Η σύγκριση Αργεντινής και Βραζιλίας ενόψει Κόπα Αμέρικα

Το Κόπα Αμέρικα ξεκινά. Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται μεταξύ των 12 ομάδων η οικοδέσποινα Αργεντινή του σούπερ σταρ Μέσι και η Βραζιλία του ανατέλλοντος αστέρα, Νεϊμάρ. Διαβάστε το αφιέρωμα του Contra.gr για το 43ο Κόπα Αμέρικα. 
Αργεντινή 

Η Αργεντινή μαζί με την Ουρουγουάη αποτελούν τις πιο πετυχημένες χώρες του Κόπα Αμέρικα με 14 κατακτήσεις. Το απαιτητικό κοινό της "αλμπιτσελέστε" απαιτεί η ομάδα να παραμείνει μόνη στην κορυφή της "χρυσής Βίβλου" μετά από τον φετινό Ιούλιο.

Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας της Αργεντινής να επανέλθει στην κορυφή του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής σε εθνικό επίπεδο είναι ο...

Κορυφαίος Παίκτης του Κόσμου για το 2009, για το 2010 και λογικά και για το 2011, Λιονέλ Μέσι. Μπροστά στο μοναδικό κοινό που δεν έχει πείσει ακόμη, αυτό της πατρίδας του, ο "μάγος" της Μπαρτσελόνα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Αργεντινή σε μία σπουδαία επιτυχία μετά από πολύ καιρό.

Στα φιλικά ο 24χρονος επιθετικός είχε σπουδαία απόδοση και ο προπονητής Σέρχιο Μπατίστα στέκεται στο πλευρό του, δηλώνοντας πως θα καταρτίσει την ομάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκομίσει το καλύτερο αποτέλεσμα από τον βασικό παίκτη του.

Αυτό όσον αφορά στην επίθεση, διότι η αμυντική γραμμή πάσχει. Οι Γκάμπριελ Χάιντσε, Μάρτιν Ντεμιτσέλις και Νίκολας Οταμέντι αποτελούν παρελθόν μετά το απογοητευτικό Μουντιάλ, ωστόσο η νέα αμυντική γραμμή δεν θέτει πολύ ψηλότερα τον πήχη. Ο 37χρονος Χαβιέρ Ζανέτι θα παλέψει ακόμα μία φορά με την ηλικία του σε θέση δεξιού μπακ, πιθανότατα στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση που συμμετέχει (στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα είναι 40), με τον Πάμπλο Σαμπαλέτα να αγωνίζεται στην αντίπερα όχθη και τους Εσέκιελ Γκαράι και Νίκολας Μπουρντίσο στο κέντρο της άμυνας.

Στο 4-3-3 που επιλέγει ο Μπατίστα, η μεσαία γραμμή είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Εστέμπαν Καμπιάσο, Έβερ Μπανέγκα και Χαβιέρ Μαστσεράνο δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όπως διαφάνηκε από την προετοιμασία, με συνέπεια να μένει εκτός ο Χαβιέρ Παστόρε. Και φυσικά στην επίθεση υπάρχουν οι λεγόμενοι "ευχάριστοι πονοκέφαλοι" του προπονητή της Αργεντινής, με τους Μέσι, Σέρχιο Αγκουέρο, Κάρλος Τέβες, Άνχελ ντι Μαρία, Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Εσέκιελ Λαβέτσι και Ντιέγο Μιλίτο έτοιμους να βοηθήσουν.

Προπονητής: Ο Σέρχιο Μπατίστα ανέλαβε από τον Ντιέγο Μαραντόνα με πρωταρχικό στόχο να συνθέσει, να καθοδηγήσει και να ωριμάσει μία ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, ωστόσο οτιδήποτε λιγότερο από την κατάκτηση του "εντός έδρας" Κόπα Αμέρικα θα τον καταστήσει αυτομάτως δαχτυλοδεικτούμενο στη χώρα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1986 δεν διαθέτει εμπειρία σε διασυλλογικό επίπεδο, αλλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 με την Αργεντινή και γι' αυτό η ομοσπονδία του εμπιστεύθηκε 3ετές συμβόλαιο.

Αστέρι: Το όνομα του Λιονέλ Μέσι είναι το μοναδικό που μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτήν τη λίστα. Εάν θέλει όντως να γίνει ο διάδοχος του Μαραντόνα, αυτή είναι η ευκαιρία να οδηγήσει τη χώρα του σε μία σημαντική επιτυχία, όπως και ο πρώην προπονητής του. Εάν αποτύχει ξανά, τότε η "σκιά" θα παραμείνει πάνω από την λαμπρή καριέρα του.

Ενδεκάδα:
 Ρομέρο, Ζανέτι, Γκαράι, Μπουρντίσο, Σαμπαλέτα, Μαστσεράνο, Μπανέγκα, Καμπιάσο, Ιγκουαΐν, Μέσι, ντι Μαρία.

Ιστορία: Καλύτερη θέση - 1η (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993)
Μεγαλύτερη νίκη - 12-0 το Εκουαδόρ (1942)
Μεγαλύτερη ήττα - 5-0 από Ουρουγουάη (1959)

Βραζιλία

Αποτελεί την αδιαμφισβήτητη κυρίαρχο των τελευταίων 2 δεκαετιών στον θεσμό, αφού από το 1997 κι έκτοτε έχει κατακτήσει το τρόπαιο 4 φορές και από το 1989 5 σε 9 διοργανώσεις.

Η κορυφαία εθνική ομάδα του κόσμου διαχρονικά και οικοδέσποινα της έκδοσης του 2015 θα επιδιώξει να επαναφέρει τη χαμένη αίγλη της μετά και την αποτυχία του Μουντιάλ, όπου η πορεία της τερματίστηκε στα προημιτελικά από την Ολλανδία. Εξάλλου, στον τελικό του 2007 είχε νικήσει 3-0 την Αργεντινή και με τις 2 χώρες να συμπέφτουν μόνο στον τελικό, η μάχη αναμένεται μεγάλη, εφόσον επαληθευτούν τα προγνωστικά.

Ο Κάρλος Μενέζες βρίσκεται στο "τιμόνι" της "σελεσάο" για λιγότερο από 12 μήνες, ωστόσο έχει προχωρήσει σε μεγάλο λίφτινγκ όσον αφορά στο ρόστερ και στην προκειμένη περίπτωση, το "κόψιμο" των Μαρσέλο και Κακά προκάλεσε μεγάλες απορίες, όσον αφορά στον καταρτισμό της αποστολής. Το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, μάλιστα, στηρίζεται σε παίκτες από τη Βραζιλία, κάτι που είχε αποφύγει ο Κάρλος Ντούνγκα κατά τη διάρκεια της θητείας του και για το οποίο είχε επικριθεί.

Ειδικά στις θέσεις του κέντρου και της επίθεσης, η αναλογία είναι απόλυτα ισορροπημένη (6/6) μεταξύ Βραζιλίας/Ευρώπης και εντύπωση προκαλεί η επιστροφή του Φρεδ στο ρόστερ. Το όνομα του Ζιλμπέρτο Σίλβα απουσιάζει για πρώτη φορά μετά από περίπου μία δεκαετία από μεγάλη διοργάνωση, εν αντιθέσει με αυτά των Λούκας της Σάο Πάουλο, Πάουλο Ενρίκε Γκανσο της Σάντος και Νέιμαρ επίσης της Σάντος που αποτελούν τα πιο σπουδαία, νέα ονόματα της χώρας του καφέ.

Προπονητής: Βρέθηκε σε αυτή τη θέση από... σπόντα, αφού η Φλουμινένσε αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερη την πρώτη επιλογή της ομοσπονδίας, τον Μουρίσι Ραμάλιο. Έκανε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια δεν τον δικαιώνουν, αφού μετρά 3 αποτυχίες στα ντέρμπι με Αργεντινή, Γαλλία και Ολλανδία.

Αστέρι: Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο αντρών για τον Νέιμαρ, ο οποίος "κόπηκε" την τελευταία στιγμή από το Μουντιάλ. Για τον 19χρονο επιθετικό της Σάντος έχει γίνει πολύ συζήτηση για το εάν είναι όντως ένας από τους καλύτερους σύγχρονους επιθετικούς ή απλώς ένας φαντεζί παίκτης που στα δυνατά μαρκαρίσματα της Ευρώπης δεν θα άντεχε και τώρα ήρθε η ώρα να δώσει την απάντησή του.

Ενδεκάδα: Ζούλιο Σέζαρ, Αλβες, Λούσιο, Τιάγο Σίλβα, Αντρέ Σάντος, Λούκας Λέιβα, Ραμίρες, Γκάνσο, Νέιμαρ, Ροιμπίνιο, Πάτο

Ιστορία: Καλύτερη θέση - 1η (1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007)
Μεγαλύτερη νίκη - 10-1 τη Βολιβία (1949)
Μεγαλύτερη ήττα - 4-0 από Χιλή (1987)
http://contra.gr/Soccer/America/CopaAmerica/Argentina_Brazil/331447.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...