Θεραπείες - φρένο στην υποτροπή της λευχαιμίας



Θεραπείες - φρένο στην υποτροπή της λευχαιμίας

Ελπίδες για την αποφυγή υποτροπής της οξείας λευχαιμίας, ύστερα από τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής, δίνουν Βρετανοί επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου, καθώς βρήκαν τον τρόπο να εξαλείψουν τα...
βλαστοκύτταρα της λευχαιμίας μέσω της καταστολής δύο βασικών πρωτεϊνών. Η έρευνά τους, που έγινε σε πειραματόζωα, δίνει ελπίδα για τη δημιουργία νέων θεραπειών.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τα λευχαιμικά βλαστοκύτταρα και ανακάλυψε ότι σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας υπάρχει εμπλοκή μεταλλάξεων σε ένα γονίδιο που ονομάζεται MLL.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επανεξέτασαν τον ρόλο της πρωτεΐνης Bmi1, η οποία ήταν ήδη γνωστό ότι έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των διαφόρων βλαστοκυττάρων του καρκίνου.

Κατά την έρευνα διαπίστωσαν ότι η στόχευση μόνο εναντίον της Bmi1 δεν ήταν αρκετή για την εξάλειψη των βλαστικών κυττάρων, όπως πίστευαν παλαιότερα. Για να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης των λευχαιμικών βλαστοκυττάρων, η πρωτεΐνη Bmi1 έπρεπε να πληγεί από κοινού με μια δεύτερη πρωτεΐνη, την Hoxa9. Η διπλή επίθεση εξουδετέρωσε και την ικανότητα μετάλλαξης του γονιδίου MLL, που προκαλεί υποτροπή της λευχαιμίας.

«Τα ευρήματα αυτά μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση του πώς αυτή η σοβαρή ασθένεια μπορεί να υποτροπιάσει σε ασθενείς μετά τη λήψη της θεραπείας. Ετσι, θα προχωρήσουμε σε νέες θεραπείες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής καθηγητής Ερικ Σο.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...