεάνειον» ενδείκνυται για ουζοκατάνυξη με την παρέα, έτσι για να έχεις μια καλή δικαιολογία και να πέσεις με τα μούτρα στον μπακαλιάρο, στον μαρινάτο γαύρο και στην κουτσομούρα.
Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, τηλ. 210 4180030, 18-22€/άτομο
Το Κόκκινο Ψαράκι

Ας αφήσουμε τις συστάσεις  και ας περάσουμε στο ψητό ή  στο τηγανητό, όπως βολεύεται ο  καθένας: τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα, κουτσομούρες από τη μία και κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, και γαρίδες  από την άλλη, το μόνο σίγουρο  είναι ότι το «Κόκκινο Ψαράκι»  αφήνει ευχαριστημένους ακόμα και  τους πιο μυημένους ψαροφαγάδες χάρη στην ποικιλία της αλμύρας και στην ΑΑ ποιότητα.
Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6201572, 25-32€/άτομο
Ψάριστον

Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο, το «Ψάριστον» έγινε πριν από μερικά χρόνια talk of the town και στέκι για δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Βέβαια επειδή το στομάχι σου δεν ξέρει από διασήμους και επώνυμους της ψωροκώσταινας, όρμα κατευθείαν στη βιτρίνα που κάνουν πασαρέλα τα φρέσκα που εξοπλίζεται καθημερινά το μαγαζί και για συνοδευτικά διάλεξε όποιο θαλασσινό μεζέ σου κλείνει το μάτι από τον τσαχπινογαργαλιάρικο κατάλογο.
Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, 30-40€/άτομο
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...