Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη d είναι μια ομάδα λιποδιαλυτή prohormones, τις δύο μεγάλες μορφές των οποίων είναι η βιταμίνη D2 (ή εργοκαλσιφερόλη) και βιταμίνη D3 (ή Υπόμορφήχοληκαλσιφερόλης). Βιταμίνη d που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο, τρόφιμα και συμπληρώματα, είναι βιολογικώς αδρανή και πρέπει να υποβάλλονται σε δύο hydroxylation αντιδράσεις, να ενεργοποιηθούν στο Σώμα. Calcitriol είναι η ενεργή φόρμα βιταμίνης d που βρέθηκαν στο Σώμα. Ο όρος βιταμίνη d αναφέρεται επίσης σε αυτές οι μεταβολίτες και άλλα ανάλογά των ουσιών αυτών.
Calcitriol παίζει σημαντικό ρόλο η συντήρηση του πολλά συστήματα οργάνων. Ωστόσο, το μείζονα ρόλο της είναι να αυξηθεί η ροή του ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος, με την προώθηση απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τροφίμων στα έντερα και επαναρρόφηση του ασβεστίου σε τα νεφρά· η ενεργοποίηση της κανονικής υγρής αποτέφρωσης των οστών και την πρόληψη της hypocalcemic tetany. Είναι επίσης αναγκαία ανάπτυξη των οστών και οστά ένα ανακατασκευής από osteoblasts και osteoclasts.
Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, τα οστά μπορεί να γίνει λεπτό, εύθραυστα ή χρώμα. Ελλείψεις μπορούν να προκύψουν από ανεπαρκή πρόσληψη σε συνδυασμό με ανεπαρκή ηλιακό φως έκθεσης· διαταραχές που περιορίζουν την απορρόφησή του, συνθήκες οι οποίες αλλοιώνουν την μετατροπή της βιταμίνης d σε ενεργό μεταβολιτών, όπως ήπατος ή των νεφρών διαταραχών· ή, σπάνια, από έναν αριθμό κληρονομικές διαταραχές. Έλλειψη βιταμίνης d οδηγεί σε άτομα με προβλήματα όρασης οστά υγρής αποτέφρωσης και οδηγεί σε κόκαλα μαλάκωμα ασθενειών, rickets σε παιδιά και osteomalacia σε ενηλίκους, και πιθανώς συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Βιταμίνη D2 χαρακτηριζόταν χημικώς το 1932. Το 1936 η χημική δομή του βιταμίνη D3 δημιουργήθηκε και προέκυψε από την υπεριώδη ακτινοβολία των 7-dehydrocholesterol.
Χημικώς, οι διάφορες μορφές βιταμίνης d είναι secosteroids- δηλαδή, στεροειδή στην οποία ένας των ομολογιών στην αντι-ανδρογόνα δακτυλίων είναι κατεστραμμένες. Η διαρθρωτική διαφορά μεταξύ βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3 είναι στις αλυσίδες τους πλευρά. Η αλυσίδα πλευρά D2 περιέχει ένα διπλό δεσμό μεταξύ των υδρογονανθράκων 22 και 23, και μια ομάδα methyl άνθρακα 24.
Βιταμίνη D2 (κατασκευάζεται από ergosterol) παράγεται από ασπόνδυλα, μύκητες και τα φυτά, απαντώντας σε UV ακτινοβολίας, δεν παράγεται από σπονδυλωτών. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με το Τσαντάκι με βιολογικό συνάρτηση βιταμίνη D2 nonvertebrate ειδών. Γιατί ergosterol πιο αποτελεσματικά μπορεί να απορροφήσει την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει το DNA και RNA πρωτεϊνών που έχει προταθεί ότι ergosterol εξυπηρετεί ως ένα sunscreening σύστημα, το οποίο προστατεύει οργανισμών από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.
Βιταμίνη D3 γίνεται στο δέρμα, όταν 7-dehydrocholesterol αντιδρά με ακτινοβολία UVB υπεριώδους φωτός σε μήκη κύματος μεταξύ 270–300 nm, με κορύφωση συγκεφαλαιωτική έκθεση που μεσολαβούν μεταξύ 295-297 nm. Αυτά τα μήκη κύματος βρίσκονται στο ηλιακό φως, όταν ο Δείκτης UV είναι μεγαλύτερος του 3. Η ηλιακή υψόμετρο, που εμφανίζεται καθημερινά εντός του tropics, καθημερινά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και εποχές καλοκαίρι στο εύκρατες ζώνες και σχεδόν ποτέ σε Αρκτική κύκλους, επαρκείς ποσότητες βιταμίνη D3 μπορεί να γίνει στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο, τουλάχιστον δύο φορές ανά εβδομάδα όψη, όπλα, τα χέρια, ή πίσω χωρίς τα αντιηλιακά μόνο δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Ωστόσο, η σεζόν, η γεωγραφική latitude, η ώρα της ημέρας, cloud cover, δέρμα κάλυψη, χρώματος δέρματος, νέφος και αντιηλιακό επηρεάζει UV ray απορρόφησης και βιταμίνη d συγκεφαλαιωτική έκθεση. Για παράδειγμα, ηλιακό φως έκθεσης από το Νοέμβριο μέσω Φεβρουαρίου στη Βοστώνη είναι ανεπαρκής για την παραγωγή συγκεφαλαιωτική σημαντικές βιταμίνης d στο δέρμα. Με την μεγαλύτερη έκθεση σε ακτίνες UVB, έχει επιτευχθεί μια ισορροπία στο δέρμα, και υπερβολική βιταμίνη d υποβαθμίζει απλώς με το ρυθμό που δημιουργείται. Στους ανθρώπους, D3 είναι όσο αποτελεσματική D2 σε βιταμίνη d ορμόνες δραστηριότητα σε κυκλοφορία, αν και άλλοι αναφέρει ότι D3 είναι πιο αποτελεσματικό από D2. Ωστόσο, σε ορισμένα είδη, όπως επίμυες, βιταμίνη D2 είναι πιο αποτελεσματική από D3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...